Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Cieszę się , że wypuściły korzenie i zielone małe pióropusze. Kolekcja moich juk powiększyła się o kilka egzemplarzy , w kolejce na posadzenie czeka 6 sztuk. Niektóre wypuszczają po 2, 3 a nawet 4 czy pięć pióropuszy . Czekać aż któryś z nich będzie silniejszy czy od razu usunąć i zostawić 2 lub 3? A może tylko 1?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zostaw wszystkie wybiją najmocniejsze a reszta przyozdobi pinek powolutku rosnąc. :D :D :D
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Dziękuję Przemo! Zrobię jak mi radzisz. Ładnie wygląda kilka pióropusików na pieńku i szkoda byłoby psuć efekt wizualny.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Przemo, ponieważ kordylina jest blisko spokrewniona z draceną, pozwolę się tutaj poradzić w jej sprawie.
Zaczyna się z nią dziać coś niepokojącego.Na początku, były to tylko przywiędnięte ( przechodzące w zasuszone) końcówki. Teraz zasychają nowo wypuszczone pędy, w środku rozety.
Czy powinnam zwiększyć jej wilgotność zewnętrzną?Czy więcej podlewać do doniczki?Cały czas staram się ją trzymać nie za mokro, bez przesuszenia bryły ziemi.Może jest jakaś inna przyczyna tego stanu.Dodam, że jeszcze usychają całe liście od dołu i to dość intensywnie.
Nigdy nie była mocno przesuszona, ani przelana.
Myślę, że będziesz wiedział jak ją ratować.Pomocy!!
x-C-j
---

Post »

Być może to choroba jakaś grzybowa trzeba by zobaczyć roślinę wtedy można coś dalej powiedzieć co z nią robić, opisz warunki w jakich teraz stoi i daj fotkę postaram się pomóc. :D
Awatar użytkownika
klaudzia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2007, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemo pisze:
["klaudzia"]Obrazek Obrazek

Dwa pytanka :)
1. Jak ładnie rozmnożyć tą dracenkę, konkretniej jak ja podzielić na kilka żeby nic się z nią złego nie stało? Wazonik ma jakieś 15cm wysokości wiec jest jej tam sporo w środku jeszcze ;)
Pytanie dlaczego chcesz ją rozmnażać nie podoba Ci się jako locky bamboo ? Możesz ją pociąć i posadzić do ziemi jak wybiją korzonki z pinków(ukorzeniaj w wodzie potem dopiero do ziemi), jeśli tego chcesz potnij ją tak

Obrazek
2. Czego objawem jest zwinięcie się liści tej juki? Ostatnio była przesadzana, bo niestety zaczęła troszkę gnić od dołu, ale teraz ma już w miarę dobry drenaż. Czy to ustąpi w miarę jak dojdzie do siebie?
Najprawdopodobniej objawem zwinięcia się liści było właśnie gnicie rośliny jak napisałaś że gniła od dołu, chyba że przy przesadzaniu przycięłaś jej korzenie i nie zasypałaś ich węglem drzewnym na co juka reaguje podobnie, niestety te liście już się nie rozprostują jeśli nie podoba Ci się obecny wygląd możesz odmłodzić jukę ucinając czubki od pinka z tym że wtedy będziesz miała dwie juki pojedyncze w doniczkach(chyba że wsadzisz je razem) a z pinka jeśli nie jest nadgniły wybiją kolejne młode rozetki. Możesz je tak ściąć i włożyć do wody by się ukorzeniły
Obrazek
ale przy pinku musisz również ściąć pozostałości po tych czubkach tak by został bez niczego wyrastającego z niego na tych zdjęciach nie mam tego jak zaznaczyć bo nie widać dokładnie miejsc z których z pinka wybijają te dwa czubki. :D :D :D

Juka nie przetrwała, został mi pieniek z dwoma odrostami który można lekko ręka wyciągnąć z ziemi :(
za to lucky poszedł w gore pomimo braku jakiegokolwiek ciecia :))
Początkujaca ogrodniczka ;)
x-C-j
---

Post »

klaudzia pisze:

Juka nie przetrwała, został mi pieniek z dwoma odrostami który można lekko ręką wyciągnąć z ziemi :(
za to lucky poszedł w górę pomimo braku jakiegokolwiek cięcia :))
Jak to nie przetrwała nawet czubki się nie ukorzeniają w wodzie, co z nimi? Pinek jeśli wcześniej był zalany system korzeniowy jak pisałaś miał prawo zgnić być może nie było już tam na tyle mocnego systemu korzeniowego by dał sobie radę, a co z resztą pinków tych kawałków które pocięłaś z pnia pomiędzy odciętym czubkiem a pinkiem przy systemie korzeniowym?
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

całkowicie zgadzam sie z tą metodą odmładzania roślin(szczególnie juk i dracen)
Ja sam tak odmładzam i rozmnażam kwiaty.
Pozdrawiam Michał

:D :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobry wieczór,

Przemo, czy mogłabym prosić Cię o pomoc? Mama mojej draceny wyglada obecnie jak na zdjęciach poniżej. Moja wina, bo postawiłam ją blisko okna ale jednocześnie kaloryfera :oops: Nie chcę pociąć pnia, bo chciałabym rozetki na takim starym, rozgałęzionym pniu. Czy wystarczy wyciąć suche liście i przyciąć ten jeden usychający pinek? Jeśli tak, to w którym miejscu? Obok będzie druga dracenka, młoda, ma ok. 1 roku. Rośnie jak głupia teraz, ale krzywo i na pojedynczym pniu. Czy ściąć jej piuropusz, żeby się rozkrzewiła? Kiedy ew.? Co radzisz? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Będę szczerze zobowiązana za Twoje uwagi
Pozdrawiam
Mirka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

Co do dużej draceny moja propozycja jest taka (zaznaczyłem na zdjęciu) jeśli coś niejasne pytaj. Stare uschnięte liście po ścięciu rozet do usunięcia. Wszystkie pinki zachowując pion do zalania woskiem po cieciu.

Obrazek

Natomiast co do tej młodej dracenki nie ścinał bym jej bo szkoda, na razie jest jeszcze nie za wysoka i nie zrzuca liści drastycznie jedynie co to przesadziłbym ją w nową ziemię i większą o 4 cm w średnicy doniczkę jednocześnie prostując ją tzn. system korzeniowy wsadź po ukosie tak by sprostować całą dracenę, nic jej nie będzie a system korzeniowy da sobie radę. Musisz ja też regularnie co kilka dni odwracać by nie krzywiła się w stronę światła. :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p

Post »

Przemo, czy Ty sumienia nie masz? Tak mam poszatkować 8-letnią mamusię? :( Ręka mi zadrżała, jak stanęłam nad nią z nożem.
Ale oczywiście bardzo Ci dziękuję i zrobię jak radzisz, bo cenię sobie Twoją opinię :) Dzięki, że ulitowałeś się chociaż nad tą drugą ;) :) Przemo, czy to odmiana Reflexa Song of India?

Dziękuję Ci i pozdrawiam
Mirka :)
x-C-j
---

Post »

Tak to właśnie dracena Reflexa Song of India a ta pierwsza to dracena fragrans Massangeana. :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p

Post »

Witam :)

Przemo, spójrz, proszę, na ten gruby pień. Część wygląda jak zwykłe, suche drzewo, a część, jak mokre. Czy tak ma być? Czekam na Twoją odpowiedź, zanim zaleję woskiem i coś zepsuję.

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Mirka
x-C-j
---

Post »

Ścięłaś tak jak zaznaczyłem? :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p

Post »

Przepraszam, nie wkleiłam przedtem zdjęć :oops:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”