Mój ogródek - cilla77

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu jak u Ciebie slicznie! :shock: :D Bardzo mi się podoba Twój ogród. :lol: A zdjęcie 10te od góry z dwiema Annabel? a może ta po lewej stronie to biała ogrodowa, wszystko jedno, jest prześliczne. I jeszcze takie pełne przestrzeni zdjęcie z podwyższoną rabatą z rozchodnikami na pierwszym planie. Twój ogród tchnie spokojem. Znakomicie zrobiłaś tę rabatę hortensjowo-rozchodnikowa. A możesz napisać jakie pnącza wspinaja się po kracie? Pytałaś mnie kiedys do jaki jest mój idealny ogród. Oczywiście w warunkach takich jakie mam, czyli ogródek otwarty, który cały mozna objąć spojrzeniem stojąc na tarasie. Otóż chciałabym , zeby na wprost tarasu, prawie pod siatka rosły duże hortensje bukietowe. Na siatce w miejscach słonecznych, chciałabym, żeby pięły się klematisy i New Dawn. Dlatego tak się dopytuję o Twoje pnącza. :wink:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
kaśka_
200p
200p
Od: 16 lip 2008, o 12:36

Post »

Kasieńko, jaki Ty masz piękny ogród. Wszystko takie poukładane, wypracowane. Od razu widać, że niemało czasu i serca poświęcasz temu kawałkowi ziemi. Gratuluję. Jeśli nie masz nic przeciwko, podpatrzę sobie co nieco i nacieszę troszkę oczko. Gdybym, tak przez przypadek gdzieś za długo się zatrzymała, to mnie tak leciutko popchnij i polecę dalej :)
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Oh dziewczyny dziękuje za te wszystkie miłe słowa! :D
Kasiu serca na pewno ale czasu ciągle za mało...mam nadzieje że kiedyś się to zmieni :wink: W każdym razie miło mi że widoczny jest efekt.
Bo praca w ogrodzie jest niczym malowanie pejzarzy - czyż nie jest artystyczną formą wyrazu?
Bogusiu 10-te zdjęcie przedstawia Anabelle i jej 2 letnie dziecię a Tobie również polecam je pod siatką, szybko rosną, są wysokie - i lubią sloneczne jak i cieniste stanowisko.
Na pergoli kraciastej mam Milina amerykańskiego, winobluszcz a w tym roku dosadziłam 3 pnące róże - Pardade, 2 Gold Showers i powojnika. Trochę ciasno, dlatego winobluszcz poleci!:) Stawiam na róże.
Natomiast na prowizorycznej altance (szkielet z profili) z ławką i stołem rosną winogrona a gdy się przyjrzysz u podnóża (obok hortensji) posadziłam w tym roku 2xNew Dawn i Winchester Catedral. Do tego dojdzie z pewnością biały powojnik :D Chcę aby ładnie całość zarosła i tworzyła romantyczny zakątek. Dlatego Bogusiu New Dawn i Clematis -działaj działaj! Jestem za! :wink:
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu :D Gratuluję serduszka!
Tak siedzę sobie tu w Twoim ogródku, jest tak ślicznie i jest mi tu tak dobrze ;:19 Chyba zaraz gdzieś w cieni się położę, gorąco okropnie, pisać się nie chce... Zresztą co tu pisać, wszyscy już napisali :D
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ale pięknie kolorowo u ciebie,a ile Hortensji.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu poradź mi, proszę, w sprawie hortensji. Mam hortensję ogrodową z ubiegłego roku. W tym roku zakwitła i wszystko byłoby w porządku gdyby nie to, ze w te upały okazło się, że jednak słońce ją przypala. Musiałam wyciąć troche liści, bo były przypalone. Wybrałam jej niestety zbyt nasłonecznione stanowisko. Teraz mam nad nia rozpiety duzy parasol ogrodowy ale nie zachwyca mnie to. Co radzisz: wykopać (jeżeli tak, to kiedy) hortensję i przesadzić na wschodnia strone ogrodu a na jej miejsce posadzic Annabell, której jak rozumiem z Twojego postu, słońce nie wypala liści, czy też zostawić ja tu gdzie jest i rozpinać parasol. To jest hortensja po przejściach, bowiem mój pies ja troche poturbował, bo rosła przy drodze jego biegu wzdłuż siatki. Tej wiosny i to późnej, musiałam ja więc przesadzić i myślałam, że nici będą z kwitnienia, ale jednak zebrała się w sobie i zakwitła. No, a teraz znowu grozi jej przesadzanie. Jak myślisz co dla niej lepsze? Trochę zbyt dużo słońca czy kolejne przesadzanie :roll:
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kasiu za odpowiedź. Chciałabym jeszcze raz poprosić o zajrzenie do mojego ogródka w prawie hortensji.
Bogusia
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Wspaniałe roślinki Kasiu, i moje ukochane budleje!
Niestety u mnie upał również doskwiera roślinom, moim hortensjom poprzypalało kwiatki :cry:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kasiu ... przepięknie jest u Ciebie,szczególnie o poranku. :D
Hortensje i róże .... cudowny duet
Pozdrawiam :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Obrazek

Scepter'd Isle/ AUSland ?

