Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

amba19 pisze:O matko jak się uśmiałam z tej donicy z berberysami - .
Dopiero teraz zauważyłam tą "donicę" ;:1
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

foggia pisze:Berberyski, które rosną w nietypowej "donicy" :D , pozostałej po remoncie łazienki
Obrazek
Ale się załatwiły :;230
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Ooo, ile gości :D Miło mi :D
Widzę, że berberyskowa donica poprawiła Wam humor :D To dobrze, o to mi chodziło :D
A berberysy chyba dobrze się w niej czują, bo przezimowały w niej, podrosły i po raz pierwszy mają sporo owocków.

Stasiu, katalogu już nie mam, zgłosiło się kilka osób. Jak uda mi się dostać jeszcze jeden to wtedy Ci wyślę. Ja lubię wszelkie katalogi z roślinami :D

Dawid, witaj po raz pierwszy. Zapraszam częściej :D

Basiu, Mario, Polu, Ewo, miło, że zaglądacie. Ja odwiedzam wieele ogrodów na forum, ale rzadko zostawiam ślad :oops: No bo co mam pisać? Że zazdraszczam powierzchni i tego, że wielu forumowiczów może się wymieniać roślinami, a ja tu sama jak palec :roll: Zawsze szkoda mi wyrzucać rośliny, a teraz zrobiła mi się dżungla i muszę się kilku pozbyć. Żeby mieć miejsce na nowe :D

Tu już mi się udało zrobić trochę miejsca
Obrazek

Ostatnio odwiedziłam dwa centra ogrodnicze, szukając jakichś ciekawych cebulek ... a wyszłam tylko z jedną cebulką zimowita... i hortensją... i różą :D Hortensje bukietowe i tu stają się modne.
Moje nowe nabytki - hortensja Limelight i róża Eden
Obrazek Obrazek

Ostatnio przez kilka dni pogoda była całkiem przyjemna, można było popracować w ogrodzie. Tylko dziś znowu mokro, przespałam pół dnia :roll:
Jesieni w ogrodzie właściwie jeszcze nie widać, zimowity dopiero wystawiają noski, niedawno zakwitły mieczyki Obrazek Obrazek

Kwitną fuksje gruntowe
Obrazek Obrazek

i inne kwiaty
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mam jeszcze truskawki
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W twoim ogrodzie kolorowo i smakowicie ....gratuluję nowych nabytków, na hortensję też mam chrapkę ale ogród nie z gumy...niestety :D
x_P-42

Post »

Mario, u Ciebie to jeszcze całkiem lato , widać to na fotkach a między wierszami Twoich wypowiedzi , jakiś smutek, nostalgia...Nie poddawaj się temu ? Nie macie jakiegoś prężnego środowiska polonijnego ?
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

a ja cały czas zazdroszczę klimatu... tak długo roślinki u Ciebie kwitną...
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Marysiu strasznie mi przykro z powodu papużki :cry: :cry:

Gratuluję nowych zakupów i pomysłu na donicę ;:215

Miłego dnia ;:2
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Basiu, no niestety, te nasze ogródki nie chcą się rozciągnąć :roll:

Polu, to chyba taka chwilowa depresja, która dopada mnie w deszczowe dni. Na szczęście pogoda się poprawiła, to i lepszy nastrój wrócił :) Polaków tutaj można spotkać na każdym niemal kroku :wink: ale to znacznie młodsze pokolenie, zabiegane, pracujące od rana do wieczora, dopiero poszukujące swego miejsca i sposobu na życie.
A ja to trochę wcześniejsza emerytka :D ,cenię sobie spokojne życie i to, że wreszcie mogę żyć bez pośpiechu.

Alu, nie ma czego zazdrościć :wink: To ja zazdrościłam Wam upałów w lecie. Jak na razie pogoda wrześniowa jest niezła, ale też nie tak ciepło jak w Polsce :roll:

Aniu, Ty mi lepiej nie gratuluj zakupów :D Rok temu o tej porze myślałam sobie, że już mam urządzony ogródek, że w tym roku to tylko porządki i co najwyzej kilka nowych roślinek :D A okazało się, że w międzyczasie zmieniły mi się upodobania, poznałam tyle nowych roślin, rozszalałam się z zakupami i teraz muszę przekopywać i przesadzac pół ogródka :roll: Powinnam zamknąć laptop na kłódkę i schować głęboko, po pierwsze po to, żeby nie łapac na forum kolejnych chciejstw i po drugie, żeby nie klikać ciągle na ebayu (i na allegro też) :oops: No ale, że internet to mój kontakt z Polską, muszę pomyśleć o jakimś odwyku od roślinnych zakupów. Bo niedawno w Lidlu kupiłam 5kg worek cebul narcyzów... i kiedy ja to posadzę :roll:

