Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anetko,
wnosisz daturki do domu tylko gdy są przymrozki czy też zawsze na noc?
Moje daturki są jeszcze małe i nie ma problemu z noszeniem. Korci mnie by je już wystawić ;-)
Miałam okazję odwiedzić KaRo i jej bajeczny ogród osobiście. Byłam zaskoczona widokiem datur w ogrodzie. W czasie gdy byłam (ostatni weekend) były przymrozki ale większych strat nie zrobiły (może jeden liśc omroził się przez noc).
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Wnoszę je tylko wtedy jak zapowiadają przymrozki ,
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ANETA pisze:Moje dwie datury powędrowały na taras , ale jak były przymrozki to wniosłam je na noc do domu , przyznam że upierdliwe to takie wnoszenie i wynoszenie , ale cóż coś za coś :wink:
Ja Ewelinko jeszcze bym się wstrzymała , chyba że chcesz tak jak ja je wnosić i wynosić :evil:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Moja datura rośnie w wielkiej, ciężkiej donicy.Mąż się zbuntował (bo to on ją dźwiga, ja nie dam rady :( ) i powiedzał ,że raz ją wniesie- na sezon ,i raz schowa- na zimę...Rzeczywiście swoje ona waży, więc chwilowo mieszka jeszcze w skrytce , tyle,że całą dobę ma otwarte drzwi, a więc i światła trochę , i osłonę przed nadmiernymi chłodami. Wiem jednak,że tak naprawdę zaczyna rosnąć, gdy już jest cały czas na słoneczku !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tydzien temu zaczelam przygode z daturą.I mam kilka pytan do doswiadczonych:
1) Czy przycinac jakos wierzchłek by nadac kształt(czy rslina sama wytwrzy boczne galezie)?
Tutaj podaje link ze zdjeciem(wybaczcie ze na bloogu ale nie udalo mi sie wstawic zdjecia :oops: www.fotoswiat.bloog.pl
2) Czy obrywac przyrosty nad duzymi lisciami na lodydze głownej czy zostawic?
3) Czy juz zaczac nawozic, jeśli tydzien temu przesadzilam rosline do nowej ziemi?
4) Czy moze stac bezposrednio na słońcu(słonce caly dzien)?
Z góry bardzo dziekuje :D
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

Iwonko wreszcie wstawiam fotkę z moją daturką z USA "Dr Suess", miała jeszcze jeden wysoki pęd ale go przycięłam i ukorzeniłam zatem mam 2 szt :)
Obrazek Obrazek

Przy dziennym świetle liście są ciemnozielone wieczorem wyszły inaczej :)
Niestety czerwona brugmansia sangiunea nie skiełkowała. :(
Mam już dość tej pogody znowu trzeba sprzątać te duże donice przed przymrozkiem sama nie wiem czy je wynosić w ogóle na dzień ?
Nie wiem czy nie dostanę bury za zaśmiecanie wątku, :oops: ale tak wygląda oleander peruwiański ( z 5 nasion skiełkowały 2 ale jeden usechł ) :( Obrazek
Liście jak nasze oleandry, ciekawe czy się uchowa i kiedy zakwitnie :?
Nemezja każdy pisze jak potrafi myślę, że w przypadku forum ogrodniczego zdecydowanie bardziej liczy się wiedza, doświadczenie i chęć podzielenia się tymi cennymi wiadomościami z innymi forumowiczami :?
Mi osobiście te małe omyłki nie przeszkadzają cenię tych ludzi za chęć pomocy i przede wszystkim za wiele sympatii ;:101
Co do Twojej brugmansji pozwoliłabym jej na razie rosnąć tak jak jest.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

