Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkon Lokiego

Post »

Loki, nie martw się o wrost niektórych roslin, one kiełkują i rosną tylko w wysokich temperaturach. U mnie wilec też duzo
czasu potrzebował by urosnąć, ale po prostu czekał na ciepełko. Potem strzelił jak głupi. Jak nie chcesz czekać to trzeba
siać w domu na parapetach.
Wilec purpurowy wysiał się u mnie sam z zeszłego roku i też jak na razie ma tylko cotyledony a nie właściwe liście.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? ziemia ? uniwersalna do przesadzania i sadzonkowania. Zresztą... gdyby z ziemią było coś nie tak, to pewnie by nawet nie wykiełkowały (miałem taką przygodę rok temu, ziemię kupowała Żona ? no i kupiła ziemię z wrzosowiska. Na tym kwasie jedyne, co wykiełkowało, to chabry bławatki). A one wykiełkowały, wyglądają zdrowo, tylko niespecjalnie rosną. Co do nawozu ? jeszcze ich nie nawoziłem. Dostały świeżą ziemię prosto ze sklepu w tym roku i chyba za wcześnie na nawożenie, skoro mają po centymetr wysokości.

Nie, Kogra, tak poważnie, to ja myślę, że wszystko jest w najlepszym porządku, a jedyny problem leży w mojej niecierpliwości ? bo się już tych wszystkich przepięknych kwiatów doczekać nie mogę, a jednocześnie widzę, że samosiejki ? które skiełkowały już jesienią i zimowały w skrzynkach ? zaczynają kwitnąć. I chciałbym, żeby wszystkie rośliny tak wyglądały. :-P Na wiosnę też tak miałem ? codziennie biegałem patrzeć, czy aby cebulakom pączki już nie rosną. :-P A jak rosną, to czy czasem się nie rozwijają. :-P

@ Abeille ? no sęk w tym, że na brak wysokich temperatur to ostatnio narzekać nie możemy. Przecież przez ostatnie trzy tygodnie, nie licząc pojedynczych dni, gdy było chłodniej, to temperatury były raczej czerwcowe niż kwietniowe. Ale ? jak już napisałem powyżej, do Kogry ? doskonale zdaję sobie sprawę, że chodzi tu tylko i wyłącznie o moją niecierpliwość. Pamiętam, że w zeszłym roku maki też przez dobre dwa miesiące od wysiania utrzymywały się w stadium centymetrowych kurdupli, by potem ni z tego ni z owego nagle wystrzelić w górę i zacząć rosnąć jak marzenie. Z wilcami w zeszłym roku miałem jeszcze gorzej ? bo w te zimne majowe dni mi wszystkie wygniły i siałem od nowa na przełomie maja i czerwca. A potem czekałem do lipca, żeby w ogóle zaczęły rosnąć w widoczny sposób. Tegoroczne siewki i tak wyglądają o wiele lepiej niż zeszłoroczne ? a to dlatego, że siałem nie z kupnych nasion, ale z tego, co zebrałem sam z wilców zeszłorocznych. Tak się zastanawiam, co ja z tą dziką ilością nasion wilców mam zrobić w ogóle... Nie chcesz czasem trochę? :-P

A na koniec obiecana fotka samosiejki groszku pachnącego, która już kwitnie.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Pięknie kwitnie to i pewnie też pięknie pachnie :wink:
Loki a czy ta samosiejka to od sąsiada czy masz ich więcej posadzonych i się rozsiał ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i tego groszku to Ci zazdroszczę.
Bo ja też bardzo go lubię i kiedyś siałam, ale teraz przy tej pladze ślimaków musiałam z nich zrezygnować, bo nawet skiełkować nie zdążyły a już były pożarte. :evil:
No i ten zapach......ach.....chciało by się, chciało...... :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Katarzynka ? samosiejka moja własna. Dwa lata temu miałem groszek pachnący, rok temu miałem groszek pachnący, a w tym roku zdecydowałem, że czas poeksperymentować z innymi roślinami pnącymi (jak np. nasturcja pnąca, fasolnik egipski, fasola ozdobna czy wilec trójbarwny) i groszku nie siałem. No ale wysiał się sam ? sztuk dwie.

@ Kogra ? nie da się zaprzeczyć, że groszki są śliczne. Na jedenastym piętrze szczęśliwie ślimaki mi niestraszne ? a z tego, co widziałem, ani mszyce ani przędziorki groszku nie jedzą.

