Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

;:138 Byłam ,widziałam ,zostałam zwyciężona ;:134 ;:134 Leszku chora jestem z powodu Twoich powojników.Jeszcze nie wiem jak to zrobię ale muszę mieć tę błękitną piękność. ;:7
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Piękny Ogród , ciekawe pomysły na pewno coś podkradne do Siebie.
POZDRAWIAM SERDECZNIE MARCIN
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Leszku jestem pierwszy raz u Ciebie .
Ogród piękny , zadbany jestem pod dużym wrażeniem .
Piękna kolekcja powojników, róże ,lilie krokusy , żonkile hiacynty nawet piękne fuksje .
Cudnie wyglądają kwitnące forsycje .

Genia :wit
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa :D.
iwa27 pisze:a te zdjęcia ..... mucha na oku żaby ... no nie Leszek, z tą żabą to już przegiąłeś ;:180
No i mam zamiar przeginać w przyszłym roku dalej :D. Skarbonka z oszczędnościami na nowy aparat się powoli napełnia... to może nawet na jakości zdjęć się poprawi ;) A nad tematyką to na pewno jeszcze popracuję.

A tak przy okazji - nie potrzebuje ktoś książki o powojnikach ? Mam podwójną. Niestety tylko po angielsku - ale dla forumowiczów mogę oddać za symboliczną złotówkę + koszty przesyłki.
Szczegóły / opis i zdjecia mozna znaleść pod linkiem do aukcji: http://www.allegro.pl/item928522848_mak ... ojnik.html
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Leszku, dałeś czadu :shock: :shock: :shock:

Jak o było?
także jestem dopiero poczatkujacym ogrodnikiem i będę wdzięczny za komentarze, wskazówki i wytykanie wszelkich błedów
:;230 :;230 :;230 ;:124 :;230 :;230 :;230

Nie tylko super ogrodnik, co mu nawet miotła na kiju by zakwitła, to jeszcze złota rączka, projektant, super obserwator i uzdolniony fotograf. Jednym słowem - wymiatasz! ;:63 ;:63 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cóż tu można jeszcze napisać.... podpisuję się pod powyższymi postami! Rewelacja! Na pewno będę do Ciebie zaglądać :D
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
magdala

Post »

Leszek :wit I ja powtórzę za innymi zachwyconymi : ogród wspaniały !!
Tak bujnie kwitnące rośliny to naprawdę piękny widok ,widać ,że żyjesz pracą i radością z ogrodu ;:138
Skarb ,nie facet !! (wiem coś o tym ,bo mi też tak się udało ;:109 )

Nasunęła mi się też taka refleksja -co by było ,gdybyś nadal mieszkał w bloku i nie odkrył nigdy
ogrodniczej pasji ? Straszna wizja ,prawda??
Wiem co piszę ,bo sama mieszkam w bloku ,
nawet balkonu nie mam ...Dlatego też uciekam na działkę :tan

Zapomniałabym .... Twoje zdjęcia to mistrzostwo !! Jakie jeszcze masz talenty ?
Gotujesz ,szyjesz (znam takich )??
rosenstolz
50p
50p
Od: 8 sty 2010, o 23:38

Post »

Leszku bardzo ładny ogródek,i ile pomysłów... ;:180 Pozdrowienia od niedalekiej sąsiadki :wit
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magdala pisze:Leszek :wit I ja powtórzę za innymi zachwyconymi : ogród wspaniały !!
Tak bujnie kwitnące rośliny to naprawdę piękny widok ,widać ,że żyjesz pracą i radością z ogrodu ;:138
Skarb ,nie facet !! (wiem coś o tym ,bo mi też tak się udało ;:109 )

Nasunęła mi się też taka refleksja -co by było ,gdybyś nadal mieszkał w bloku i nie odkrył nigdy
ogrodniczej pasji ? Straszna wizja ,prawda??
Prawdę mówiąc tyle samo ile na początku znalazłem pozytywnych aspektów przeprowadzki na wieś to tyle samo znalazłem negatywów.
Dajmy na to takie codzienne palenie w piecu.....wrrr. Tym bardziej, że w domu gdzie mieszkam piec jest specyficzny i wymaga częstego czyszczenia łacznie z rozebraniem sporego kawałka komina... no masakra. Ale powoli się przyzwyczajam. Poznałem kilka sztuczek żeby tyle sadzy się nie osadzało więc jest coraz lepiej.

