Mój ogród...Ann-ka72
Re: Mój ogród...Ann-ka72
Porcelanka jeszcze Ci kwitnie? Ja moją wyrwałam jakiś miesiąc temu, jak przestały się pokazywać kwiatki... Może trzeba było poczekać? Bardzo polubiłam tą roślinkę 

-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochane moje-Trzynastko,AniuDS,Moniu68,Cebullo-dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Porcelanka ładnie wygląda,ale tylko na skalniaku....tam,gdzie rosła luzem,to albo miała jeden długi pęd albo wyciągnęła się i pędy poplątały się,prawie bez kwiatów,wyglądała jak chwast i powyrywałam.Chyba lubi mieć ciasno tzn.między kamieniami,otoczona czymś,ma wtedy bardziej zwarty pokrój, no i na skalniaku jej nie podlewam, natura sama to robi, bardzo rzadko w ostatnim czasie.
Może dlatego tak ładnie wygląda.
Dzisiaj mi się śniła t, że sadziła mi tą nowo kupioną trawę/miskant w paski,próbowała w 2 miejscach,ale mi sie nie podobało i posadziłam sobie gdzieś indziej... niby była zgoda we śnie...ciekawe co będzie
Miłego dnia życzę wszystkim odwiedzającym.

Porcelanka ładnie wygląda,ale tylko na skalniaku....tam,gdzie rosła luzem,to albo miała jeden długi pęd albo wyciągnęła się i pędy poplątały się,prawie bez kwiatów,wyglądała jak chwast i powyrywałam.Chyba lubi mieć ciasno tzn.między kamieniami,otoczona czymś,ma wtedy bardziej zwarty pokrój, no i na skalniaku jej nie podlewam, natura sama to robi, bardzo rzadko w ostatnim czasie.

Dzisiaj mi się śniła t, że sadziła mi tą nowo kupioną trawę/miskant w paski,próbowała w 2 miejscach,ale mi sie nie podobało i posadziłam sobie gdzieś indziej... niby była zgoda we śnie...ciekawe co będzie

Miłego dnia życzę wszystkim odwiedzającym.

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Och życzę ci tej zgody
a jak się rozmnaża porcelankę? z nasionek?

-
- 1000p
Z nasion na pewno, bo wiosną kupiłam to cudo, ale muszę powiedzieć,że gdyby miała inny kolor to byłaby ładniejsza, a tak zlewa się z tłem....a po deszczu te fioletowe kropeczki się rozmywają, plamią na fioletowo białe płatki. Wczoraj widziałam w sklepie kilka paczek nasion porcelanki, nie wykupili od wiosny. Jeśli chcesz,mogę Ci kupić i wysłać.
Zgoda by się przydała,ale już to przechodziłam, wole jak sie trzyma z daleka i nie zaczepia.

Zgoda by się przydała,ale już to przechodziłam, wole jak sie trzyma z daleka i nie zaczepia.

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
porcelanka??????? 

-
- 1000p
Hej Tess!!! O co chodzi?
Też chcesz nasiona?Nie ma sprawy
Też chcesz nasiona?Nie ma sprawy

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Perukowiec żółtolistny za 15 zeta
U nas są po 30...i to nienajpiękniejsze okazy
Porcelanka ciekawa...też widziałam gdzieś w sklepie nasionka...ale jakoś jej nie kupiłam...a dlaczego

Porcelanka ciekawa...też widziałam gdzieś w sklepie nasionka...ale jakoś jej nie kupiłam...a dlaczego

Aniu
porcelanka, chodziło mi o nazwę kwiatka
,że fajna
porcelanka, chodziło mi o nazwę kwiatka