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Ha ,ha to tak jak u mnie w tamtym roku .Zawsze wiedziałam że lobelia to roślina jedno roczna a ja miałam ją dwa lata ,bo w tym roku chyba nici z czegokolwiek przez ten remont .Będę musiała odkupić straty :(
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Ketmia południowa niestety tak ma - stadium liścieni potrafi trwać nawet i ze dwa miesiące;/ U mnie wreszcie ruszyła w góre, ale to i tak jest maleńka w porównaniu do tego jaka będzie:) U mnie natomiast dziwaczki wszystkie skiełkowały:)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To prawda.
Może Ty teraz szczęśliwy będziesz, bo twój balkon bezpieczny.
A u nas niektórzy mają takie widoki z okna - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p2208872
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Katarzynka ? i tak najlepsze są chabry bławatki ? chociaż ich nie siałem, wyrósł mi prawdziwy gąszcz w skrzynkach z cebulakami. W sumie może to i dobrze ? cebulaki wszakże już dawno przekwitły, a tymczasem chabry właśnie zabierają się do kwitnienia. Co do Twojego balkonu ? szczerze Ci współczuję. Mnie by chyba cholera wzięła, jakbym przez jakiś durne ocieplanki rośliny stracił.

@ MMGG ? Dzięki za informacje. :-) Chyba muszę tym wszystkim roślinom pokazać moją fasolę ? która, choć siana razem z nimi w jednym terminie, już osiągnęła mój wzrost i zaczęła puszczać pąki kwiatowe. :-P Może dobry przykład je zachęci? ROTFL!!!

@ Kogra ? Wczoraj, jak wróciłem z Arras, zobaczyłem na necie informacje o śniegu w Polsce, pierwsze co zrobiłem, to wpadłem na forum (bez logowania się) i poleciałem do Twojego wątku ogrodowego, sprawdzić, czy Cię czasem nie zasypało? Szczęśliwie nie. I oby tak zostało?

Nie ma to jak ?ocieplenie? klimatu. Śniegu w maju to ja jeszcze w moim życiu chyba nie widziałem.

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Loki ...... wiesz, miałam szczęście. :heja
Chociaż przez jakieś 15 min też padał u mnie śnieg.
Ale na szczęście zszedł i oby już więcej nie wrócił.
Ale jestem przygotowana, więc myślę, że straty już mnie ominą.
Dość ich miałam tej zimy i w zeszłym roku, czas się teraz nacieszyć ogrodowymi widokami.
"Ocieplenie" też widzę tylko w głowach meteorologów.
Zawsze były klimatyczne odchyłki od normy i moim zdaniem nic się przez wieki nie zmieniło.
Natura sama po swojemu ustawia swój klimat a nam zostało pokornie to zaakceptować.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? mam nadzieję, że Twój ogródek pomimo spadków temperatury już niedługo znów zapewni Tobie (i nam ? forumowiczom regularnie odwiedzającym Twój wątek) wiele radości dla oczu. :-)

Co do ocieplenia klimatu ? no przecież to jest doskonały biznes. Takie kokosy do zbicia na tych wszystkich ?ekologicznych? technologiach, że ho-ho... To i nie dziwię się, że trąbią wszędzie o tym jak to człowiek swoimi emisjami ociepla klimat, mimo że klimatologia to nauka znajdująca się w powijakach, a jej modele są tyle piękne, co niesprawdzone... Pogody na dwa dni nie umieją przewidzieć, a zmiany klimatu w skali dziesięcioleci czy stuleci mają niby potrafić? Wolne żarty. Zresztą niedawny skandal z e-mailami wymienianymi pomiędzy naukowcami, które ktoś wykradł, a które pokazywały obecne tendencje do niepublikowania prac polemicznych i kwestionujących Jedynie Słuszną teorię antropogenicznego ocieplenia (a jeszcze parę lat temu można było takie spotkać), czy naciąganie wyników, potwierdza mój sceptycyzm. Podobnie jak i objawy ?ocieplenia?, które widzę na codzień. Najsurowsze zimy w regionie paryskim od ładnych czterdziestu lat, śnieg w Polsce przy zielonych liściach (a to w pierwszej połowie października 2009, a to teraz w maju 2011), zeszłoroczny śnieg na południu Francji w DRUGIEJ POŁOWIE MAJA, itede itepe...

...no... Już wyrzuciłem to, co mi leżało na wątrobie, to teraz czas na fotki samosiejek. :;230 Groszek pachnący raz plus dwa chabry bławatki. Przy czym ten ostatni naprawdę jest w ciapki, to nie jest tylko gra światła słonecznego na płatkach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam !
LOKI
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Loki, a siałeś może tujałkę w tym roku? Nie mam zielonego pojęcia jak wygląda, będąc małą, a chyba zamiast niej wypikowałem lwie paszcze;/
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

MMGG, pytałeś mnie o to już na trzynastej podstronie. I odpowiedziałem Ci wówczas, że nie. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wiem, że pytałem:) Ale myślałem że może w tym roku już ją masz jakąś małą:)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Loki faktycznie ciekawe te kwiatki.
Nigdy bym nie przypuszczała, że może być taki miks w jednym kwiecie.
No śliczne masz te samosiejki, nie da się ukryć. ;:333
Miłego wieczoru. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”