Róże Georginii (Alicji)

Zablokowany
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże Georginii (Alicji)

Post »

Georginio jak szeroko rośnie Grahamek, ja mam z nasadzeń jesiennych na razie mały, ale rośnie w szeregu i zastanawiam się czy nie będzie mu zaciasno, albo czy nie zasłoni mnie mniejszych róż.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lemka.Friesie na razie są 4 szt i jedna z nich jest wyższa a 3 właśnie niższe ale wynika to z tego że były przesadzane jesienią.Na poprzednim stanowisku wszystkie były wysokie tak do 1 m.Więc trzeba poczekać, na pewno jest to kwestia rozrośnięcia się i zaaklimatyzowania.Jesienią dokupię jeszcze 3 szt.Grahamek też był przesadzany jesienią.Obecnie ma ok.1,5 m.Na poprzednim stanowisku wyrósł ponad 2 m.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu masz racje ,patyczki wskazują gdzie przesadzę lub posadzę róże.Zamawiałam i chciałam się rozpatrzeć ile mi potrzeba.Część posadziłam w ub.r jesienią tzn.te co miałam.Nie wiedziałam która jest która więc posadzone zostały jak popadło.Latem zakwitły i teraz wiem co mam i muszę je uporządkować .Więc jeszcze raz przesadzanie.Są 2 szt Beroliny,3 szt.Casanowy ,2 szt Peace /+1 zamówiona/. 2szt. Arthur Bell /+ 1 zamówiona/ i zamówiłam 4 szt China Girl.Więcej niestety się nie zmieści.Już przerabiałam zagęszczenie róż,zaraz na początku.Teraz już podchodzę do tego z rozwagą.Chociaż dusza by chciała bo jest dużo pięknych żółtych róż,niestety rozsądek zwyciężył :cry: Wkleję zdjęcie jaki wysoki był grahamek na starym miejscu.Rósł tam kilka lat.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na poprzednim stanowisku rósł razem z astrami nawet ładnie to wyglądało.Ale był praktycznie ograniczony przez inne krzewy. Jesienią zrobiłam rabatę tylko dla róż parkowych i wraz z innymi przywędrował na nowe miejsce.Tu może się rozrastać na wszystkie strony bez ograniczeń.Myślę że pokaże na co go stać w najbliższych latach.

GRAHAM THOMAS i astry.

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu.To róża parkowa i musisz mu zostawić sporo miejsca.Ja parkowe posadziłam co 1.5 m i ani deka mniej.Do takiej róży musisz podejść,ściąć przekwitające kwiaty ,wzruszyć ziemię po deszczu,dać nawozy.Jesienią kopczykować a nawet zabezpieczyć pędy przed mrozem.Więc nie da się mniej .Poza tym róże mniej chorują jak mają przewiew.Jeżeli obok posadziłaś jakieś róże wielokwiatowe lub wielkokwiatowe to na pewno je zasłoni.Jeżeli masz miejsce to posadź go zupełnie osobno i tak żebyś go widziała z okna lub z ławeczki bo jest tego wart.Do towarzystwa można mu dać byliny.Ładnie harmonizuje z kolorami ..pomarańczowym,kremowym a kontrastuje z niebieskim np.ostróżki
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Pięknie Grahamek z astrami wygląda. Bardzo udane zestawienie kolorów. ;:63
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz posadziłam przy nim tojad ciekawe jak się zgrają.Tojad ma już pąki.Na rabatce za nim jeszcze wyląduje Westerland i wiosną do kompletu ciemno-niebieskie ostróżki.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicja jakie piękne widoczki pokazujesz oczywiście z różami w roli głównej ;:138 Jak ja bym tak chciała niestety nie mam miejsca :( Ale i tak parę róż dokupię tylko bardzo się zastanawiam jakie .Poluję na rosarium na kiju .Tylko gdzie ją kupić?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu.Na pewno dopadniesz Rosarium.Jest sporo sklepów ogrodniczych gdzie można upolować taką różę o jakiej marzymy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ale masz Grahamka ;:63 , bardzo lubię tą różę :uszy
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem co w tej róży jest,ale ciągle mnie zachwyca.Drugą taką różą jest Rosarium też mam do niej słabość.Na pniu to już trzecia ,poprzednie zmarzły.Ale nie daję za wygraną.Może kupiona w tym roku utrzyma się dłużej.Dokupiłam też RU krzew zobaczę jak się pokaże.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

AniaDS pisze:Ale masz Grahamka ;:63 , bardzo lubię tą różę :uszy
Czy u Was ma przewieszone kwiaty - bo u mnie bardzo :(

A ta : Purple Rain? kupiłam u Rozacwik -czy jest naprawe fioletowa- może ktoś umie szczepić na pniu - fajna byłaby koło hortensji (białych)???

Kupowałam róże od pana Tadeusza Hempla z Lublina- po 5 zł kopane??? czy ktoś zna tego Pana - gdzieś wyczytałam, że taki harcerz umarł ale czy to on??? to był starszy pan - a odmian miał ok.200
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko u mnie Grahamek też ma przewieszające się kwiatki ale jest młody. W starszym wieku gdy pędy zesztywnieją będzie to mniej widoczne.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu kupiłaś rosarium na pniu gdzie? Grahamka też chcę kupić :D Byłam dzisiaj w ogrodniczym ale nie mieli nić ciekawego a to co było wcale nie tanie poczekam i poszukam.Tylko to rosarium ;:65
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu jeżeli nie teraz to na pewno wiosną kupisz.W Rosarium chyba jest Grahamek.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”