Mój ogród moje spełniające się marzenie - iwonaxp cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko na Twoje życzenie przesyłam słoneczko :D ;:3 ;:3
Mam nadzieję ,że i u Ciebie się wypogodzi i będziesz miała piękny weekend :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

I nici z mojego wyjazdu na bazar leje jak z cebra chyba ,że przestanie . Iwonko dziękuję za propozycję ,ale chciałam konkretnie jechać po róże tam przyjeżdża babka która ma plantacje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko dobrze przykryłaś bulwki calli,ja leciutko przykryłam,moje zeszłoroczne,latem kwitły po 1 kwiatku,to chociaż je mogłam zobaczyć,bo nie znałam tych roślinek,pisałam Ci u mnie ,że calle lubią ciepło i dużo wody w gruncie,ja podlewam ,nie zraszam,nasionka tylko zraszam ,cebulowe podlewam,no i stoją w ciepłym na parapecie :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok dziękuję Halinko ja je w takim razie też przeniosę na południowy parapet .Opss chyba mi parapetów braknie :) ale coś wykombinuję .

U mnie słoneczko wychodzi !!!!!!!!!!!!!!! ;:1
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

JAKUCH pisze:I nici z mojego wyjazdu na bazar leje jak z cebra chyba ,że przestanie . Iwonko dziękuję za propozycję ,ale chciałam konkretnie jechać po róże tam przyjeżdża babka która ma plantacje
Jadziu a jakie róże planujesz zakupić ? i może za chwilkę się rozpogodzi?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

No dobrze idę coś robić bo mogłabym tu siedzieć jeszcze godzinami a praca czeka i w domu i wyglada na to ze i w ogrodzie bo pięknie słonko świeci , przynajmniej na razie .

Życzę miłego i słonecznego dnia .

Obrazek
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko zakupy zrobiłam ,bo Cynthia podesłała mi słoneczko ,a już myślałam ,że nici ze zakupów będą . Kupiłam 3 róże 10 bulw lilijek ,bratki i prymulki . Już wszystko wsadzone do 15 siedziałam na ogródku . Na moim wątku zobaczysz fotki z ze zakupów . MIŁEGO DZIONKA
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Dzień dobry Iwonko :-)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Witaj Anusia :)
U mnie pochmurno i opada deszcz ja przez weekend tez nic nie zrobiłam w ogrodzie tz prawie nic bo przycięłam tylko clematisy i zdjęłam otulinę z róż. W piątek byłam w OBI bo była oferta wiosenna od 27.03 ale nic ciekawego nie mieli.Przynajmniej mnie nic nie zaciekawiło .Kupiłam tylko pierisa i wrzościa . Potem pojechałam do Castoramy i tam kupiłam kilka roślinek ale większość to bardziej domowe niż ogrodowe.

Obrazek
Azalia

Obrazek
Gerber(obecnie w domu potem do ogrodu)

Obrazek
Wrzosiec ( obecnie w domu potem do ogrodu)

Obrazek
Skimia

Obrazek
Kwiatostan Skimi

Obrazek
Storczyk Dendrobim nobile

Obrazek
kwiat Dendrobim nobile

Obrazek
A to wierzchołek - ciekawa jestem czy będzie rósł wyżej

Obrazek
Cyprysik Wima( teraz w domu potem do ogrodu - taras-)

Obrazek
Lawenda ( teraz w domu potem do ogrodu - taras-)

Obrazek
Lawenda

Obrazek
Śniadek ornithogalum dubium

Obrazek
Aucuba Rozannie ( teraz w domu potem do ogrodu - nie wiem czy zimuje w ogrodzie ale chyba nie jeszcze nie czytałam w necie)

Obrazek

To było by tyle nie zrobiłam fotki pierisa bo jest na dworze.Zdjęcia może nie pierwsza klasa bo robione późną nocą ale w miarę widać jak roślinki wyglądają .
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Noooo zakupy imponujące!!!!

