Ogródek Przemka cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Mario. No tak prawdę mówiąc to selera i sałaty z lenistwa nie zaprawiałem. Ale z kapustnymi wolę nie ryzykować. Bób też zaprawiam i zaprawiałem jeszcze szałwie. Z zaprawianiem bardzo drobnych nasion są problemy więc niecierpków też nie zaprawiłem. Pocieszam się tym, że inwestuję w gotowe podłoże do wysiewu ale jak grzyby są na nasionach to nic to nie pomoże. Warzywa staram się kupować już zaprawione ale w tym roku holendrzy nie zdążyli z rejestracją zapraw albo z jakiegoś innego powodu sprzedają nasiona nie zaprawione. Czekają mnie teraz główne wysiewy kwiatów ale czekam jeszcze bo chcę przenieść do tunelu kapusty i wtedy będę miał więcej miejsca w domu.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemek jakie kwiaty wysiejesz? Ja mam dylemat z cyniami..noszę się z nimi jak kura z jajem...i nie wiem jak wysiać.
W ubiegłym roku wysiewałam do foliaka i sadzonki a potem kwiaty były słabe. Dwa lata wczesniej siałam do gruntu na miejsce stałe-były najładniejsze, teraz chciałam wysiać do skrzynki w tunelu. Co o tym sądzisz?
Drugi dylemat z rudbekiami-robić sadzonki, czy na miejsce stałe, kiedy siać?
W ubiegłym roku wysiewałam do foliaka i sadzonki a potem kwiaty były słabe. Dwa lata wczesniej siałam do gruntu na miejsce stałe-były najładniejsze, teraz chciałam wysiać do skrzynki w tunelu. Co o tym sądzisz?
Drugi dylemat z rudbekiami-robić sadzonki, czy na miejsce stałe, kiedy siać?
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
W marcu czeka mnie sporo wysiewów-werbena ogrodowa, trytoma, koleusy, żeniszki, astry, gazanie, lobelie, heliotrop, petunia, floks Drummonda i szałwie omączone. Na kwiecień zostawiam fiołek zwieszający się, aksamitki, szałwię trójbarwną, nemezje, szarłat trójbarwny oraz cynie. Proponuję Ci wysiać cynie do tunelu ale dopiero na początku kwietnia albo wysiać w domu i przepikować do tunelu w rozstawie 5x5cm (liścienie+pierwszy liść). Na rabaty gotową rozsadę powinno się wysadzać w II połowie maja a orientacyjny czas produkcji rozsady to około 7 tygodni. Co do rudbeki to u mnie wysiewa się sama i na wiosnę jest dużo siewek. Jak chcesz to nie ma sprawy. W maju będzie dużo. Sporo też będzie stokrotek i niezapominajek. One będą wcześniej.
- judyta
O maatko..znowu jakaś nowość-cóż to fiołek zwieszający się??
To może rudbekie wysieję do gruntu skoro masz dużo siewek to się uśmiecham. Robi się ciasno nawet w tunelu-dlatego pomyślałam o skrzynkach-wtedy mogę przenosić to do drugiego foliaka. W domu nie mam szans ich wysiać..miejsce, którego nie ma
zarezerwowane pod pikowane pomidory i paprykę.
Dużo miejsca zajmują mi pelargonie-gdyby nie było takich nocnych mrozów mogłyby czekać na wiosnę na werandzie. Muszę znowu przemeblować parapety
To może rudbekie wysieję do gruntu skoro masz dużo siewek to się uśmiecham. Robi się ciasno nawet w tunelu-dlatego pomyślałam o skrzynkach-wtedy mogę przenosić to do drugiego foliaka. W domu nie mam szans ich wysiać..miejsce, którego nie ma

Dużo miejsca zajmują mi pelargonie-gdyby nie było takich nocnych mrozów mogłyby czekać na wiosnę na werandzie. Muszę znowu przemeblować parapety

-
-
- judyta
O jejuniu śnieżyczka pełna???
A te ranniki to gdzie rosną? w doniczce?
Jejkuuuu, no cudne te śnieżyczki przebijśniegi !!!
że też ja swoim siewkom nie mogę zrobić sesji zdjęciowej
Co to wschodzi intensywnie???

A te ranniki to gdzie rosną? w doniczce?

Jejkuuuu, no cudne te śnieżyczki przebijśniegi !!!
że też ja swoim siewkom nie mogę zrobić sesji zdjęciowej

Co to wschodzi intensywnie???
-
Ranniki rosną w starym, uszkodzonym koszyczku na tulipany. Bulwki są bardzo drobne i łatwo je przeoczyć przy wykopywaniu. To co tak wschodzi intensywnie to 2 odmiany selera. Niestety te 2 pełne przebiśniegi rosną u pani Basi. 2 lata temu kupiła 10 cebulek, w ubiegłym roku zakwitł 1 a teraz aż 2! Ja miałem 3-4 odmiany przebiśniegów ale nie mogę ich odszukać w tym bałaganie jaki mam.
- judyta
Nie wiedziałam, że ranniki trzeba wykopywać-jak tulipany????
Ty masz bałagan??Ciekawe gdzie..bo jakoś tego na fotach nie widać!! Jutro w takim razie zobaczysz, co znaczy prawdziwy bałagan i po wizycie u mnie zmienisz zdanie.
Selery bardzo źle mi wzeszły, muszę powtórzyć wysiew, jeśli to nie wina nasion-to ja coś schrzaniłam -to może dasz kilka rad selerowych
Jeśli tajemnica nie tkwi tylko i wyłącznie w doświetlaniu 

Ty masz bałagan??Ciekawe gdzie..bo jakoś tego na fotach nie widać!! Jutro w takim razie zobaczysz, co znaczy prawdziwy bałagan i po wizycie u mnie zmienisz zdanie.
Selery bardzo źle mi wzeszły, muszę powtórzyć wysiew, jeśli to nie wina nasion-to ja coś schrzaniłam -to może dasz kilka rad selerowych

Przemku, jeśli podtrzymujesz propozycję jutrzejszego wyjazdu, to mnie by pasowało najbardziej koło 10, tak żeby koło południa już wrócić. Ale jeśli inaczej zaplanowałeś sobie dzień, to ja się wybiorę innym razem 

Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
-
Agnieszko bądź gotowa ok. 10.00 jak podjadę pod blok to zadzwonię. Judyta już zaczęła sprzątać, może do rana zdąży.
Judyto ranników się nie wykopuje ale to były roślinki, które się wysiały i rosły nie tam gdzie powinny. Miał je sobie ktoś odebrać w czerwcu ale się nie zgłosił i one tak zostały. Ranniki to są kwiatki "bezobsługowe" tylko jak zaschną trzeba uważać z pieleniem.
Judyto ranników się nie wykopuje ale to były roślinki, które się wysiały i rosły nie tam gdzie powinny. Miał je sobie ktoś odebrać w czerwcu ale się nie zgłosił i one tak zostały. Ranniki to są kwiatki "bezobsługowe" tylko jak zaschną trzeba uważać z pieleniem.
- judyta
Nie sprzątam
Padam mordą na pysk po dzisiejszym dniu
Zrobiłam nową rabatkę-kompostownik na okoliczność Waszego przyjazdu
dla tych śniedków. Ale chyba będzie za mała dla tylu cebul
Super, że ranniki są bezobsługowe.
Zabierzcie z jeden aparat foto ze sobą.

Super, że ranniki są bezobsługowe.
Zabierzcie z jeden aparat foto ze sobą.

- judyta
Ja też uważam, że Przemek czepia się cudnie kwitnących ciemierników..nie wiedzieć dlaczego...
Na żadnej działce nie widać było tak pięknych kęp!
Ja poproszę o instruktaż postępowania ze skorzonerą..pierwszy raz ją na oczy widziałam, macałam..o konsumpcji nie wspominając
Znaczy się...jak to się je?
Na żadnej działce nie widać było tak pięknych kęp!
Ja poproszę o instruktaż postępowania ze skorzonerą..pierwszy raz ją na oczy widziałam, macałam..o konsumpcji nie wspominając