Mój ogródek - chatte /cz.5/
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To może powiesić tabliczki lepne ?
Moje poskutkowały i rankiem było na nich już sporo przyklejonych szkodników.
Teraz są wygłodniałe to żrą co popadnie.
Moje poskutkowały i rankiem było na nich już sporo przyklejonych szkodników.
Teraz są wygłodniałe to żrą co popadnie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
a proszę bardzo - do wyboru... http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Hurra! Umiem liczyć ;) Wczoraj jeszcze ogródek był biały, a dziś już nie!
Grażynko, nawet nie ma błota, którego się spodziewałam! Mozna przejść suchą nogą i to pomimo tego, ze wczoraj padało! To i u Ciebie powinna ziemia szybko obeschnąć
Dziś nawet było ciepło, 15stopni!
Ewulek, ja wiem, ze opuchlaki nocą żerują, ale teraz noce jeszcze trochę dla mnie za zimne na takie polowania. A może to slimaki? ....
Witaj Iwono! Mój tulipanowiec ma ponad dwadzieścia lat. Dokładnie nie wiem.
Kwitnie od 4 lat, z tym, że 3 lata temu nie kwitł, bo silne wiosenne przymrozki uszkodziły pąki kwiatowe.
Lucy, opuchlaki na pewno mogą żreć różaneczniki, mogą truskawki i pewnie jeszcze wiele innych roslin. Jeżeli masz ich duzo, to Ci nie zazdroszczę ...

Grażynko, nawet nie ma błota, którego się spodziewałam! Mozna przejść suchą nogą i to pomimo tego, ze wczoraj padało! To i u Ciebie powinna ziemia szybko obeschnąć

Ewulek, ja wiem, ze opuchlaki nocą żerują, ale teraz noce jeszcze trochę dla mnie za zimne na takie polowania. A może to slimaki? ....
Witaj Iwono! Mój tulipanowiec ma ponad dwadzieścia lat. Dokładnie nie wiem.
Kwitnie od 4 lat, z tym, że 3 lata temu nie kwitł, bo silne wiosenne przymrozki uszkodziły pąki kwiatowe.
Lucy, opuchlaki na pewno mogą żreć różaneczniki, mogą truskawki i pewnie jeszcze wiele innych roslin. Jeżeli masz ich duzo, to Ci nie zazdroszczę ...
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Witaj Kocico
.........cieszę sie z Tobą
marzec miesiacem bilansu 8) ........liczymy straty i zyski! tych pierwszych nie życzę
Lucy .......jezeli zime przetrwały larwy opuchlaków to siedza na bank pod rododendronem :x [chociaz co teraz znaczy bank?
]..........dorosłe osobniki[czarne]zeruja nocą i obgryzaja niemal wszystko ze szczególnym upodobaniem traktujac zimozielone
cmokasy z gór

marzec miesiacem bilansu 8) ........liczymy straty i zyski! tych pierwszych nie życzę
Lucy .......jezeli zime przetrwały larwy opuchlaków to siedza na bank pod rododendronem :x [chociaz co teraz znaczy bank?

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- chatte
- Przyjaciel Forum
Witaj Smoku
Jeszcze nie sprawdzałam co w ogródku piszczy. Zrobię to jutro i mam nadzieję, ze strat wiele nie bedzie, chociaz jak robiłam zdjęcia, kiedy jeszcze leżał snieg, odkryłam, ze hebe wszystkie mocno ucierpiały
Moze 2, albo 3 po obcięciu jeszcze odżyją, ale to nic pewnego ...
Buziaki z Wyżyny

Jeszcze nie sprawdzałam co w ogródku piszczy. Zrobię to jutro i mam nadzieję, ze strat wiele nie bedzie, chociaz jak robiłam zdjęcia, kiedy jeszcze leżał snieg, odkryłam, ze hebe wszystkie mocno ucierpiały

Moze 2, albo 3 po obcięciu jeszcze odżyją, ale to nic pewnego ...
Buziaki z Wyżyny

- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
To stare dziurki Izuś., ja wiem, ze opuchlaki nocą żerują, ale teraz noce jeszcze trochę dla mnie za zimne na takie polowania. A może to slimaki? ....
Mają już widoczną obwódkę nekrozy, po zagojeniu ranek.
Czy opuchlaki?
Nie wiem, może inne chrząszcze.
Ślimaki raczej nie, bo mając traki wolą mięciuchne bylinki, niz twarde i wysokie liście Rh.
Czy jak kopiesz dołki na na 30 cm znajdujesz grube, śmietankowe larwy z oczkami?
Bo to głónie one świadczą o zadomowieniu opuchlaka, a nie, o przylatujących z okolicy gościnnie chrząszczach.

- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No nie... truskawki mam...
Wiem że i to paskudztwo też się kręci po mojej działce, ale bez mojej zgody.
Takie tłuściutkie białe opuchlaczki jak pokazała Ewa czasem znajduję, ale szybko się z nimi rozprawiam.
Haniu, mówisz o takich brązowych, ok. 2 cm w twardych pancerzykach larwach ?
Jak się je ściśnie to takie mleko wytryska ?
Wiem że i to paskudztwo też się kręci po mojej działce, ale bez mojej zgody.
Takie tłuściutkie białe opuchlaczki jak pokazała Ewa czasem znajduję, ale szybko się z nimi rozprawiam.
Haniu, mówisz o takich brązowych, ok. 2 cm w twardych pancerzykach larwach ?
Jak się je ściśnie to takie mleko wytryska ?
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo i u Ciebie śnieg zniknął. U mnie nadal leży
Topnieje bardzo po woli. Ale jakie roślinki już były duże pod śniegiem, to teraz niech tylko się zrobi ciepło, zaświeci słońce, to będzie coraz piękniej (tylko jakieś ochłodzenia zapowiadają
).

Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- chatte
- Przyjaciel Forum
Hanuś, mam sporo chrząszczy majowych. Czy one też lubią rododendrony?
Ale slimaki tez czasem znajdowałam na rododendronie.
A larwy - dla mnie wszystkie wyglądają tak samo. Różnią się tylko wielkością. Znajduję czasem w ziemi, ale nie jest to jakaś plaga.
Gabi, zdawało mi sie, ze mówiłaś, ze zrezygnowałaś z części uzytkowej działki na korzyść kwiatów, to myslałam, ze i truskawek nie masz
Te twarde, żóte albo białe to drutowce. Larwy chrząszczy to są tzw. pędraki.
Alu, ja Cię bardzo proszę, nie strasz ochłodzeniem! Ja czekam na ocieplenie! Dziś było 15 stopni
Mam nadzieję, ze ta temperatura przynajmniej sie utrzyma, jeśli nie wzrosnie ;)

Ale slimaki tez czasem znajdowałam na rododendronie.
A larwy - dla mnie wszystkie wyglądają tak samo. Różnią się tylko wielkością. Znajduję czasem w ziemi, ale nie jest to jakaś plaga.
Gabi, zdawało mi sie, ze mówiłaś, ze zrezygnowałaś z części uzytkowej działki na korzyść kwiatów, to myslałam, ze i truskawek nie masz

Te twarde, żóte albo białe to drutowce. Larwy chrząszczy to są tzw. pędraki.
Alu, ja Cię bardzo proszę, nie strasz ochłodzeniem! Ja czekam na ocieplenie! Dziś było 15 stopni

Mam nadzieję, ze ta temperatura przynajmniej sie utrzyma, jeśli nie wzrosnie ;)