Storczyki początkującej empe...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki początkującej empe...

Post »

I ja trzymam kciuki ;:215
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja to jakaś beznadziejna jestem... chyba powinnam porzucić to hobby, dla dobra roślinek...

Kolejnego wykończę. ;/////// Już któryś z kolei ma zgniłe korzenie. Mam takich bez korzeni (lub z marnymi 3-4) 4. W tym moja ukochana miniaturka czerwona i biały. :( Mini miniatureczki też mają biedne te korzenie. W dodatku straciły już wszystkie kwiatuszki, a babci i mamie nadal kwitną (były kupowane wszystkie razem). Cattleyę i miltonię wystawiłam na balkon.I co? I poparzyło je chyba... Ale tak momentalnie wyszly plamy czarne na cattlei że aż mi się wierzyć nie chcce, że to wina słońca...

Kupiłam sobie keiki Dendrobium phal (słodkie! i malutkie) i jeszcze mini miniatureczkę z przeceny z jakimś zaczątkiem pędzika i malutkim odgałęzieniem. Ale pewnie i je wykończę...

Wszystkie kwiaty stoją teraz na półeczkach przy oknie, bo parapet na nowym miejscu mam za wąski. Postawiłam im podstawki z keramzytem zalanym wodą i zraszam w te upały nawet codziennie.

Co ja mam zrobić, żeby pomóc moim kwiatuszkom? Jak uratować od śmierci te, którym już zaszkodziłam?...

:( :( :(
Magda
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że jesteś zbyt surowa dla siebie :wink:
A czy stojąc na podstawkach z keramzytem nie dotykają przypadkiem korzenie wody? Ponadto myślę, że pomimo tego iż jest w ostatnich dniach dość ciepło ;:3 może powinnaś jednak nie spryskiwać ich codziennie, aby miały czas na zupełne przeschnięcie. Jeśli chodzi o plamy od słońca to z własnego doświadczenia wiem, że pojawiają się momentalnie :( dlatego, ponieważ na razie balkon mam od strony południowej, kwiaty wynoszę dopiero późnym popołudniem a wnoszę do mieszkania wczesnym przedpołudniem ;:108
Nie pokazałaś niestety fotek, co z pewnością wszystkim ułatwiłoby jakąś pomoc i podpowiedź dla Ciebie.
Ja wszystkie chorowitki bez korzonków wsadzam w wilgotne sphagnum i muszę powiedzieć, że z fatalnych stanów potrafią się zregenerować i odrodzić.

Tak więc głowa do góry, wstaw fotki tych biedaczków i z pewnością nie zostaniesz sama w tych trudnych chwilach :P ;:31
empe88
200p
200p

Post »

Jutro powrzucam fotki, bo teraz oficjalnie szykuję się do obrony (już jutro! Mamooo...). Pewnie to stąd ta chandra. Fajnie byłoby sobie coś sprawić w nagrodę/na pocieszenie jutro, ale zaczynam poważnie wątpić w swoje umiejętności i możliwości...

Doniczki nie stoją na keramzycie. Podstawki z keramzytem są obok doniczek. Spryskuję tylko troszkę i dopiero od niedawna. Przeraziłam się przesadzając kolejnego storczyka po prostu... :(
Magda
empe88
200p
200p

Post »

Keiki dendrobium phal z all.:
ObrazekObrazek

Tu keiki Dendrobium nobile które dostałam parę miesięcy temu od znajomej:
Obrazek

A tu sama sobie sprawiłam prezencik z okazji obrony i 5 na dyplomie:D Dendrobium phal z przeceny za jedyne 5 zł... Dobrze mu się przyjrzyjcie:D
ObrazekObrazek

Kolejny z przeceny - mini miniaturka:D
ObrazekObrazek

Tu mój ukochany bordowy miniaturek: Te plamki na liściach ma od początku właściwie, ale teraz się wyraźnie powiekszyły. Listki ma baaaardzo pomarszczone a dziś odpadł mu jeden całkowicie żółty liść.
ObrazekObrazekObrazek

A tu poparzone bidulki... Dziś jest chłodniej więc nadal tam stoją...
ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Ufff dużo tego wyszło, ale mam nadzieję, że obejrzycie z przyjemnością... I że doradzicie coś... Bo poważnie zastanawiam się, czy powinnam kontynuować to hobby... Może powinnam po prostu sprzedać je wszystkie. Byłoby mi bardzo smutno, ale może im byłoby lepiej z dala ode mnie...

Przede wszystkim - co zrobić z poparzonymi? :( Obciąć te czarne plamy? I jak dbać o dendrobium?
Magda
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No cóż, wg mnie to jednak nie są plamy spowodowane poparzeniem. Bardziej na czarną zgniliznę, tym bardziej, że pisałaś o bardzo szybkim powiększaniu się i dotyczy to cattleyi. Poczytaj sobie o tej chorobie i najlepiej Ty sprawdzisz, czy odpowiada objawom Twojego storczyka (http://www.storczyki.pl/?dzial=6&pokaz=uprawa ) Na pewno należy działać szybko :!: :!: :!: Na tej stronie powinnaś także znaleźć coś na temat zmian chorobowych na liściach phal. miniaturki.

Oczywiście najlepiej by było gdyby wypowiedziała się bardziej doświadczona osoba :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

kwitnienia piękne, ale ten listek z plamami powinnaś obciąć. Może to nie choroba, ale lepiej na zimne dmuchać i obcinac od razu, zanim zdąży się roznieść na inne liście i inne storczyki.
empe88
200p
200p

Post »

Bakteryjna plamistość na liściu Phalaenopsis.
Infekcję tą zwalcza się środkami:
- Funguran OH 50 WP(środek miedziowy) 0,75g./1litr wody. Miedzian 50 WG 1,5g./1litr wody. Biochikol-K AL- 3%

To może być to w przypadku Phalaenopsisa. Ale do cattlei nie udało mi się niczego dopasować...
Magda
empe88
200p
200p

Post »

Obrazek

To dzieło mojego narzeczonego... Mam nadzieję że nie będzie miał mi za złe...

I dalej proszę o porady co do tych moich biedaczków..
Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Śliczny obrazek! Ma chłopak talent. :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Akurat co do cattleyi to może to być od słońca, bo ja niestety swoje też tak załatwiłam :( Momentalnie porobiły się czarne plamy. Ja je obcięłam powiem szczerze, bo jakoś się bałam, no i nieładnie to wyglądało.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
empe88
200p
200p

Post »

Dzięki Mała Mi... Obcięłam i ja. Zasypać węglem? Niewiele zostało do posypania szczerze mówiąc..

Nie wiem też czy ciachać u miniaturki Phal? Jak obetnę to po jednej stronie zostanie mu tylko jeden listek, w dodatku strasznie pomarszczony... :( Bardzo podupadły na zdrowiu moje storczyki :(((

Swoją drogą, co wystawić na balkon? Cattleyę, Miltonię i dendrobia? Czy niekoniecznie...? Ja jeszcze tak raczkująca jestem w tym temacie, nie wiem co robić...
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Kolejnego wykończę. ;/////// Już któryś z kolei ma zgniłe korzenie. Mam takich bez korzeni (lub z marnymi 3-4) 4. W tym moja ukochana miniaturka czerwona i biały. Mini miniatureczki też mają biedne te korzenie. W dodatku straciły już wszystkie kwiatuszki, a babci i mamie nadal kwitną (były kupowane wszystkie razem). Cattleyę i miltonię wystawiłam na balkon.I co? I poparzyło je chyba... Ale tak momentalnie wyszly plamy czarne na cattlei że aż mi się wierzyć nie chcce, że to wina słońca...
Każdemu się zdarzają straty w kolekcji i nie da się tego uniknąć. Nie zawsze się to dzieje z naszej winy, możemy kupić wadliwą roślinę, a po jakimś czasie okazuje się, że gnije albo jest chora... Nikt kto hoduje storczyki nie poświęca im naleznej uwagi, chca jak najszybciej sprzedać, w sklepach tez często są źle uprawiane. Jak gniją, to prawdopodobnie zostały zalane (przez nas albo jeszcze w sklepie), albo korzenie zostały uszkodzone (przy przesadzaniu) i zaczęły gnić. każda roslina jest inna, jedne chętnie puszczają korzenie, inne nie, jedne kwitną często i długo, inne nie. Strat nie unikniesz, ale próbuj ratować padające storczyki, zawsze jest szansa, ze mogą przeżyć. Ostatnio jednego bez korzonków posadziłam w kamyki i keramzyt i już widać pierwszy korzonek :). Na początku storczykomanii zawsze strat jest najwięcej, bo nie wiemy, jakie rosliny wybrac w sklepie (na początku wiele osób patrzy tylko na kwiaty) i nie wiemy, jak uprawiać. potem nabieramy doświadczenia i strat jest mniej, ale nie mamy wpływu na to, jak storczyki są uprawiane w hodowlach i sklepach.
empe88
200p
200p

Post »

Dzięki Dusiu za słowa pocieszenia...

Wiecie, najgorsze jest to, że one wszystkie tak bardzo mi się podobają...I tak bardzo chciałabym żeby ciągle kwitły, a tu większośc przekwita niestety :((( No i właśnie, kupiłam nowy nawóz. Poprzedni mam z Biopionu, NPK 6:4:5. Nowy jest firmy Fiormix, NPK 3:4:7. Którego stosować do których?...
Magda
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

;:138 dla Twojego narzeczonego ;:224 ma chłopak talent ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”