Witaj Tajko. Ty u mnie a ja u Ciebie. Masz piękny dojrzały ogród. Zazdroszczę Ci tych połaci trawnika. Piękne masz iglaki. A szczególną uwagę zwróciły piękne sosny. Ja mam kilka ale u mnie nie chcą rosnąć. Gruby pień, konary a gałęzi i igieł na lekarstwo, łyse. Chyba je wykopielę bo strasznie szpetnie wyglądają.
Witaj
Ten krzew kwitnacy na różowo to krzewuszka? Pięknie wyglada. U mnie posadzona w koszmarnym miejscu bardzo słabo rośnie, ale jakoś nie moge dla niej wymyślić nic sensownego.
Zima nie chce odpuscić. U nas dalej bardzo zimno
Witaj LESZKU- dzięki za odwiedziny w moim ogrodzie.
Trawnik wygląda duży tylko na zdjęciu,w rzeczywistości brakuje mi już miejsca na nowe rośliny, gdyż przez 10 lat ciagle coś dosadzam.U mnie gleba jest piaszczysta i takie rośliny jak różaneczniki , azalie, sosny, brzozy dobrze rosną,natomiast nie chcą rosnąć róże i klematisy
ANIU - dziękuję za miłe słowa. Za irysami jest huśtawka.Fajnie jest usiąść wieczorem i trochę się pobujać,tylko komary u nas są okropne.
DOROTKO - ten krzew, to kolkwicja.Ona rośnie szybciej niż krzewuszka.
Czy Ty mieszkasz blisko gór?
Góry w przypadku Beskidu Niskiego to chyba troszkę zbyt górnolotne słowo :P Najwyższy szczyt 997 mn.p.m. ok. 40 km odemnie. Ale na takie spacerowe szlaki mam dosłownie rzut beretem a i przez Gorlice przechodzi kilka szlaków. Bardzo lubię spacerować po naszych górkach. Są miejsca gdzie można się zdrowo zmęczyć ale głownie są to szlaki na wędrówki nawet z dziećmi co w moim przypadku jest bardzo ważne. Moi chłopcy, zwłaszcza młodszy nie należą do wytrawnych piechurów
Kolkwicja zajmuje sporo miejsca, muszę koniecznie znaleźć inny kącik dla swojej
To prawda, że klimat u nas surowy, ale ten rok nie rozpieszcza nawet strefy 7 .
U Ciebie iglaki są już spore, one trochę hamują wiatry, tworzą bardziej zaciszne kąciki.
Masz rację ELU -jak sadziłam kolkwicję , to nie wiedziałam, że ona tak szybko rośnie, teraz musze ją ciągle ograniczać, gdyż mi wchodzi w inne rośliny.Ja w swoim ogrodzie starałam sie stworzyć zacisze, osłonić od wiatrów, wokół ogrodzenie obsadziłm pnączami lub iglakami.
Latem tworzy się coś w rodzaju smogu, powietrze przepojone jest zapachami, nierozwiewanymi przez wiatr.