Działka z dębami - Wiślanka - agape
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale własnoręcznie, to jest naprawdę ważne i piękne!
Ja dziś jestem umówiona z Gosią na auto i przewóz sadzonek pomidorów, a tu ...leje, pada, kropi...Dla mnie to nic, ale nie wiem co Ona na to...A musz e koniecznie skorzysta.ć z auta dziś....
Mam pilne pytanie...proszę Was bardzo o pomoc!
Czy myślicie, że mogę sadzonki zawieźć do altany i tam zostawić na jedną noc i dzień, aby nie sadzić w deszczu i wkopać je np. jutro?
Nie zmarzną stojąc w pojemniczkach po mleku, jak w nocy jest około 10-13 C?
Ja dziś jestem umówiona z Gosią na auto i przewóz sadzonek pomidorów, a tu ...leje, pada, kropi...Dla mnie to nic, ale nie wiem co Ona na to...A musz e koniecznie skorzysta.ć z auta dziś....
Mam pilne pytanie...proszę Was bardzo o pomoc!
Czy myślicie, że mogę sadzonki zawieźć do altany i tam zostawić na jedną noc i dzień, aby nie sadzić w deszczu i wkopać je np. jutro?
Nie zmarzną stojąc w pojemniczkach po mleku, jak w nocy jest około 10-13 C?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja pomidorki które dostałam od MagdyMisi od razu posadziłam do gruntu i mają się dobrze.
Były wyjęte z tunelu foliowego i posadzone gdzieś na początku maja czyli przed zimnymi ogrodnikami.
Co prawda we Wrocławiu przymrozków nie było ale noce były zimne.
Wegług mnie twoim sadzonkom nic się nie stanie - w końcu w altance będzie trochę cieplej niż na dworze
Były wyjęte z tunelu foliowego i posadzone gdzieś na początku maja czyli przed zimnymi ogrodnikami.
Co prawda we Wrocławiu przymrozków nie było ale noce były zimne.
Wegług mnie twoim sadzonkom nic się nie stanie - w końcu w altance będzie trochę cieplej niż na dworze

- agape
Kochani! Dziękuję!
Tak zrobiłam, przewiozłyśmy większość siewek i sadzonek...Zostały w altance, bo dziś już nie zdążyłam posadzić...

Poza tym...padał w nocy deszcz a...a.... ja nie byłam na działce od soboty...
I niemal jej nie poznałam!!! Jest teraz tak pięknie! Zanim zrozumiałam co się zmieniło, najpierw po prostu mnie zadziwiło...

Te małe krzaczki poniżej, to ...dalie!

Poza tym zieloności ciąg dalszy- zakwitły wszystkie śniedki! Jaka jestem w nich zakochana! A tak je niedobrze traktowałam łopatą zimą...Teraz będę o nie dbać, są piękne!!!
Tu w zestawieniu z sasanką, lilakiem i śniedki:

I z rośliną, której nazwy nie pamiętam...

Z zielonym tłem, każdy kwiat wygląda pieknie...
Lilia...

A tu krajobraz zaraz po deszczu....

Taki mnie dziś przywitał Ogródek...

Tak zrobiłam, przewiozłyśmy większość siewek i sadzonek...Zostały w altance, bo dziś już nie zdążyłam posadzić...

Poza tym...padał w nocy deszcz a...a.... ja nie byłam na działce od soboty...
I niemal jej nie poznałam!!! Jest teraz tak pięknie! Zanim zrozumiałam co się zmieniło, najpierw po prostu mnie zadziwiło...

Te małe krzaczki poniżej, to ...dalie!

Poza tym zieloności ciąg dalszy- zakwitły wszystkie śniedki! Jaka jestem w nich zakochana! A tak je niedobrze traktowałam łopatą zimą...Teraz będę o nie dbać, są piękne!!!
Tu w zestawieniu z sasanką, lilakiem i śniedki:

I z rośliną, której nazwy nie pamiętam...

Z zielonym tłem, każdy kwiat wygląda pieknie...
Lilia...

A tu krajobraz zaraz po deszczu....

Taki mnie dziś przywitał Ogródek...