Ale nikt nigdy mi nie wmówi, że odsnieżenie podwórka z metrowej warstwy śniegu o 5 rano po to żeby móc wyjechać samochodem do pracy to frajda ;).

Przyzynam się, że własny dom z ogrodem nigdy nie był moim wielkim marzeniem.
Generalnie na początku było tyle samo plusów co minusów... a im dalej z biegiem czasu tym bardziej do minusów się przyzwyczajam, a plusy rozwijam do granic możliwości - również Dzięki temu forum :D. Przynajmniej przez zimę jest co robić, a nie tylko palić w piecu i odśnieżać.

Dzisiaj wysiewam pierwsze nasiona na rozsade..... czyli oficjalnie rozpoczynam tą pozytywną cześć roku :D
magdala pisze:Zapomniałabym .... Twoje zdjęcia to mistrzostwo !! Jakie jeszcze masz talenty ?
Gotujesz ,szyjesz (znam takich )??
Hmmm.... a gotuję. I prawdę mówiąc to bardzo lubię gotować i zaszaleć w kuchni :D. W zeszłym roku kupiśmy duży grill ogrodowy więc teraz raczej przerabiam gotowanie na świerzym powietrzu.
Chociaż muszę przyznać, że jak na razie hitem podwórkowego gotowania są prażonki/pieczonki z żeberkami robione w żeliwnym granku na ognisku - jak zapowiadamy taką imprezę to mamy zawsze i niezawodnie wszytkich znajomych w komplecie :uszy
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Leszku obejrzałam sobie twój ogródek i jestem pod wrażeniem :shock: masz bardzo ładnie. ;:138 Ja też lubię powojniki, ale u mnie bywa strasznie sucho i nie bardzo mi rosną. Przymierzam się kupić odmianę Dr Ruppel. Czy znasz takiego?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
magdala

Post »

Leszek :D Jakoś trudno mi uwierzyć,że tak bujny ogród jest efektem
odnajdywania plusów między minusami mieszkania w domu na wsi ;:109
Musisz to kochać !

A powiedz mi jaką ziemię masz w ogrodzie ,że Powojniki tak kwitną ?
To Ty przecież napisałeś tak wyczerpującą informację na temat pH ziemi w wątku o powojnikach ?
Ziemia z natury im odpowiada czy ją ulepszasz?
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

;:138 Leszku ja też w kwestii powojników moje mają 3 lata i są bardzo mizerne .Co robisz ze skrzyniami powojnikowymi zimą.aha, zdradź tajemicę braku sadzy w kominie ;:7
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Kochani :lol: widzę, że brak sadzy w kominie, jest frapującym tematem :lol:
Ja niby mieszkam w mieście, ale też to przerabiam (własne c.o. węglowe)... M w tym sezonie zgłębił temet na FM i jest lepiej :wink:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady-r pisze:Przymierzam się kupić odmianę Dr Ruppel. Czy znasz takiego?
Tak, znam... i nawet posiadam :D. Wybrałem go jako jednego z pierwszych moich powojników, bo na zdjęciach prezentuje się naprawdę fantastycznie.

Niestety .. nie wiem czy to wina akurat mojej sadzonki, czy "ten typ tak ma" , ale jest najbardziej kapryśny z moich powjników.
Posadzony jest dokładnie tak samo jak 4 inne podobne odmiany wielkokwiatowe, w tym samym momencie, w takiej samej ziemi, taki sam drenaż (no może jest tylko minmalnie bardziej zacieniony - ale w literaturze jest napisane, że nie przepada za słońcem) . Na wiosnę zaczyna zielenić się najpóźniej, rośnie stosunkowo słabo i prawie w ogóle nie chce się rozrastać na boki :(. Dlatego też zapewne ma najmniej kwiatów z nich wszystkich.

Dlatego z mojego doświadczenia raczej bym jedna radził wybranie innego podobnego a sprawdzonego, szczególnie jeżeli to miałby być Twój pierwszy powojnik. "Nelly Moser" jest dość podobny i pod względem wybarwienia kwiatów (tylko jasniejsza, ale podobna pręga) i wielkości i wymagań.

Tutaj dla porówniania - na jednym zdjęciu: z przodu "Vino" a z tyłu to o połowę mniejsze to "Dr Ruppel"
Obrazek

Edit: znalzłem jeszcze zdjęcie jak kwitnie mój "Dr Ruppel"
Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Cześć :wit
Piękny ogród i kwiaty :)
Najbardziej urzekły mnie clematisy...
Pozdrawiam Dawid :uszy
ODPOWIEDZ