Ta roślinka która była nieopisana to Skimia :-)

Rośnie w cieniu, jest zimozielona :-) i zimuje bez problemów.

Bardzo mi się spodobała ta lawenda. Aucubę też mam ale tę z nakrapianymi liściami. POnoć zimują jak są łagodne zimy. Dala ma i przezimowała jej, ale ja chyba nie zaryzykuję i posadzę ją w donicy.

A ciemiernika dla Ciebie już wykopałam w sobotę, dawaj na PW adres to jutro Ci wyślę. :-)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Aniu dziękuję za informacja co do nazw i hodowli kwiatów :) jestem cała heepy że już wiem co to za roślinka ta - skimia :))) duży całus dla ciebie!!!!
Aniu no mnie też te zakupy się podobały choć przyznam szczerze że obiecałam sobie ze do domu już na razie nie kupuję nic ale pocieszyłaś mnie że nadają się na zewnątrz :) nie będę miała do siebie żalu że pieniążki które chciałam przeznaczyć do ogrodu wydałam na wyżej przedstawione okazy :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

JAKUCH pisze:Iwonko zakupy zrobiłam ,bo Cynthia podesłała mi słoneczko ,a już myślałam ,że nici ze zakupów będą . Kupiłam 3 róże 10 bulw lilijek ,bratki i prymulki . Już wszystko wsadzone do 15 siedziałam na ogródku . Na moim wątku zobaczysz fotki z ze zakupów . MIŁEGO DZIONKA
Jadziu piękne zakupy i cieszę się ze udało ci sie zakupić wymarzone roślinki .Ciekawa jestem czy tek kwitnące prymulki które teraz sprzedają w marketach nadają się do ogrodu i są wieloroczne ? No i jak tam pogoda dzisiaj u ciebie ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Iwonko od wczoraj leje gratuluję super zakupów . Dendrobium wylądował już na liście skimia też wrzosiec też super . Dendrobium jedno już mam i cymbidium tylko jestem ciekawa czy uda mi się doprowadzić do kwitnienia ,bo czytałam ,że są problemy zobaczymy SŁONECZKA
Awatar użytkownika
ewa 30
200p
200p
Od: 29 mar 2009, o 14:52

Post »

WITAJ IWONKO!
NIE TO ŻEBYM TRZYMAM WAS W NIE PEWNOŚCI,ALE Z DNIA NA DZIEŃ SIĘ UCZĘ,MYŚLĘ ŻE ZA KILKA DNI POCHWALĘ SIĘ CAŁYM OGRODEM:)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Jadziu ja przeczytałam to :

Dendrobium nobile
Po przekwitnięciu, gdy wszystkie kwiaty opadną, pędy kwiatowe można wyciąć blisko pseudobulwy, ma to jednak wyłącznie znaczenie estetyczne. Jak w wypadku większości storczyków o sympodialnym typie wzrostu, te storczyki zwykle nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwy - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Okazyjnie stare pseudobulwy mogą powtórzyć kwitnienie na niższych węzłach, ale nie zdarza się to często. Normalnie stare pseudobulwy nie są już aktywne i w kolejnym roku zrzucają liście. Ponieważ stanowią jednak magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc w miarę możliwości (uwzględniając rozsądną pojemność doniczki i estetykę) nie należy ich odcinać. Stare pseudobulwy dendrobium mogą posłużyć do wegetatywnego rozmnożenia rośliny. W tym celu odciętą pseudobulwę należy położyć płasko na warstwie wigotnego, ale nie mokrego, mchu torfowca i zamknąć szczelnie w foliowym worku lub plastikowym pudełku. W razie potrzeby wodę należy okresowo uzupełniać (np. raz na miesiąc), utrzymując w ten sposób odpowiedni poziom wilgotności. Po kilku miesiącach (czasem nawet po roku) z węzłów mogą wyrosnąć nowe rośliny.

Autor: Jerzy Dziedzic
więcej informacji :
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... _nble.html
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”