Storczyki TULIPANA998

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

we własnym też czasami odpada, ale w porpzednim poście pisałam o storczykach świeżo kupionych i przyniesionych do domu.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Aaa... to teraz już wiem... :lol:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Kilka dni temu przeniosłam jednego częściowo kwitnącego Phalaenopsis w inne miejsce, bliżej okna, dosłownie o 2m odległości, dziś zauważyłam, że dwa już spore pąki zżółkły, a jeden przy dotknięciu odpadł. :( Z tego wniosek, że są bardzo wrażliwe na zmianę miejsca, nie tylko przy zakupie, ale i w domu. :(
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

No tak... , one sa bardzo wrażliwe... , a niedaj boze isc ze storczykien w chłodny wietrzny dzien w siatce i pęd na wierzchu... :shock: , to by sie skończyło fatalnie... Najlepiej przyniesienie o domu zniósł mój biały storczyk z duzymi kwiatami :) , nie zrzucił zadnego paczka a wszystkie kwiaty mu sie rozwinęły i były bardzo długo :D . tu jak kwitł.. :
Obrazek
Kupiłem go w połowie czerwca na rynku , było wtedy bardzo goraco i długo z nim krażyłem po rynku i go męczyłem.. , ale i tak bardzo wdzięcznie wkitł :D , teraz pęd cały usechł , ja go ściąłem i ma nowego 18 cm. pęda :) . Bardzo sie z tego powodu ciesze bo to mój ulubiony i najchętniej kupił bym jeszcze sobie co najmniej jednego :) i jak spotkam to to zrobie :D :lol: . Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

śnieżka pisze:Kilka dni temu przeniosłam jednego częściowo kwitnącego Phalaenopsis w inne miejsce, bliżej okna, dosłownie o 2m odległości, dziś zauważyłam, że dwa już spore pąki zżółkły, a jeden przy dotknięciu odpadł. :( Z tego wniosek, że są bardzo wrażliwe na zmianę miejsca, nie tylko przy zakupie, ale i w domu. :(
rety, Śnieżko, nie strasz :shock: ja swoje w pączkach noszę na podlewanie z pokoju do łazienki :roll: na razie nic złego się nie dzieje, i mam nadzieję że wszystkie pączki się rozwiną :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

a propos kwietnika.... Kwietnik niestety musiałem eksmitowac z mojego pokoju.. do innego jaśniejszego pokoju bo zobaczyłem ze storczykom nie pasi.. :cry: i mój jeden biedny storczyk przedłuzył ped i miał miec 2 kwiatki a ma jednego... , bo drugi paczek usechł bo miał za ciemno... Teraz 4 storczyki stoja na bardzo jasnym parapecie , a reszta na kwietniku razem z innymi kwiatami.. :D tez w jasniejszym pokoju.. i tylko jeden u mnie , ale teraz nie ma u mnie miejsca bo ozdoby swiateczne.. Na wiosne gwarantuje ze mini kolekcja sporo sie powiekszy...
Mam problem ze storczykiem.. , ten na pierwszych fotkach na 1 stronie , taki fioletowy , miał 3 pedy i jeden wyrósł ze stozka wzrostu.. :evil: , a ja wtedy jeszcze sie nie znałem.. i u dóry ma taki listek i znou bedzie kwitł , ale jest słaby.. i przesadzłem go w niedziele.. , ma troszki zniszczone liscie ( z takimi był kupiony... ) , nie jast tak znowu zle , kwitł pół roku i miał z 50 kwiatów... :D , i terqaz powtórka z rozrywki... :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne pisze:
śnieżka pisze:Kilka dni temu przeniosłam jednego częściowo kwitnącego Phalaenopsis w inne miejsce, bliżej okna, dosłownie o 2m odległości, dziś zauważyłam, że dwa już spore pąki zżółkły, a jeden przy dotknięciu odpadł. :( Z tego wniosek, że są bardzo wrażliwe na zmianę miejsca, nie tylko przy zakupie, ale i w domu. :(
rety, Śnieżko, nie strasz :shock: ja swoje w pączkach noszę na podlewanie z pokoju do łazienki :roll: na razie nic złego się nie dzieje, i mam nadzieję że wszystkie pączki się rozwiną :roll:
ja nigdy nie przenoszę podczas podlewania. stoją sobie na oknie i im wlewam wodę. czasami u mnie zlatują pąki, ale zwykle tylko wtedy, gdy przyniosę storczyka do domu po kupieniu. odpadają zwykle te najmniejsze pąki, bo te duże, przed rozwinięciem to raczej nie opadają.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Szkoda Arturze, że musiałeś się pozbyć kwietnika, ale jak wiadomo, najważniejsze, aby storczyki dobrze się czuły. A kwiatów masz tak dużo, że pewnie jakieś inne już na nim zamieszkały :wink: :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No pewnie , kwiatów nie brakuje tylko miejsca... :lol: , ale 3 storczyki nadal na nim stoja i 3 beniaminy epidendrum i cos tam jeszcze... :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Arturze czy ja dobrze zrozumiałam, że przesadziłeś storczyka, który wypuścił pęd kwiatowy?
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

On ma cały czas pęd ze stożka wzrostu wyrośnięty , później jest malutki listek i 2 rozgałęzienia z pączusiami... :shock: , jest już po przesadzaniu 5 dzień i ma się bardzo dobrze....
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak ma pęd ze stożka to jest źle. z tego stożka już więcej liści nie będzie. musi puścić boczny keik (spomiędzy liści) albo uschnie. mam nadzieję, że moim storczykom się to nigdy nie przytrafi (pęd ze stożka)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiem.. , ale on cos tam z pomiedzy liści.. , cos mu sie tam wykluwa... :D . Na poczatku nie wiedziałem , ze takich sie niekupuje i kupiłem.. , strasznie potem sie o niego bałem... , ale teraz znwu będzie kwitł i coś z boku wypuszcza.. , na pewno nie jest to pęd.. Miejm y nadzieję że coś z niego będzie.. , jutro porobie fotki jak niezapomne...
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Arturze nie musisz się martwić. Jesteś dobrym opiekunem to nic mu się nie stanie. Wypuści keiki i zamiast jednego możesz mieć więcej egz. tego samego storczyka. Ja też mam takiego. Kwitnie, tzn. ma pąki i wypuścił dwa keiki, które świetnie rosną, ale nie na pędzie jak w innym moim storczyku, tylko z pomiędzy liści. Głowa do góry, będzie super :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Halinko :D . Myślę , że nic mu niebędzie i pozyje sobie jeszcze długo.... :lol: :) . Oj jak ja bym chciał , żeby puścił kieliki... :roll: . Ale zwariowany ten twój falek... ;:183 , miejmy nadzieję , że mój tez taki będzie :D ;:216 Pozdrawiam !
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”