Moje zielone cztery kąty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nooo... teraz już nie jest takie ładne... troszkę je nadwątliliśmy :lol:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

gorzata76 pisze:Nooo... teraz już nie jest takie ładne... troszkę je nadwątliliśmy :lol:
wcale się nie dziwię :wink: sama bym je "nadwątliła" hi, hi, hi...

Kota przecudna, nasza dziś pierwszy raz spacerowała po dworzu bez smyczki, oczywiście jej pilnowałyśmy ale w pewnej chwili wyszła za bramę (między słupkiem a bramą jest naturalna dziura, którą Kicia wyszła). Ida, moja córka przestraszyła się i zaczęła ją wołać więc Kicia wróciła... górą... :lol: - fajnie to wyglądało.

Małgoś zakupy świetne, widzę, że róże dominują. Ja dziś kupiłam 6 szt. the fairy (nareszcie :roll: ) ale na posadzenie muszą poczekać. Za kosówką też się rozglądałam, ale te ceny... :shock: a przy kilku sztukach to już niezła sumka.
Uciekam dalej i siadam do nauki :lol:
Miłego wieczoru "tatowego" :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słyszałam że częstujesz ciasteczkiem- nie mogłam ominąć takiego wypieku-przecież dziś dzień ojca :;230
Tak rowek zapełnia się wodą -przerwana robota :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

No i nowości przytargałaś. Ja tam po ogrodnikach nie chodzę bo za dużo tam wydaję :lol: :lol: :lol: :lol:
magdala

Post »

gorzata76 pisze:Żeby nie było, że się obijam :wink:

Można się częstować - w końcu Dzień Ojca :lol:
A nasze ojcowskie właśnie dogorywa w piekarniku :D Dzieci same gniotły -u nas występuje jako "pleśniak"-jakie nazwy u Was ma to ciasto ? Słyszałam już "skubaniec" i "kruszon" :D :D
Magda.
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

no właśnie. i ja szukam przepisu na coś z truskawkami! Twoje na zimno Gosiu, co?

u nas ten problem, że ojciec ciast nie bardzo. niby dobrze, ale kto zjada najwięcej :roll:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, łakomczuchy :wink: widzę, że poradziliście sobie z tym, czego my nie daliśmy rady zjeść :lol: :lol: :lol:

Mona - nie całkiem na zimno, biszkopt z truskawkami, jagodami , bitą śmietanką i galaretką... czyli jednak bazę trzeba upiec :)

Magda - ja Ci chętnie powiem, jak to u nas się nazywa... tylko skąd ja mogę wiedzieć, co to u Was jest pleśniak? :lol: :lol: :lol:

Aga - drenuj rowek, zalewanie już masz... tylko nie tym, czym chciałaś :wink:

Gosiu - moje różyce też jeszcze czekają :( , w ciągu dnia wprawdzie były momenty bez deszczu, ale od godziny grzmi i leje - zgodnie z zapowiedziami, a ma być tylko gorzej... szkoda mi było bidulek... zwłaszcza Papy... przecież to Dzień Ojca :lol:

Na chwilkę wyskoczyłam dziś sprawdzić, co w trawie piszczy :wink: i... Vialli będzie jeszcze kwitł :D
I wyłazi jednak druga piwonia, na której już postawiłam krzyżyk (dobrze, że nie coś cięższego, bo mogłaby się nie przebić :wink: )... i jeszcze ze dwie roślinki: chyba mak i ... nie wiem co :( ale nie chwast...
Z piwonii cieszę się ogromnie - zamawiałam na wyprzedaży po świetnej cenie Bowl of Beauty, a dostałam jeszcze jako gratis inną różową... i nie pamiętałam, która gdzie wylądowała. Jedna wyszła(pojęcia nie mam, która), druga padła... a tu po miesiącu taka niespodzianka :D

Że chwasty wychodzą wszędzie i gromadnie to nawet nie wspomnę :evil: :evil: :evil:

Mój nieśmiały rododendron znów ma jeden kwiat + jeden w pąku, a jego kolega wygląda, jakby się jednak zdecydował z nami zostać... i też chyba zakwitnie :shock:
To takie dwa tegoroczne (jak większość u mnie) biedronkowe krzaczki, za małe pieniądze, więc cierpliwie czekałam, co z nich będzie :wink:

Troszkę dziś poprzesadzałam, bo na wiosnę i jesienią można... a co my teraz niby mamy?! :x
Deszczyk mnie wygonił i obowiązki... No i katar- gigant... :(

To teraz do Was :D
magdala

Post »

Gosiu-pleśniak to jest takie ciasto : na spodzie jasne ,potem powidła,na to ciasto kakaowe "szarpane"w strzępy ,potem białka ubite na sztywno z cukrem i na koniec jasne ciasto również szarpane :P :P :P
Magda.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

magdala pisze:Gosiu-pleśniak to jest takie ciasto : na spodzie jasne ,potem powidła,na to ciasto kakaowe "szarpane"w strzępy ,potem białka ubite na sztywno z cukrem i na koniec jasne ciasto również szarpane :P :P :P
Magda.
:shock:
teraz to już wcale sobie tego nie wyobrażam.... :roll: :lol: :lol:
to ciasto to jakie?
biszkoptowe?
A piana z białek surowa?
To się zapieka czy jak? :roll:

proszę o szczegóły.... ;:180 :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja znam jeszcze wersję, że zamiast powideł daje się pokrojone jabłka...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Trochę zaległosci miałam ...ale za ta pooglądałam tyyyyyle zakupów!

Różyczki po 15 zł rewelacja!
Czemu u mnie takich nie ma :(

albo są czerwone, żółte i różowe albo po 58 zł :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lisko - u mnie w większości jest tak samo ;:168
Tylko w tym ogrodnictwie taka okazja się trafia...
Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć, że wybór nie jest wielki i są w większości bezimnienne - Papa był wyjątkiem :wink: pani akurat takiej informacji mi udzieliła i nawet zapisała nazwę na odwrocie paragonu... a zapytana o pozostałe, filozoficznie odparła, że sklasyfikowanych róż jest... ble ble ble... dlatego nazywanie ich nie ma sensu, bo i tak nie wiadomo, czy to na 100% ta :wink:
Dlatego kupiłam... "wiśniową 21", "ciemnoczerwoną 8" i pnącą "perłowo - różową" :lol:

Leje i leje, przez okno widzę, że Abraham ma kwiat na ziemi - nie wiem, czy go woda do ziemi przygniotła i zjechał z podpórki, czy go jednak ta ulewa połamała :( ... nie polecę strugach deszczu... choć mnie nosi :wink:

Wczoraj M podocinał mi na wymiar płotek do kącika narzędziowego, będę go impregnować... i drabinki do róż też...
Jako, że na dwa dni zostaję słomianą wdową a pogoda...hmmm... czymś muszę się zająć :lol:
Pergola mi się marzy... :roll:

Magda - szczegóły proszę :wink:
Ale ja niepiekąca jestem, więc raczej to na nic... :lol:
Choć to szarpanie przemawia do wyobraźni - można się zabrać do pieczenia, kiedy ma się ochotę rozerwać kogoś na strzępy :lol:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

a gdzie zdjęcia? :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyskoczyłam na chwilkę do ogródka uzbrojona w aparat ( i chusteczki :wink: ) - okienko pomiędzy ulewami się trafiło.
Uwieczniłam, co następuje:

Abraham cały, ale utytłany, pewnie przy następnym deszczu znów się osunie

Obrazek

Jego koleżanka NN nadal nie może się zdecydować, czy jest żółta :wink:

Obrazek

Obrazek

Lisko - róże z LM: wygląda na to, że odżyły - suszki biedne :wink:

Obrazek

A poza tym:
...będą kwitły budleje

Obrazek

...mój nieśmiały rh :wink:

Obrazek

Obrazek

Kwitną margarytki i nachyłek

Obrazek

Obrazek

... firletka i rdest

Obrazek

Obrazek

... i ostróżka Dark Blue/Black Bee - bee się zgadza, co do blue- nie jestem przekonana (widać to na zbliżeniu) :wink:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

Gosia, a co się tam pnie za ostróżką?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...