Uprawa porów cz.1
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mam pytanie - czy większy seler łatwiej znosi ewentualne chłody nocne? u nas teraz nawet 4 stopnie mrozu w nocy, dlatego jeszcze nie wysadzam. a jest już duży- 11 -14 cm i ma po kilka liści właściwych. Długo czekać jeszcze? Miałam zamiar dopiero po "zimnej zośce", ale może nie ma sensu czekać tak długo.
- MagdaMisia
Ja wczoraj wysadziłam pory i część kalafiora. Noc przetrwały świetnie choć nie było za ciepło, ale na szczęście przymrozków nie było i ma nie być. Dosadziłam więc resztę kalafiorów, kalarepę i selery (naciowy i korzeniowy). Na noc oczywiście były okryte i do poniedziałku będą przykrywane, bo od poniedziałku przynajmniej u mnie mają być ciepłe noce. Mam nadzieję, że nic im nie będzie, najwyżej kupię flance.
- MagdaMisia
jak nie zapowiadają mrozów ani bardzo niskich temperatur śmiało możesz zostawić na noc - bez nakrywania...ankha pisze:Mam pytanie odnośnie hartowania selerów. Na razie stoją w domku, ale przed wysadzeniem do gruntu wystawiłabym je na balkon, na coraz dłużej, a co z nocami? W gruncie zamierzałam je nakrywać włókniną, a co z nocką na balkonie?