nemezja pisze:Ja tydzien temu zaczelam przygode z daturą.I mam kilka pytan do doswiadczonych:
1) Czy przycinac jakos wierzchłek by nadac kształt(czy rslina sama wytwrzy boczne galezie)?
Tutaj podaje link ze zdjeciem(wybaczcie ze na bloogu ale nie udalo mi sie wstawic zdjecia :oops: www.fotoswiat.bloog.pl
2) Czy obrywac przyrosty nad duzymi lisciami na lodydze głownej czy zostawic?
3) Czy juz zaczac nawozic, jeśli tydzien temu przesadzilam rosline do nowej ziemi?
4) Czy moze stac bezposrednio na słońcu(słonce caly dzien)?
Z góry bardzo dziekuje :D
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
1)nie przycinaj!!! bo będziesz dlugo czekać na kwiaty
2)zostawiasz 3 lub 4 wzależnosci jaki chcesz uzyskać efekt
3)generalnie zaczyna się po 2 tyg., ale zależy to od ziemi bo nie które posiadają nawóz
4)po zahartowaniu tak ,ale uważać na przesuszanie i nagrzewanie korzeni.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Brugmansie doszły zgodnie z zamówieniem 20 kwietnia ale była radośc :D
Roślinki piękne ( sądząc po ilości liści w paczce), w doniczkach susza :cry: ,ale tego się spodziewałam.
Nad mobisu chciało mi się płakać ponad 15 pączków opadło, a double apricot patyk i trzy listki miała.

Calla70 jestem zadowolona ;:1 roślinki dostałam zdrowe(mobisu wczoraj musiałam opryskać przeciwko przędziakowi).

A tak wyglądają po 4 tyg mojej pielęgnacji (podwoiły wielkośc i mają pączki które znając życie opadną jak przeniose do ogrodu :evil:

oto Double apricot
ObrazekObrazek

i Mobisu
ObrazekObrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A moja daturka ma już 2 pąki:).Ale się cieszę :lol:
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

No cóż lepiej nie zapeszać - oby tak dalej rosły :D
i kwitły ja staram się o daturki z Niemiec zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wkopałam ( przy pomocy M. , bo ciężka) moją daturę w ziemię. Wypuściła już sporo liści, ale niestety są poszarpane przez minione wichury...dojdzie do siebie ale szkoda mi tych listków :(
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja już wylopałam swoje daturki 2 tyg temu, bo przy takiej ilości(15 szt) nie byłam wstanie wnosić i wynosić :roll: .Nie obyło się bez strat w liściach ale pączki nie opadły przez te wichury.

calla70 a jakie chcesz sprowadzić odmiany?
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Czy ktoś kompetentny rozwikła , usystematyzuje nazwy : BIELUŃ, DATURA, BRUGMANSJA ? Niekiedy używane są wymiennie , teraz usłyszałam ,że brugmansje to datury wieloletnie a bielunie- jednoroczne. Czy tak jest?
I jeszcze chciałam pokazać chyba dość rzadką odmianę : " BALLERINA PURPLE" . Ma ciemną , purpurową łodygę , inny niż zwykle u datur kształt liści i kielichy kwiatowe skierowane w górę. Ma już kilka pąków, a kwiaty powinny być podwójne - białe z ciemno- purpurowym środkiem . Na te kwiaty na pewno będę czekać z niecierpliwością ...

Obrazek Obrazek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Witam podziwiam wasze datury czy bielunie ,zawsze mi się podobały ,ale niestety ja ich nie posiadam , :cry:
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Basiu na pocieszenie dodam, że ja te piękne rośliny również podziwiam tylko na zdjęciach. Posadziłam już inne kwiaty do donic i nie mam wolnych - przyrzekłam mężowi, że nowych donic nie kupię :cry: :cry: :cry: Ale tylko w tym roku, bo na przyszły nic nie obiecywałam :wink: :wink: :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Iwonko, dziękuję za adres- rzeczywiście wydaje się,że mój nowy nabytek to roślina jednoroczna. Tym niemniej jest b. oryginalna, więc i tak nie żałuję...A jesienią spróbuję pozbierać nasionka( o ile będą) i gdy dowiem się kiedy i jak- po prostu je wysieję :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”