Zdjęcia z mojego ogrodu Mirka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Re: Zdjęcia z mojego ogrodu Mirka

Post »

Barbarko zawsze lubiłam skromne kwiatki i ale jednocześnie takie żeby mimo wszystko przyciągały oko ,wybieram też takie co długo kwitną,co do pani Stasi jest nie oceniona ,jest osoba samotną i całkowicie oddała się naszym dzieciom ale jest jednocześnie otwarta i przyjacielska
Misiu,jedne kwiaty są jednoroczne inne same się wysiewają i wyglądają na wieloletnie tak jak złocień maruna a ten jest nieoceniony ,zimuje bez okrycia długo kwitnie i nie boi sie suszy,
tak Misiu tacy ludzie zasługują na nagrodę tylko jak to mówi Stasia nie ma czasu aby ją odebrać bo jest zajęta :D ,uściskaj Małego ;:196
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sezon ogórkowy w pełni ale żeby ogórki miały super smak po zalewę solankową jedziemy do Kołobrzegu,super sprawa z tą solanką ,nie tylko ogórki są wspaniałe ale i jest o wiele szybciej ponieważ nie trzeba juz gotować wody a czasami nie trafi się z proporcją soli Obrazek

-- Pt 19 lip 2013 21:03 --

Obrazek
z racji na ochronę danych osobowych nie pokaże jaka była kolejka :D
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mirko szkoda że ten Kołobrzeg tak daleko :!:
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko,jakby nie patrzeć do Ciebie daleko :(

Lubię ten okres lata chociaż czasu brak na wszystko a już na poleżenie na trawniku pod gruszą to na pewno,no chyba ,że się siedzi i łuska zielony groszek, :D ,obecnie mam do przerobienia dwa wiadra agrestu,już sokownik nastawiony ,z tego co zostanie po soku mam zamiar przetrzeć przez sito i mam nadzieję,że będzie mus do naleśników ,nigdy tak nie robiłam,zobaczymy,a teraz zmykam do kuchni :wit
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirko nigdy bym nie wpadła na pomysł używać solanki...super oj czemu ten Kołobrzeg jest tak daleko :)
..a mus z agrestu :?: nigdy nie robiłam kiedyś zrobiłam tylko dżem i był bardzo dobry... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu agrest zasypany cukrem i przepędzony przez sokownik,praktycznie jest już niby do niczego ale pomyślałam ,że jak go przetrę przez sito to może się jeszcze coś da z niego wydusić :D i wyszło ,8 słoiczków musu bez pestek tylko musiałam jeszcze dosłodzić,w ubiegłym roku tak zrobiłam z czarną porzeczką tylko nie odciągałam soku a rozprużyłam porzeczki i przetarłam bo nie lubię tych pesteczek ,i to był super mus i do racuszków a o lodach już nie wspomnę :D
Misiu miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mireczko,Twoje tez były imieninki ,,więc gapa ze mnie...;
WSZYSTKIEGO NAJ,,,NAJLEPSZEGO!!
SŁONKA,RADOŚCI NA KAŻDY DZIEŃ,DUŻOOO RADOŚCI I WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI ;:cm ;:cm ;:cm
Obrazek
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Witaj Mireczko, dziękuje za odwiedzinki. Napisz proszę czy ten nn można przetrzymać przez zimę w domu.Janka dziękuje za pozdrowienia,odezwie się na FO,teraz jest obolała przez dne moczanową.Szkoda że lato już przemija i susza dokucza roślinkom. ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Mireczko ja wz. z musem z tych wysokowanych owoców no cóż mnie nie smakuje, a robiłam między innymi też ze śliwek to takie jakieś wydaje mi się bez wartości ja to nazywam wypłuczyny.Jak już to gotuję krótko we własnym soku jakieś tam owoce i je przecieram i to jest zupełnie inny wg. mnie lepszy smak.
Pozdrawiam :wit
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko z tym nn czyli osteospermum to raczej jednoroczna roślinka ,próbowałam przetrzymać i nawet robiłam sadzonki w listopadzie tak jak radzili ale wszystko padło także pozostało tylko kupić wiosną nowe,albo wysiać samemu jak są warunki,
Basiu masz rację co do smaku tych przetworów ,że lepsze są z pierwszego tłoczenia,ale jakoś tak zal było wyrzucić :oops:
kobietki miło że wpadłyście ,ja jakoś mam mało czasu na pisanie ,wiadomo lato trzeba zamknąć w słoikach i wnuk jeszcze do końca sierpnia u mnie ale to już niedługo ;:224 i pójdzie do przedszkola .
pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Dobry wieczór , widzę że jeszcze czasu na FO masz mało ;:108 ,ale tak to jest ;:108 ciągle coś do zrobienia .
Mam pytanie odnośnie facelii , wysiewasz ja prosto do gruntu ? Ja wysiewałam w tym roku trzy razy i wszystko mi zanikało . Podoba mi się lnica marokańska fajne kwiatuszki ;:138 Czy nadają się na obwódki rabaty ?
I jeszcze jedno pytanko , passiflorę trzymasz przez zimę w domu ? Wykiełkowały mi właśnie i nie bardzo wiem co z nią dalej . Pozdrawiam :wit :wit :wit
Fajnie macie z ta solanką w Kołobrzegu ;:108
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Elu w moim ogródku,facelię sieje wprost do gruntu,w maju, kwitła długo i dość obficie ,kwiatki długo się utrzymują ,w tym roku było gorąco a wiadomo taka temperatura nie jest sprzyjająca nawet kwiatom,co do lnicy sieję ją właśnie na obwódkach,wprost do gruntu,rozkwita od dołu do góry ładnie się rozkrzewia ,przyciąga dużo owadów a zwłaszcza trzmieli,jest to mieszanka kolorów dlatego ładnie się prezentuje przy ścieżkach,co do czasu mam go już trochę więcej bo wnuk od września poszedł już do przedszkola i już mniej jest do zrobienia słoikowych przetworów,zostały już tylko maliny i aronia i tu mam dylemat nalewka czy sok i chyba podzielę :D
pozdrawiam wszystkich i miłego dnia,ja zaraz pakuje Anie do wózka i jedziemy zbierać aronię póki jest jeszcze ładna pogoda bo jak sie zacznie słota to bedę uziemiona w domu.
A co do passiflory to trzymam ją zimą na zabudowanym balkonie a przez zimę podlewam tak aby nie przeschła bryła korzeniowa ,obcinam na krótko około 10 cm od ziemi wiosną zasilam a ona rośnie jak szalona :D

Obrazekpiękna róża kapuściana na powitanie :D

-- Cz 12 wrz 2013 18:18 --

Obrazek

-- Cz 12 wrz 2013 18:20 --

ObrazekKargulowy płot :wink:

-- Cz 12 wrz 2013 18:21 --

Obrazekmój bocian nie odleciał
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold