PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja Erazmie za chwilę wychodzę na działkę, aby uzupełnić słonecznik. Wczoraj po zaspach brnąłem, aby powiesić gałki z karma w siateczkach, które otrzymałem od zaprzyjaźnionego leśnika. Zobaczę czy sikory już je odnalazły. Wczoraj nie wzbudziły uznania. Jeszcze ich nie dostrzegły, bo na pewno będą się ta karmą zajadać jak w zeszłą zimę. Wczoraj już znalazły smalec, bo sikory pałaszowały go z chęcią. No i ten słonecznik. To prawdziwy rarytas. Dlatego uzupełniam go codziennie, nawet w czasie złej pogody, bo rozpoczętego karmienia nie można przerywać.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzeju myślę, że słonina była surowa nie wędzonaErazm pisze:Na balkonie też powiesiłem słoninę ale nie cieszy się ona zbytnim powodzeniem u sikorek. Dlaczego?

po drugie ptaszki jeszcze mają trochę pożywienia w glebie.
Nie wszędzie spadł już śnieg

Bądź cierpliwy a na pewno zaczną jeść Twoje smakołyki.
Nie powinno się wieszać ptakom słoniny wędzonej tylko właśnie surową gdyż wędzona zawiera w sobie spore ilości peklosoli i do tego jest poddana obróbce termicznej co jest szkodliwe dla ptaków.Mariola54 pisze: Andrzeju myślę, że słonina była surowa nie wędzona![]()
![]()
![]()
po drugie ptaszki jeszcze mają trochę pożywienia w glebie.
Nie wszędzie spadł już śnieg![]()
Bądź cierpliwy a na pewno zaczną jeść Twoje smakołyki.

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
U mnie kulki z karmą z przyjemnością zjadane są przez sikory. Słoninki nie wieszam. W zamian podaje do specjalnych karmników smalec z nasionami lub bez. Zainteresowanie sikor tym pokarmem również spore. Największą jednak popularność ma słonecznik. Miło mi się dziś oglądało, jak ptaszki stadkami buszowały w karmnikach. Świeciło słoneczko toteż z przyjemnością oddałem się obserwacji. Przyjemność te jednak zmąciła jedna z działkowiczek, która pojawiła się w sąsiedztwie mojej działki. Stwierdziła, że dokarmiane ptaki latem niszczą owoce.
Nonsens sikory, dzwońce dokarmiane zima latem nie czynią żadnych szkód. Co więcej obserwowałem jak wiosną 2 pary modraszek , które zamieszkały budkę lęgową sprawnie czyściły drzewa z robactwa. Tak też jej odpowiedziałem. Pomimo tak dziwnych porad na pewno nie zaprzestanę dokarmiania. Tym bardziej, ze ptaki każdego dnia czekają na mnie. Ze smutkiem tylko stwierdzam, ze bardzo mało działkowców w moim ROD dokarmia ptaki. Obserwując ogród o tej porze roku chyba jestem jedynym, który robi to w sposób regularny.
Pozdrawiam - Jarek

Pozdrawiam - Jarek
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Erazm pisze:Czy nikt oprócz Jarka nie dokarmia ptaków? Może dacie zdjęcia karmników z ptakami.
Ja dziś kupiłem słonecznik i słoninę i wybieram się jutro na działkę by uzupełnić karmę.
Na balkonie też powiesiłem słoninę ale nie cieszy się ona zbytnim powodzeniem u sikorek. Dlaczego?
U mnie jak na razie największe wzięcie ma słonecznik, słonina owszem też ale w małych ilościach.
Myslę, że jak co roku przyjdzie czas i na słoninkę ale bliżej wiosny.
Moje sikorki najbardziej jednak lubią orzechy włoskie. Rano jak wychodzę do pracy sypnę im tam trochę i momentalnie nie wiadomo skąd zlatują się z tymi żółtymi brzuszkami i zawijają.
Lepszego widoku nie ma.

Pozdrawiam.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Erazm pisze:Byłem dziś rano na działce. Dwa kilo słonecznika zjedzone. Musiałem wsypać nowy do karmnika. Słoninka (oczywiście surowa) trochę podziobana. Wisi jej 6 kawałków na drutach.
To potwierdza fakt, ze słonecznik jest największym przysmakiem ptaków. Zarówno sikor i jak i łuszczaków. Słonecznikiem zajadają się wszystkie ptaki, no może za wyjątkiem drapieżników i ptactwa wodnego.