Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Sześć kwitnących Phalaenopsis to wcale nie mało ! Każdy ma w sobie coś uroczego, ale dla mnie biały
jest wyjątkowo piękny. Nieskazitelna biel płatków. Pokaż go koniecznie jak wszystkie pąki rozwinie.
Nie mogę się na niego napatrzeć :)

Dopisuję jeszcze, bo w wątku Lanvin pytasz skąd biorę deszczówkę.
Mój zaprzyjaźniony sąsiad, który ma domek letniskowy w Załęczańskim Parku Narodowym przywozi mi deszczówkę
właśnie stamtąd.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

z Vandą już nic nie da się zrobić, zostały jej tylko 2 liście. Phalaenopsisów kwitnie z 10, parenaście ma pędy. Żółtą Vandę próbowałam sprzedać, ale nikt nie kupił.
A biały też mi się bardzo podoba i na pewno zrobię mu zdjęcia, jak się rozwinie. Ma jeszcze drugi pęd (połowę niższy od tego, co kwitnie). Mam go już ponad 2,5 roku, więc kwitł mi już kilka razy, a każde kwitnienie jest coraz piękniejsze. Ostatnio miał 30 kwiatów (rok temu, może niecały).
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

30 kwiatów... to musiał być piękny widok :!: Bardzo wdzięczny storczyk.
Teraz naliczyłam na zdj. że będzie chyba ok. 12 kwiatów, a jeszcz ma drugi pęd :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art pisze:30 kwiatów... to musiał być piękny widok :!: Bardzo wdzięczny storczyk.
Teraz naliczyłam na zdj. że będzie chyba ok. 12 kwiatów, a jeszcz ma drugi pęd :)
Był przecudny... Teraz ma mniej kwiatów, bo ten obecnie kwitnący pęd to odgałęzienie z pędu, który złamał się w wakacje. Drugi pęd mu dopiero zakwitnie. Przy poprzednim kwitnieniu miał normalny pęd, a na nim 3 odgałęzienia.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia, no to życzę Ci, żebyś jakiś ciekawy egzemplarz sobie nabyła. A na ostatnich fotkach ciekawie wygląda ten Phalaenopsis z małymi mazami.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śnieżka pisze:Dusia, no to życzę Ci, żebyś jakiś ciekawy egzemplarz sobie nabyła. A na ostatnich fotkach ciekawie wygląda ten Phalaenopsis z małymi mazami.
Brzoskwiniowy z mazami? Kupiłam go jakiś czas temu w LM. Może niedługo znowu tam pojadę. A ostatnio widziałam przecudny Phalaenopsis w kwiaciarni. Piękny był...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cymbidium niestety przekwita. Na jednym listku miał czarną plamę, ucięłam mu ten kawałek listka. Jak go będę podlewać, dam mu bioseptu. Phal. który ma plamy, na razie nie puszcza następnych. Mam nadzieję, że przeżyje, bo mi się bardzo podobał. Mam jeszcze parę takich słabowitych, które kupiłam przelane i straciły korzenie, a nie chcą puścić nowych. Ale większość ma się dobrze, rosną, niektóre kwitną lub mają pędy.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Pięknie opisałaś w moim wątku białego Phal dopiero teraz zobaczyłam że Masz takiego samego ale u mnie kwitł dwa razy i miał po sześć kwiatów a nie 30 kwiatów ;:138 Wyobrażam sobie ten widok musiał wyglądać niesamowicie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anna11 pisze:Pięknie opisałaś w moim wątku białego Phal dopiero teraz zobaczyłam że Masz takiego samego ale u mnie kwitł dwa razy i miał po sześć kwiatów a nie 30 kwiatów ;:138 Wyobrażam sobie ten widok musiał wyglądać niesamowicie.
Może twój ma większe kwiaty, a im większe kwiaty, tym jest ich mniej. Mój tym razem będzie mieć 20 lub 21, o ile nie pozrzuca pąków (a jest zimno w pokoju, więc może coś zrzucić, ale mam nadzieję, że będzie wszystko ok). A twój może jest młoda roślina, bo mój już jest u mnie 2,5 roku, kwitł kilka razy. Po przekwitnięciu muszę go przesadzić do doniczki 15 cm, bo w 12 cm się nie mieści, wygląda, jakby miał ją zaraz rozsadzić swoimi korzeniami. A w moim starym wątku, gdzieś bliżej początku pewnie są zdjęcia z jego poprzedniego kwitnienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja ciocia ma troszkę mniejszego kwitnie cały cza więc to chyba taki jak Twój. U mnie jest inny kwiaty ma naprawdę olbrzymy, mam go niecałe dwa lata. Jest wrażliwy na zmianę temperatury, strasznie mi szkoda że długo nie kwitł. Poszukam w poprzednim wątku i zobaczę z przyjemnością jak kwitnie :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój był kupiony na przecenie w obi wiosną 2007. Piękna roślina, ale wrażliwa na słońce, już kilka razy mi go oparzyło. Jest spory i muszę go kiedyś przesadzić. Niestety nie kwitnie bardzo długo. Mam jeszcze kilka innych białych, w tym taki wielkokwiatowy, ale nie ma pędzika, może wiosną puści.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam i widziałam naprawdę ślicznie wygląda cały posypany kwiatami. :P Widziałam też inne, w grupie na parapecie Vanda bije wszystkie na głowę ;:167 Na Twoich oknach pewnie przez cały czas kwitnie kilka sztuk, ale musi być widok na żywo z zewnątrz. :P Nieraz można trafić w marketach na coś fajnego za niewielkie pieniądze, wcześniej rozglądałam się za kaktusami ale nie mam już miejsca na południowych parapetach. Teraz zostały mi dwa parapety zachodni i północny, storczykom powinno być na nich dobrze :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja niestety nie mam za bardzo miejsca... A Vandy to jedne z moich ulubionych storczyków. Z Phalaenopsis zawsze coś kwitnie, obecnie tylko 11, drugie tyle ma pędy/pąki. Lubię, jak jest dużo kwitnień.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedługo zakwitną Phal. philadelphia, biały z różowymi piegami i woskowy pomarańczowy. Te mają największe pąki. Oprócz nich pąki, ale na razie małe, mają: różowy z białą warżką, biały w bordo ciapki, żółty, żółty z różową warżką, taki biały wąskopłatkowy w duże różowe kropki i jeszcze jeden biały, ale on zrzuca. Jeszcze parę ma, ale mniejsze pędy, a biały z drobnymi bordowymi plamami, żółty w kropki i biały, które już kwitną, mają drugie pędy.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

OOO...kolejna Philadelpphia będzie kwitla...czekam na fotki, porównam sobie z Innymi Forumowiczami...chyba zaczyna mi się podobać, mimo nielubianego przeze mnie kolorku :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”