Ogródek Magdy:-) cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Magdy:-) cz.2

Post »

Też bym chciała do strefy 7a ;:110
Twoja cebulica to ma dobrze! A jak pięknie wychodzi...
Czy siewki ciemiernika są miniaturkami dużych liści? Ja przez kilka lat wyrywałam je, zanim skojarzyłam...a takie to proste!
Przesadź do doniczki, jak radzą ci dziewczyny. Do ogrodu zabierzesz je jako młodzież.
Właśnie: pisz o działce i ogrodzie. Tak będziemy chyba bez problemu rozróżniać? :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo, ja też przez pewien czas miałam dwie działki (pierwsza działka - była w POD, 320 m2)
Niestety życie wymusiło decyzję o jej sprzedaży i skoncentrowaniu się na Chrztowie. Powiem Ci że czułam się fatalnie - jakbym własne dziecko sprzedała. Do dzisiaj bardzo niechętnie tam jeżdżę, chociaż mieszkają tam moi bardzo serdeczni przyjaciele.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdo, wpadłam z wizytą do pierwszego wątku i się zasiedziałam... Zachwycam się wciąż od nowa piwoniami i kaliną. Są boskie. Zwłaszcza ta piwonia pod małym płotkiem. Psiunio - tropiciel też fajny.
Czy kalinę jakoś formujesz? Ja mam 2 młode krzaki ale rosną jakieś "rosochate" i rozkrzewiają się mocno na boki, a ta Twoja trzyma fason ;:24
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Witaj Magdo, bardzo ładna ta kalina, którą pokazałaś na zdjęciu kilka postów wcześniej. Też myślę, że nie tylko przez szczepienie można taki efekt uzyskać.
Kalina koralowa jest bardzo łatwa w rozmnażaniu. Ja już kilka wyhodowałam. Zobaczę czy się ukorzeniły zeszłoroczne sadzonki i spróbuję poprowadzić jedną z nich w formie piennej. Jedyny kłopot widzę w tym, że jej młode gałązki są bardzo wiotkie.

Ja jak wiedziałam, że za rok opuszczę stary ogród, próbowałam ukorzeniać jak najwięcej roślin. Naprawdę warto, z wieloma roślinami się świetnie udaje. Część po prostu rozsadzałam do donic.
Życzę powodzenia w sadzonkowaniu i tworzeniu nowego ogrodu, równie pięknego jak "stary" :D

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
magdala

Post »

Serdecznie witam wszystkich miłych Gości :wit
Marylo, 100krotko,Iza, Iza-bela , Wiktorio,Marysia, Asie :wit :wit

Dzisiaj u nas tak leje przez cały dzień !! Równy ,rzęsisty deszcz....
---------------------------------------------------------------

Ciemiernik - siewki mają na razie dwa liście (liścienie,tak ?) ,ale są błyszczące i to wskazuje na potomstwo Ciemiernika.
W tamtym roku znalazłam takie siewki pod Laurowiśnią -ucieszyłam się ,ale radość była przedwczesna ,
bo siewki pozostawione w ziemi padły ,a te ,które przesadziłam do doniczek -również.
Obawiam się,czy te ciemiernikowe nie zachowają się tak samo....

Izaziem - mój ciemiernik jest różowy (ciemny róż w bordo)
100krotko- nie wmawiaj mi proszę ,że są zalety nieposiadania ogródka przy domu :D
Ja wiem,że chcesz mnie pocieszyć ...... :D

Wiktorio - Już nie mogę się doczekać na pąki Cebulicy ,żeby w końcu wiedzieć....
A pomysł bardzo dobry : działka i ogród (ten z sosnami i brzozami na razie)

Marysiu-też mam powoli takie myśli i takie śmieszne zachowania -żeby na działce nie mówić na głos
o tym ,co ma nastąpić....

Serdecznie witam obydwie Asie :wit :wit
Bardzo dziękuje za miłe słowa o działeczce :D

Moja kalina to chyba nie jest koralowa ,bo nie zawiązuje owoców -ona tylko kwitnie :D
Co do formowania - obcinałam ją tylko po kwitnieniu . W tym roku poczytałam ,że
powinno się ją prześwietlić wczesną wiosną (gęste środkowe gałęzie)-zrobiłam to i teraz drżę,
co będzie z kwitnieniem :?
Asiu 68 (jeśli to rok urodzenia, to taki jak mój :wink: )- a jak rozmnażałaś Kalinę?
Ja w październiku zadołowałam kilka patyczków kalinowych w ziemi .Zobaczymy ,co wyjdzie...

Ja też teraz rozmnażam co tylko się da -bluszcze , byliny ,funkie itp.
Nawet mąż oddał mi warzywnik na "szkółkę":
Obrazek

A! Sprawdziłam ,jak ukorzeniły się sadzonki Hortensji zrobione w czerwcu -świetnie! Dużo mocnych korzeni.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Madziu :wit , zazdroszczę Ci ogrodu przy domu (ta poranna kawa na tarasie ;:80 ;:92),
ale rozumiem też sentyment do "starej" działki, bo ile tam Twojego potu i wysiłku.
Tylko, że na tą starą, to za każdym razem wyprawa, a tu w zasięgu wzroku, patrzysz i... masz ;:138 :tan.
Rano śpiew ptaków, wieczorem gwiazdy - rozmarzyłam się.
magdala

Post »

Ewuniu :D - ja też już się rozmarzam.....
Trochę to rozmarzanie jeszcze potrwa (ze dwa lata?) ale póki co ,wrzucę jakieś zdjęcie z czwartku-
nowy ogród już lekko uporządkowany z gałęzi (ale już tli się w nim domowe ognisko ;:109 )

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie i to jest to (mam na myśli, że ognisko już nazwałaś domowym)
A czas... nawet się nie obejrzysz, a już pokochasz ;:167 ten nowy kawałek ziemi.
Bo tak to już z nami jest, że napracujemy się, powiedziałabym nawet natyramy, a jednak żyć bez ogrodu nie potrafimy.
Jaka satysfakcja, jak rośliny rosną. Mam czasami wrażenie, ze się do mnie uśmiechają za włożoną pracę, a może bym chciała, żeby tak było :oops:
magdala

Post »

ewa2204 pisze:
Jaka satysfakcja, jak rośliny rosną. Mam czasami wrażenie, ze się do mnie uśmiechają za włożoną pracę, a może bym chciała, żeby tak było :oops:
Tak Ewo - i nam to wydaje się takie oczywiste i naturalne . I jak ktoś mówi ,że "nie nawidzi się babrać w ziemi",
to dla nas brzmi jak jakaś obelga!
A może taka uprawa roślin daje człowiekowi to ,co w życiu jest nieosiągalne- bo to co zimą zamiera,
wiosną żyje na nowo :D Z nami tak niestety nie jest...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie zdanie zabrzmiało wręcz filozoficznie. Takiego typu rozważania czasami mi się zdarzają.
Chociaż dużo bliższa mi wiosna, z tą swoją charakterystyczną radością, młodością (i tego mi żal) i nawet szaleństwem.
A słońce... to już osobna sprawa, bo to mój akumulator.
Tak, uwielbiam wiosnę i lato, jesień jest piękna kolorami, ale dla mnie smutna. Kojarzy mi się z przemijaniem. A w zimę jest mi normalnie zimno i ... ciemno.
Wracając do naszych działek : zima mi się niemiłosiernie dłuży, bo tęsknię do mojego ogródka.
Chyba czas spac, bo jutro ma być ładniej niż dzisiaj (sporo padało) i planuję pójście na działkę. Po deszczu pewnie wszystko podrosło ;:11.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pół dnia nie zaglądałam na forum a tu dwie strony się zrobiły do odrobienia u Ciebie :D Widzę że prace ładnie postępują. Zawsze bronię warzywników przed zakusami sadzenia tam innych roślin, ale ten pomysł z przerobieniem go na szkółkę jest bardzo dobry - na pewno uda się uzyskać wiele egzemplarzy ulubionych roślin i w ten sposób przenieść cząstkę starego ogrodu w nowe miejsce.
Zazdroszczę deszczu! U mnie bardzo sucho -chmury owszem kłębią się nad działką, ale efektu nie ma.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Magduś, rozsadzaj, produkuj sadzonki, choćby i na całym warzywniku - będą jak znalazł do powstającego ogrodu. Tam wszystko kropla w morzu :wink:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooo, piękna ta Twoja nowa działka ;:138 ;:138
Cudnie wyglądają brzozy na tle tej ciemnej zieleni. I te sosny na środku. Już sobie wyobrażam jaki to będzie wspaniały ogród za kilka lat.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Krajobraz z Twojej budowy wygląda mi na taki z sąsiedztwa :wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

magdala pisze:A może taka uprawa roślin daje człowiekowi to ,co w życiu jest nieosiągalne- bo to co zimą zamiera,
wiosną żyje na nowo :D Z nami tak niestety nie jest...
Ależ jest :-)
Tylko my przechodzimy zaledwie jeden taki cykl ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”