Wisienka - mój kawałek ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawiało nas na działce, zamiotło i ... wymiotło! Brr... ależ była pogoda! :evil:
Kret buszował na moim nowym klombie z bylinami :evil:. Nie wiem, co teraz z nimi będzie - dopiero wiosną się okaże. Niestety nic nie mogłam zrobić, bo ziemia zamarznięta ...
Obiecałam zdjęcia, a tu ręka zamarzała bez rękawiczki i wiatr zawiewał śnieg na aparat. Pstryknęłam kilka, ale wyszły bardzo ciemne - sorki. Ściągnęłam teraz program do obróbki zdjęć ale trochę to potrwa zanim go rozgryzę :(

Obrazek

Tu nawiało więcej śniegu i przykryło moje jesienne maluszki - jukę i forsycję Obrazek
Obrazek

A żeby nie było tak ponuro - zalążek wiosny. Mam tylko nadzieję, że nie zmarznie ...
Izuchna! to Twój bez! Wygląda, że się przyjął! ;:26
Obrazek

A tak wyglądała w tym dniu zima u naszych południowych sąsiadów - Czechów
Obrazek Obrazek
Obrazek

Jak widać, sąsiedzi mają już takie nowoczesne urządzenia, które hulały, aż miło! Ech... a kiedy w Polsce będą? :evil:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nie tylko Czesi je mają , także Słowacy ostro kręcą i się śmieją. A my daleko, daleko w tyle mamy dopiero mgliste plany i tak na prawdę to ......... ;:199
A u mnie zima jest podobna jak u Ciebie czyli lekko mrożno i małośnieżno. :wink: :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jadzieńko, ja myslę, ze wszystko sie przyjmie :D Szkoda, ze akurat trafiłaś na oziębienie i mogłas tylko popatrzeć na zasypane roslinki. Ale dobre i to, przynajmniej wiesz, że są okryte ;)
Mam nadzieję, ze nie zmarzłas za bardzo?
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko! Niestety - w wielu sprawach dalej jesteśmy sto lat za Murzynami :(
Izuniu! Dla takiego mieszczucha jak ja, to było okropnie zimno :oops: . Wprawdzie tylko -3, ale solidnie wiało, tak że odczuwalna temperatura była o wiele niższa, a nie było za bardzo gdzie się ogrzać.
Ale cieszę się, że przynajmniej mogłam na chwilę wpaść na działkę, bo się już za nią stęskniłam...
Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ty to masz przestrzeń, Wisienko ! :shock: Szkoda tylko, że daleko od domu :( . Znam ten ból .. kiedyś miałam
16 km, a teraz tylko 5 - a i tak nie da się tego porównać z ogrodem przydomowym , który jest ciągle pod ręką
i na bieżąco można obserwować co w trawie piszczy i korzystać z jego plonów i uroków.
Sorry, może nie doczytałam :oops: , ale czy Twoja posiadłość znajduje się przy samej granicy polsko-czeskiej ?
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu! Nie mogłaś doczytać, bo nie pisałam na ten temat! :lol:
Do granicy polsko-czeskiej z działki mam gdzieś 15-20 km. Niekiedy wracamy do domu przez Czechy (jak chcemy zrobić zakupy :wink: ), a że mieli akurat ładną zimę, to "pstryknęłam" parę fotek.
Cieplutko pozdrawiam :D
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Dzięki, Wisienko za wyjaśnienie :D . Możecie więc łączyć przyjemne z pożytecznym .. I tu należy szukać
plusów działki oddalonej od domu ;:333 :lol:

Ciepło pozdrawiam :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Wisienka pisze:Zawiało nas na działce, zamiotło i ... wymiotło! Brr... ależ była pogoda! ...
A u mnie nie ma nawet grama śniegu. :cry:
...Kret buszował na moim nowym klombie z bylinami...
Buszują chyba u wszystkich. Ja w korytarze wpycham szmaty nasączone ropą. Na razie są skuteczne.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Erazm pisze:...
Buszują chyba u wszystkich...
Nie u wszystkich. U mnie nigdy nie było żadnego kopca kreta, za to nornic jest zatrzęsienie:(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie tffu,tfuu nie widziałam ani kreta,ani nornic.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

Wisienka! w pięknych okolicach masz ziemię, prześliczna zima tam jest :) . U mnie ani śladu po śniegu
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam miłych gości! :D

Aniu - tak to jest: wszystko ma swoje plusy i minusy. W zależności od nastroju zauważamy, że szklanka jest do połowy pusta albo do połowy napełniona :wink:

Andrzeju! A to dla Ciebie :lol:
Obrazek

Życzę Ci takiej zimy na Święta! Mam nadzieję, że u mnie też ten śnieg dotrwa do tego czasu (zdjęcie zrobione dziś rano z okien mojego bloku).
Powiadasz, że kreciki traktujesz szmatami z ropą? I jak zwykle tradycyjne pytanie :wink: - gdzie się taką ropę kupuje ?

Izuniu - pewno masz tak dużo nornic, bo nie masz ani jednego krecika. Może podesłać Ci jednego? :;230

Aniu! Ty to jesteś szczęściara! To jest marzenie każdego ogrodnika! ;:215

Kamilo! Z tego co widziałam, to też masz fajną okolicę. Czy za budynkami są jeszcze inne czy masz wolną przestrzeń?

Pozdrawiam wszystkich ciepło
Pozdrawiam serdecznie
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Piękny widoczek. U mnie drzewa też tak dziś wyglądały z uwagi na mróz -4 stopnie. Śniegu jednak nadal nie ma.
Ropa jak na razie jest skuteczna u mnie i u sąsiada. Dałem dziś trochę ropy sąsiadowi z drugiej strony bo się przeniósł do niego. Nasączoną szmatę w ropie wpycham cienkim patykiem w norę z obu stron jak najdalej i zasypuję.
Ropę kupisz na stacji paliw - to paliwo do samochodów. Musisz mieć raczej mały karnisterek - blaszany, plastykowy. Wątpię czy będą chcieli wlać do butelki. Możesz też porozmawiać z sąsiadem który ma samochód na ropę. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzeju - dziękuję za podpowiedź i przepraszam, że dopiero teraz odpisuję :oops:
A z ropą - okazało się - nie będzie problemu :lol: .
Teraz tylko muszę czekać na odwilż no i okazję, żeby wybrać się na działkę.
Idę zerknąć do Twojego ogródka, żeby zobaczyć, jak sobie radzi z takimi dużymi mrozami i co słychać z krecikami :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Witaj Wisienko,

Jestem pełna podziwu dla Ciebie. W ciągu roku potrafiłaś zrobić tak wiele, a te ogóreczki jakie wspaniałe !
U mnie podobnie ziemia jest ciężka, gliniasta, twarda jak beton ( 3 godziny kopałam dołek pod świerka, skakałam po łopacie, zawieszałam się na niej całym ciałem- wyglebiłam się kilka razy, aż wreszcie się udało ).
Czasu też mam mało na działanie w ogrodzie, właściwie tylko weekendy, które i tak trzeba podzielić na dom, rodzinę i ogród.
Pójdę w Twoje ślady- bo dzięki Tobie wiem, że można konsekwentnie realizować swoje plany i wspólnie cieszyć się nawet najmniejszymi powodzeniami :D (m.in. otworzę wiosną swój wątek ).

Na widok bławatków oniemiałam. Od dziecka uwielbiam łąki z makami i bławatkami- a jest ich co raz mniej.
Piesio - czy to golden retriver? ( miałam kiedyś taką kochaną Kamcię )

Pozdrawiam,
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”