PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Już wiem, co to były za ptaszki - Kwiczoły. Podobno pojawiają się często w mieście przed zmianą pogody. Ich stada mogą liczyć nawet kilkaset sztuk. :D
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Achaaaa! Już wiem ! To te Kwiczoły od Pyzdry !!! ;:113

A Janosika tam nie widziałaś Aniu ?
aurynka
---

Post »

Amlos pisze:Achaaaa! Już wiem ! To te Kwiczoły od Pyzdry !!! ;:113

A Janosika tam nie widziałaś Aniu ?
Haha :lol: Serio tak się nazywają te ptaszki :D Może są też Pyzdry i Janosiki - nie znam się na ornitologii aż tak bardzo :lol: :wink:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

He, he...wieeem! To był żart... ,bo nazwę ptaszków
napisałaś dużą literą :lol:

Sorry - pozdrówka :D
aurynka
---

Post »

Amlos pisze:,bo nazwę ptaszków
napisałaś dużą literą :lol:
Bo obdarzyłam je niezmiernym szacunkiem :lol: :lol: :wink:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy nikt oprócz Jarka nie dokarmia ptaków? Może dacie zdjęcia karmników z ptakami.
Ja dziś kupiłem słonecznik i słoninę i wybieram się jutro na działkę by uzupełnić karmę. :wink:
Na balkonie też powiesiłem słoninę ale nie cieszy się ona zbytnim powodzeniem u sikorek. Dlaczego? :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja Erazmie za chwilę wychodzę na działkę, aby uzupełnić słonecznik. Wczoraj po zaspach brnąłem, aby powiesić gałki z karma w siateczkach, które otrzymałem od zaprzyjaźnionego leśnika. Zobaczę czy sikory już je odnalazły. Wczoraj nie wzbudziły uznania. Jeszcze ich nie dostrzegły, bo na pewno będą się ta karmą zajadać jak w zeszłą zimę. Wczoraj już znalazły smalec, bo sikory pałaszowały go z chęcią. No i ten słonecznik. To prawdziwy rarytas. Dlatego uzupełniam go codziennie, nawet w czasie złej pogody, bo rozpoczętego karmienia nie można przerywać.

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Ja też powiesiłem kulki, zobaczymy co ptaki na to :wink:
broniusz
Broniusz
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Erazm pisze:Na balkonie też powiesiłem słoninę ale nie cieszy się ona zbytnim powodzeniem u sikorek. Dlaczego? :cry:
Andrzeju myślę, że słonina była surowa nie wędzona :D :D :D
po drugie ptaszki jeszcze mają trochę pożywienia w glebie.
Nie wszędzie spadł już śnieg :D
Bądź cierpliwy a na pewno zaczną jeść Twoje smakołyki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Mariola54 pisze: Andrzeju myślę, że słonina była surowa nie wędzona :D :D :D
po drugie ptaszki jeszcze mają trochę pożywienia w glebie.
Nie wszędzie spadł już śnieg :D
Bądź cierpliwy a na pewno zaczną jeść Twoje smakołyki.
Nie powinno się wieszać ptakom słoniny wędzonej tylko właśnie surową gdyż wędzona zawiera w sobie spore ilości peklosoli i do tego jest poddana obróbce termicznej co jest szkodliwe dla ptaków. :D :D :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie kulki z karmą z przyjemnością zjadane są przez sikory. Słoninki nie wieszam. W zamian podaje do specjalnych karmników smalec z nasionami lub bez. Zainteresowanie sikor tym pokarmem również spore. Największą jednak popularność ma słonecznik. Miło mi się dziś oglądało, jak ptaszki stadkami buszowały w karmnikach. Świeciło słoneczko toteż z przyjemnością oddałem się obserwacji. Przyjemność te jednak zmąciła jedna z działkowiczek, która pojawiła się w sąsiedztwie mojej działki. Stwierdziła, że dokarmiane ptaki latem niszczą owoce. :wink: Nonsens sikory, dzwońce dokarmiane zima latem nie czynią żadnych szkód. Co więcej obserwowałem jak wiosną 2 pary modraszek , które zamieszkały budkę lęgową sprawnie czyściły drzewa z robactwa. Tak też jej odpowiedziałem. Pomimo tak dziwnych porad na pewno nie zaprzestanę dokarmiania. Tym bardziej, ze ptaki każdego dnia czekają na mnie. Ze smutkiem tylko stwierdzam, ze bardzo mało działkowców w moim ROD dokarmia ptaki. Obserwując ogród o tej porze roku chyba jestem jedynym, który robi to w sposób regularny.

Pozdrawiam - Jarek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ja tam na balkonie mam własnej konstrukcji karmniczek dla ptaków a słoninę wieszam wyżej na mocowaniu z drutu, a to fotka najczęściej widziany ptaszek na moim balkonie. Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Erazm pisze:Czy nikt oprócz Jarka nie dokarmia ptaków? Może dacie zdjęcia karmników z ptakami.
Ja dziś kupiłem słonecznik i słoninę i wybieram się jutro na działkę by uzupełnić karmę. :wink:
Na balkonie też powiesiłem słoninę ale nie cieszy się ona zbytnim powodzeniem u sikorek. Dlaczego? :cry:

U mnie jak na razie największe wzięcie ma słonecznik, słonina owszem też ale w małych ilościach.
Myslę, że jak co roku przyjdzie czas i na słoninkę ale bliżej wiosny.
Moje sikorki najbardziej jednak lubią orzechy włoskie. Rano jak wychodzę do pracy sypnę im tam trochę i momentalnie nie wiadomo skąd zlatują się z tymi żółtymi brzuszkami i zawijają.

Lepszego widoku nie ma. :D :D :D

Pozdrawiam.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Byłem dziś rano na działce. Dwa kilo słonecznika zjedzone. Musiałem wsypać nowy do karmnika. Słoninka (oczywiście surowa) trochę podziobana. Wisi jej 6 kawałków na drutach. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Erazm pisze:Byłem dziś rano na działce. Dwa kilo słonecznika zjedzone. Musiałem wsypać nowy do karmnika. Słoninka (oczywiście surowa) trochę podziobana. Wisi jej 6 kawałków na drutach. :wink:

To potwierdza fakt, ze słonecznik jest największym przysmakiem ptaków. Zarówno sikor i jak i łuszczaków. Słonecznikiem zajadają się wszystkie ptaki, no może za wyjątkiem drapieżników i ptactwa wodnego.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”