http://www.helpmefind.com/plant/getImg. ... S55580.jpg

http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6703&tab=10
http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6702

Jest niewymownie piekna, zwiewna i ulotna, jak pierwsze blaski poranka.
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę że podczas mojej urlopowej nieobecności zagląda jednak troszkę miłośników natury. Odwiedzajcie, spacerujcie, zasiadajcie gdziekolwiek i o każdej porze...jednak tak jak Karo pisze - poranki są cudowne! :D
Ja, zaszyta na wsi wypoczywam w ciszy, blisko przyrody, zajadając się wiejskimi smakołykami. :wink: Stronię od tv i netu - no z małymi wyjątkami :wink:
Haniu - cudowna niespodzianka - duże prawdopodbieństwo że moja NN ma już swoje imię.! Jeszcze dokładnie przeanalizuje jak wrócę ale chyba tak, tak!
Dziękuje za Twoją bezinteresowną pomoc Haniu! :D
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, z opóźnieniem, bo jako ciągle nowa nie nadążam ze zrozumieniem wszystkich niuansów naszego Forum, serdecznie Ci gratuluję złotego serduszka i cieszę się bardzo, że Moderatorzy docenili Twoją bezinteresowną życzliwośc z jaką dzielisz się swoja wiedzą z początkującymi. ;:2 ;:2 ;:2.
Bogusia
Awatar użytkownika
jancio7
50p
50p
Od: 25 lip 2008, o 12:18

Post »

Witaj Kasiu
Cudownie jest u Ciebie w ogrodzie.
Ale nacieszyłem swoje oczy barwą kolorów i kształtów. Dzisiaj jest pochmurno u mnie i pada deszcz dlatego dobrze że tutaj zajrzałem.
Świat jest piękny również dzięki Tobie :D
Bo do mnie anioły wpadają bez pukania i kawę słodzą uśmiechem...
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu. Dzięki za wiadomość. Oczywiście mam kilka pytań. Czy swoje róże sadziłaś na oborniku? Jeżeli tak, to skąd go wzięłaś? Obornik zaczyna spędzać mi sen z powiek. Przyszła dziś do mnie przesyłka z różami, syn odbierał, podobno są wdobrym stanie i co ja zrobię bez obornika!? :cry: Już wiem, że taki w granulkach sie nie liczy, bo mi do powiedziała Gertruda-Gosia.CHYBA ZACZNĘ SZUKAĆ NA aLLEGRO. I jeszcze musi być przekompostowany! Kasiu a czy Ty masz takie tajemnicze urządzenie jak kompostownik? Ciężkie jest życie amaorki-ogrodniczki w mieście. Z drugiej beczki, jak blisko od pnia drzewa sadziłaś te cudne hortensje? Bo na zdjęciu są przytulone do pnia ale to chyba skrót perspektywiczny. Ja mam do zagospodarowania pień modrzewia. takiej chyba wiśni o czerwonych liściach, jodły, moreli i sliwy. Pod sosną, wzorem Eweliny, posadziłam rododendrony. Reszta wolna i straszy brudnym piaskiem, bo nic pod nimi nie rośnie. Kasiu, Twoja Winchester jest przecudna!!!!!!!!!!
A wiesz, że Leonardo da Vinci jest w jesiennej ofercie Rosarium? To jedno z mich chciejstw. Jezeli po posadzeniu tych dzisiejszych róż, których posadzić nie mogę, bo nie mam wiadomo czego, zostanie mi jeszcze trochę miejsca, na pewno zamówię jesienia Winchester.
Bogusia
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Boguniu nie jest tak źle z Nami działkowymi mieszczuchami :wink: Damy radę!
A więc kochaniutka - mnie też sen z oczu spędzał wczesną wiosną obornik ale daje rade bez tego. Odłożylam to na przyszłość. Na szczęście mam na działce kompostownik i wiosną cała jego zawartosc poszła w róże!
Moje róże sadziłam wg zaleceń Hani. A więc metoda prosta- dół na ok 60 cm, kilka garści trochę granulowanego gówienka ptasiego z marketu+inny nawóż, na to 4 łopaty ziemi i dopiero różyczka! Ponieważ mam trochę gliny na działce to zmieszałam ją z kompostem i trochę z ziemią z miejsca sadzenia. Oczywiście miejsce szczepienia ok 5cm pod ziemią. Moje róże do tej pory nie dostały żadnej odżywki i jak na razie nie chorują! :D Więc na początek niekoniecznie obornik :wink: Podlewam rzadko alo solidnie!
Teraz będąc na wsi przywiozłam wór gołębich odchodów i będę nimi podlewała róże wiosną.
Hortensje - to nie fotomontaż :wink: Rzeczywiście posadzone są tuż przy pniu i świetnie się tam czują! To samo zamierzam zrobić pod jabłonią! Trzeba tylko dobrze wyciąć darń, często nawadniać i najlepiej wyściółkować korą!
Bogusiu Winchester Catedral jest piękna! Polecam jak poleciła mi własnie Hania! Delikatnie pachnie, kwiat może nie jest zbyt trwały ale szybko rośnie i powtarza kwitnienie :D
Jeśli mogę Cię prosic prześlij mi proszę ofertę z Rosarium :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”