-
- 1000p
Fragola,mój perukowiec też nie największy,ma ok.50 cm wysokości. Nie wiem dlaczego na tej mojej szkółce jest tak tanio,wiem,że robią tam duże obroty towarem.Blisko granicy i dużo Rosjan/Ukrainców tam kupowało-teraz nie wiem,już chyba sąsiedzi zza wschodniej granicy tak często nie przyjeżdżają, raz przy mnie płacili ponad 5.000 zł za krzewy. A rok temu za Limelight zapłaciłam 14 zł. Wg mnie nie opłaca sie za taką cenę ukorzeniać i czekać aż się rozrośnie.
Tess, aha-chodziło o samą nazwę kwiatka, ale gdybyś chciała to mogę Ci podesłać
U nas trochę pada, trochę mży, nie da się popracować w ogrodzie.Prawie zasypiam.
Tess, aha-chodziło o samą nazwę kwiatka, ale gdybyś chciała to mogę Ci podesłać

U nas trochę pada, trochę mży, nie da się popracować w ogrodzie.Prawie zasypiam.

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A takie nasionka z wiosny to dobre jeszcze będą?
-
- 1000p
Aniu,nasiona mają przeważnie dłuższy termin ważności, porcelanki nie pamiętam,bo wyrzuciłam opakowanie.Ale latem tego roku kupiłam nasiona przypołudników i lawendy, nie wysiewałam,bo za późno już było i zostawiłam na wiosnę następnego roku.Przypołudniki mają termin do 10/2012, a lawenda do 11/2012.Pakowane były w 2009 r. Czyli można przyjąć ,że mają 2 lata termin do siania.
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
Ania
większość hortensji ( oprócz ogrodowych) lubi stanowiska słoneczne i półsłoneczne....moje jak wiesz rosną na tzw patelniach.
Dębolistna rośnie od wschodu...
Moim skromnym zdaniem muszą mieć chociaż parę godzin słoneczka inaczej to kicha.
Anabelkę posadziłam w zeszłym roku prawie w korzeniach...w tym roku już się zadomowiła i rośnie i kwitnie i nawet jej dobrze jest.
większość hortensji ( oprócz ogrodowych) lubi stanowiska słoneczne i półsłoneczne....moje jak wiesz rosną na tzw patelniach.
Dębolistna rośnie od wschodu...
Moim skromnym zdaniem muszą mieć chociaż parę godzin słoneczka inaczej to kicha.
Anabelkę posadziłam w zeszłym roku prawie w korzeniach...w tym roku już się zadomowiła i rośnie i kwitnie i nawet jej dobrze jest.
- Jojola
- 500p
- Od: 21 lip 2010, o 18:55
Aniu
wreszcie dotarłam, jakoś tak barak mi czasu na wszystko. popodziwiałam skalniaczek, nowo zakupione. ten perukowiec mnie urzekł. piekny ! muszę u siebie poszukać. znasz może nazwę?
i faktyczne tania ta szkółka. u mnie wszystko droższe taki perukowiec o czerwonych liścich, 30 cm to za 22 zł widziałam. a hortensje po 30-50 zł.

wreszcie dotarłam, jakoś tak barak mi czasu na wszystko. popodziwiałam skalniaczek, nowo zakupione. ten perukowiec mnie urzekł. piekny ! muszę u siebie poszukać. znasz może nazwę?
i faktyczne tania ta szkółka. u mnie wszystko droższe taki perukowiec o czerwonych liścich, 30 cm to za 22 zł widziałam. a hortensje po 30-50 zł.
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
Aniu od ostatniej mojej wizyty wiele roślin Ci przybyło szczególnie hortensji.Widać że lubisz duże drzewka i krzew, jak się ma dużo miejsca to można sobie na to pozwolić.Ja gdybym posadziła z 4 magnolie to zajęło by to pół ogrodu.
Witaj Aniu, zwiedzam twój bardzo zadbany ogród, masz dużo wspaniałych krzewów, magnolie, szpaler różaneczników, hortensje, również wiele pięknych kwiatów. Nowe zakupy ciekawe i różnorodne, gdy to wszystko posadzisz będzie co podziwiać.