Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja czytałam że hortensje lubia zasadową ziemię :?: Jeśli nie to oki, u mnie sam kwas :lol: Wszędzie grzyby rosną
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Ja was tak zamęczam, bo obwiniam się, że źle nasadziłam krzaki na żywopłot i mi pogniły. Dowiedziałam się, że jak się ma gliniastą ziemię to do dołka nie można wsypywać lepszej ziemi ani obornika bo w razie deszczów robi się bajoro i tak miałam :cry: Poszły mi dwie krzewuszki, złotlin, jaśminowiec żółty. Ratuję pęcherznicę diabolo i tawułę nn. Więc teraz wolę robic już wszystko po konsultacji z wami. Czytam w Internecie różne rzeczy, ale już kilka razy spotkałam się ze sprzecznymi informacjami. Wolę więc pytać fachowców :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak się ma gliniastą ziemię i wykopie się mały dołek i polepszy ziemią to robi się wanna i bajoro.
Ale jak robisz dużą rabatę to jakoś sobie trzeba radzić, dobrze jest dodać kompost, ale pewnie go nie masz, torf jest tez dobry, ale trzeba go sporo i dobrze zmieszać.Najlepiej byłoby zamówić gdzieś całą ciężarówkę i korzystać w miarę potrzeby. Ja na swoje piaski na na 500 metrów zużyłam 3 12 -tonowe ciężarówki ziemi, i nie powiem ,żeby była taka rewelacja.Teraz przerabiam po kolei rabaty dodając kokos i torf.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

36 ton :!: Main Gooth :roll: A ja miałam zamiar kupić troszkę mniej - z jakieś 4 worki :;230 Będę musiała zrobic nowy kosztorys :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mocno się zdziwisz jak Mercedes wysypie ziemię, 12 ton to mała kupka. :lol:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

iwa27 pisze:36 ton :!: Main Gooth :roll: A ja miałam zamiar kupić troszkę mniej - z jakieś 4 worki :;230 Będę musiała zrobic nowy kosztorys :lol:
Worki to Ty sobie kupuj do doniczek a nie na ogród.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

iwa27 pisze: Agusiu opowieść o śliwkach jest superasta, ale ta rodzina twoja trochę złośliwa jest :;230

Maleńkie sprostowanie - to zielone na zdjęciu to orzechy włoskie - mam aż 5 dużych drzew w swoim ogrodzie, zdjęć śliwek nie zrobiłam bo prawie ich nie widać w liściach - nie żeby ich było tak mało, ale jeszcze mają baaardzo zielony kolor. U mnie wegetacja owoców zawsze jest trochę opóźniona

No widzisz :!: Wstyd i hańba :oops:
Nie darmo mój M woła za mną "krecik" :oops: :lol:
Śtara jestem i ślepa :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Eeeeee Agatko co to za wstyd, zwłaszcza, że powyzej pisałam, że śliwki są niefotogeniczne to trochę jakbym zasugerowałam, że to są śliwki - toż to bardziej moja wina :lol:
Cieszę się że znajdujesz czas i zagladasz do mnie :lol:

Igus a gdzie się kupuje takie ilości torfu :roll: w ogrodnictwie pytać czy szukac producenta :?: A w ogóle to kto produkuje torf :?: :?: Torfowisko :;230 :;230 :;230
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gazety lokalne to świetne źródło informacji.Im większa ilość tym lepsza cena, ale ceny są uzależnione od dostępności towaru.Ja mam w dobrej cenie torf, a moja koleżanka z Bielska za kamienie płaci 10 razy mniej niż ja.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Zaraz pogrzebie w Internecie, może coś znajdę. Kamienie też by mi się przydały.... kurcze łatwiej wymienic co by się nie przydało :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwa jak tam Twoja Nova Zambla?
Dopiero doczytałam, że miałaś z nią problemy(ja też swego czasu)
Mam na imię Agnieszka :lol:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Sorki :oops: wiem, już się tu Przemkowi tłumaczyłam :oops: mam tak czasami, że mylę imiona :oops: Agnieszko przepraszam obiecukję się poprawić :lol:

A co do Novej Zambli. Nikt nie odpowiedział, ale weszłam na stronę o rh i tam ludzie mieli podobne problemy i znawcy rh pisali, że to raczej oparzenia słoneczne - w sklepie te biedne roślinki stoją na słońcu jak na patelni. Moja malutka ma nowe pączki, widać, że jej się podoba więc przestałam się martwić :lol:
A wczoraj trafiłam na super okazję :heja ;:48 ;:49 ;:50 - w Achanie w Katowicach w dziale ogrodowym jest obniżka ;:26 z której oczywiście skorzystałam i kupiłam dwa Rh jeden biąly dorastajacy do 2 m za 10 zł drugi czerwony rosnacy do 40 cm za 5, azalię japońską za 10 i duzego pierisa za 30 zł. Nazw nie spamietałam, ale jak je sfotografuję to i popnazywam :lol: A miałam nic nie dosadzać :;230 :;230 :;230 Dziś więc do nocy będę rwać darń, kopać ziemie i mieszać ją z torfem - tak jak mi pisała Iga. Przeczytałam jeszcze że dobrze do gliniastej ziemi dodać piasek :?: :?: Iguś co ty na to :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dobrze, po polepsza przepuszczalność,a RH nie lubią zastoin wody.Niestety ja gliny nie mam to i takiego problemu też, może chcesz wywrotkę mojego piaseczku?????? :wink:
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Igus niestety, chyba całe szczęście :lol: Piasek już mam - kupiony, a prawdę mówiąc kopiąs dół z tyłu ogrodu dokopaliśmy się do piasku - to od biedy będziemy mieli włśany :lol: na razie jednak muszę kupić ten torf w workach :oops: , bo niestety nic nie znalazłam w Internecie. Popytam na miejscu
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

A teraz kilka zdjęc pod wspólnym tytułem wariacje na temat korzenia :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tutaj chciałam pokazać jak radzi sobie winobluszcz z obrastaniem pnia po starej jabłonce

Obrazek Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”