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- agnieszka72
- agape
Agnieszko...zjem, po drugie zjem i po trzecie będe całe lato jeść pomidory. Poobdzielam znajomych. A reszta - chciałam zrobić przeciery-soki,do butelek po kubusiach, których mam ze 30-40 sztuk. Inne do słoików, coś jakby na zupę pomidorową.Część z np. z czosnkiem i bazylią do spagetti. Część może , a'la leczo wekowane z cukiniami i kabaczkami, cebulą?
Mam też przepis na pomidory kiszone...Albo na chutney'e: słodkie-ostre sosy, mogą być też np. do grzanek, pizzy...Jeszcze nie wiem jak się za to zabrać
, ale tak to sobie wyobrażam końcowo, (jednak szczegółowo nie widzę drogi "dojścia" ku efektowi) 
Mam też przepis na pomidory kiszone...Albo na chutney'e: słodkie-ostre sosy, mogą być też np. do grzanek, pizzy...Jeszcze nie wiem jak się za to zabrać

- agnieszka72
W takim razie polecam wielkie żarcie -przepisy.
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.p ... offset=980
Mi czasem życie ratują
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.p ... offset=980
Mi czasem życie ratują

Agus, wspaniale!!!
Pomidorolandia!
Ja też je uwielbiam.
a sok pomidorowy + wódka gwarantuje wspaniałe samopoczucie następnego dnia
Podoba mi się u Ciebie.
Tylko nie "linijkuj" za bardzo swojego ogrodu...Taki rozczochrany bartdziej do Ciebie pasuje

Ja też je uwielbiam.
a sok pomidorowy + wódka gwarantuje wspaniałe samopoczucie następnego dnia

Podoba mi się u Ciebie.
Tylko nie "linijkuj" za bardzo swojego ogrodu...Taki rozczochrany bartdziej do Ciebie pasuje

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ta co się martwiła o dalie... 
No to czas rozglądać się za kosiarką. Może jakaś bębnowa? Podobno robi śliczne trawniki...

No to czas rozglądać się za kosiarką. Może jakaś bębnowa? Podobno robi śliczne trawniki...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Agape!
Niesamowite przeobrażenie! No to już masz "Zielono Ci"!
A z fotek wygląda mnóstwo różnych roślin!Z tych dwóch ostatnich fotek wynika, że działeczka przypomniała sobie, że kiedyś była buszem!. Ale w tej części trawiastego dywanu - no to wręcz parkowe widoki! Pięknie! Czereśnia doczekała się zielonego dywanika!
Agape!To świetnie, że Wiślanka jest taka niewielka - już teraz widać, że w szybkim czasie utworzysz Ogród - Cudo, bo wszystko jest takie do opanowania, taka kwintesencja, działeczka w tabletce, po prostu upakowany spadochron!
No i właśnie najlepsze jest to, że już w tym sezonie masz "czystą" działeczkę, bez gruzu i grud! Bo działałaś jak burza!
Ach ta nowowysiana trawka - zjawiskowa, kiedy podrośnie! Aż przykro kosić! Zielony puch!
No, ale wiadomo, jak przyjazd to z koliberkiem!
A teraz zacznie się wyścig pomidorów!
Ech, a u Gosi zrobiło się tak prawdziwie!

A z fotek wygląda mnóstwo różnych roślin!Z tych dwóch ostatnich fotek wynika, że działeczka przypomniała sobie, że kiedyś była buszem!. Ale w tej części trawiastego dywanu - no to wręcz parkowe widoki! Pięknie! Czereśnia doczekała się zielonego dywanika!
Agape!To świetnie, że Wiślanka jest taka niewielka - już teraz widać, że w szybkim czasie utworzysz Ogród - Cudo, bo wszystko jest takie do opanowania, taka kwintesencja, działeczka w tabletce, po prostu upakowany spadochron!
No i właśnie najlepsze jest to, że już w tym sezonie masz "czystą" działeczkę, bez gruzu i grud! Bo działałaś jak burza!
Ach ta nowowysiana trawka - zjawiskowa, kiedy podrośnie! Aż przykro kosić! Zielony puch!
No, ale wiadomo, jak przyjazd to z koliberkiem!
A teraz zacznie się wyścig pomidorów!
Ech, a u Gosi zrobiło się tak prawdziwie!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Z miłością do Ogrodu - Orania