Mam mini eucomis i bardzo chciałabym go rozmnożyć. Nie wiem czy uda się to zrobić z nasion, chociaż spróbuję, pewniejsze byłyby jednak sadzonki liściowe. Czy ktoś ma doświadczenie i może opisać jak to zrobić?
Ja też nie wiem jaki to ten mini każdy w nieodpowiednich warunkach uprawy może być mini A rozmnażanie z liścia zapewne takie samo jak w przypadku hiacyntów.
Izo - A jaki to jest eukomis tradycyjny
Najmniejszy z eukomisów jaki znam i mam to eukomis autumnalis.
Nie próbowałem go rozmnażac ,ale starsze okazy posiadają dużo cebulek przybyszowych i łatwo dorobic się sporej ich gromadki.
Wiem, że nie znacie tych odmian, bo nie ma ich jeszcze na naszym rynku
Sadzonki liściowe zrobiłam na "babski" rozum, zobaczę czy to się uda, mam trochę zapylonych kwiatów więc rozmnażania z nasion też popróbuję.
Ja nie pytam o wiadomości na temat odmiany bo to akurat jest w necie, poza tym jakie są to widzę Mnie interesuje rozmnażanie przez sadzonki liściowe, co jest chyba wspólne dla wszystkich odmian. O powodzeniu eksperymentu poinformuję na pewno
Ja zrobiłam tak. Odcięłam kilka starszych liści, pokroiłam na 5 cm kawałki i wetknęłam pionowo w ziemię dolną częścią, rzędami w mini szklarence, podlałam i ustawiłam na północnym oknie. Żyją tydzień, nie więdną więc mam nadzieję, że po kilku tygodniach pod ziemią uformują się małe cebulki, które wsadzę do gruntu wiosną.
aria podziwiam i gratuluje pasji rozmnażania.
Trzeba mieć dużo samozaparcia i ogromnej cierpliwości - bedę Ci kibicować bo sama tez lubie rozmnażać co się da