Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Nie, nie mam bo tej odmiany w ogóle nie posiadam- jest identyczna jak Wide Brim. Faktem jest,ze w wersji młodocianej może kojarzyć sięz foryunei ALBO. Ale to dwie zupelnie inne hosty i fortunei ALBo jest wielka, jak urośnie.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam Mamma Mia - młodą
Obrazek
Czy ja wiem, czy ona podobna do Wide Brim, Tomaszu? Mam chyba inną Wide Brim niż Ty :wink: :roll:
x_P-42

Post »

Cieszę się, bo moja tak samo wygląda.Zmartwiłam sie opinia Tomasza,że podobna do Wide Brim.Dla mnie wyglądają zupełnie inaczej, jeśli chodzi o fakturę liscia, kształt i wielkość. Dziękuję bardzo :)
Inesitka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2009, o 16:20

Niebieskość

Post »

W opisie odmian funkii natknęłam się na tzw. skalę "niebieskości".

Zwracam się zatem z zapytankiem która z funkii ma najbardziej niebieskie, trwałe zabarwienie... :roll:

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

W chwili obecnej najbardziej niebieska wydaje mi się OSPREY i BLUE ARROW średniej wielkości,
duże BLUE MOUNTAIN, BLUE HAWAII, BODACIOUS BLUE, BLUE MAMMOTH, BIG DADDY, PRAIRIE SKY, LAKESIDE BLUE JEANS i cała masa przeróżnych sieboldian. Jest też kilka form tokudamy np. AKSARBEN, DEEP BLUE SEA, ale nie należy zapominać o starych np. HALCYON, BLUE WEDGWOOD, HADSPEN BLUE. Z mniejszych DORSET BLUE, BLUE BLUSH, BLUE CHIP.
Zaskakującą jest niewielka i bardzo szybko rosnąca BLUE EYES, która wiosną jest zielona, a niebieskości nabiera w sezonie- jest to przeciwieństwo innych, tracących barwy.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie ocenia się podobieństw i różnic na podstawie tak młodych roślin, a już na pewno nie funkii :wink: A że ktoś ma praktycznie dwie Wide Brim to chyba nie powód do zmartwień.
Poczytajcie sobie z reszta opinię wielkich hościarzy, choćby na Hosta Library.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomaszu, ja mam dwie Wide Brim - i różnią się od siebie :D Pewnie jak dorosną obie, to będą takie same, ale na razie - tak jakbym miała 2 różne hosty...
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wracając do identyfikacji :lol:

W zeszłym roku próbowałam zidentyfikować dwie jasno zielone hosty. Jedna z nich podpisana była Augustem Moonem, druga - wiele znaczącą nazwą "funkia żółta karłowa" :wink:
August Moon okazał się być Augustem, natomiast żółta karłowa nadal jest bezimienna. A wygląda tak samo jak w zeszłym roku. Tutaj obok Carnival dla porównania wielkości.
Obrazek
x_P-42

Post »

Tomaszu, czyli muszę odczekać jakieś 2-3 lata,ażeby przekonać się, jak ona( Mamma Mia ) będzie faktycznie wyglądać ?
Wide Brim mam po 2 szt. z różnych źródeł i faktycznie w pewnym momencie myślałam,ze ktoś mi " wsunął" jakąś podróbę. Różnią się i faktura liści i barwą.
No i żaden powód do zmartwień - funkii nigdy dość :)
Zanno, na Twojej plakietce identyfikacyjnej widzę chyba 3- członową nazwę tej funki? Mamma Mia...?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niech pozostanie bezimienna bo dalej nie wiem ;(
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pola42 pisze: Zanno, na Twojej plakietce identyfikacyjnej widzę chyba 3- członową nazwę tej funki? Mamma Mia...?
Polu, tam pisze "bonus" :D
x_P-42

Post »

Jak kto ślepy, to sobie dopowie :lol: :lol: Chyba muszę lecieć po okularki do czytania :shock:
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Mam trzy hosty do identyfikacji :?: :?: :?: pomóżcie z góry dziękuję :lol: Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

1. Undulata MEDIOVARIGATA
2. undulata ERROMENA
3. GOLDEN TIARA
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2007, o 09:24

Post »

Chciałabym prosić o nazwanie host, które rosną u mnie niektóre już wiele lat. Próbowałam sama na podstawie zdjęć, ale niespecjalnie mi się powiodło.
1Obrazek
2Obrazek
3Obrazek
4Obrazek
5Obrazek
6Obrazek
7Obrazek
8Obrazek
9Obrazek
10Obrazek
11Obrazek
12Obrazek