Wczoraj odkryłam, że mój eukaliptus ma... twarz :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu !
U Ciebie tak jakby wiosennie, czy obrabiasz zdjęcia ( kolor )?
Nie czuje się jesieni , barwy u Ciebie jak na wiosnę, początku lata.
Zielony pierwiosnek uroczy.
Cudowne róże i mieczyki , wszystko takie soczyste.
Pozdrawiam.

:D :D :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witaj, oprócz twarzy ma jeszcze opaskę i to czarną. Już się go boję.....
Katalogiem się nie martw. Widać że nie miał do mnie trafić. Może to i dobrze, bo co ja bym uczyniła widząc przeróżne cudeńka. A i tak roboty mam dużo. A ile cebul czeka do posadzenia, już na samą myśl, plecy mnie bolą. Ważne, że jest ładna pogoda, choc deszczu by sie też trochę przydało.

Wybory w latach 50-tych. Na ścianie wisi portret Stalina. Przyciąga uwagę starszej, niedowidzącej babci.
- O! Piłsudski.
- Nie Piłsudski towarzyszko tylko Josef Wisarionowicz Stalin.
- A co on takiego zrobił ten Stalin?
- On wygnał Niemców z Polski.
- Dałby Bóg, pogoniłby i Ruskich. :;230 :;230 :;230 :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Agnieszko, Stasiu, dzięki za wizytę :)

Agnieszko, w zdjęciach kolorów nie zmieniam :D , czasem poprawiam kadr, kontrast lub ostrość, bo mój aparat robi dobre zdjęcia tylko przy wyjatkowo pięknej pogodzie :roll:

Stasiu, ja jeszcze mam do posadzenia całą masę cebul. Dwa lata temu sadziłam ostatnie tulipany tuz po Nowym Roku i, o dziwo, zakwitły jako pierwsze :D

W poprzednim poście pisałam, że powinnam zamknąć laptop na kłódkę. No i najwyraźniej się obraził, bo zaraz po tym odmówił posłuszeństwa :evil: Przez tydzień nie miałam internetu, a na dodatek straciłam wszystkie tegoroczne zdjęcia z ogrodu i większość z lat poprzednich :evil: Teraz mam tylko te, które wkleiłam na forum...

Pogoda ostatnio listopadowa, temp. poniżej 10C. Dziś padało, a do tego wiaaało przeraźliwie :evil:
Wiatr złamał nam gruszę w ogrodzie, miotało też strasznie eukaliptusem :roll: ,mam nadzieję, że przeżyje.

Obrazek

Mimo takiej okropnej pogody, mam jednak całkiem sporo kwitnących teraz roślin

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kwitną róże, niektóre powtarzają, a niektóre poraz pierwszy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Mario, właśnie odkryłam Twój ogródek,przeleciałam strony z zapartym tchem i będę tu wracać,mam nadzieję,że mój Podwórkowy też tak rozjaśni się kolorami na wiosnę, wypoczywał długo, 50 lat był klepisko-śmietniskiem,teraz jego czas.
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest bardzo kolorowo...bajkowo !! :!: Piękne portrety róż :roll:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

O la, la!!!
Jak na tak późną porę i zimnotę, to masz ogródek pięknie kolorowy. Aż miło oglądać i cieplej jakoby się zrobiło.
Ja jeszcze mam dużo pracy: kopię, sadzę przesadzam. Tak mnie wszystko boli, że codziennie musze brać tabletki p/bólowe, bo inaczej bym się chyba nie ruszyła. Rece mam jak tarki. Staram się pracować w rękawicach, ale nie zawsze mi to wychodzi. Paznokcie twarde i polamane i żałobą "po krecie". Nie do umycia. Itd, itp...
Pozdrawiam, całuję, pa, pa ;:79
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Mario pięknie kwitną jeszcze kwiaty u Ciebie :)
A powiedz ta szklarenka to u Ciebie... zastanawiam się nad kupnem... jak spełnia zadanie? duża jest?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”