Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaliny
Dopiero teraz dotarłam do tego wątku.
Bufo-Bufo- Twoja kalina ma 2 rodzaje liści ponieważ wybijają spod ziemi dziczki od podkładki. Należy je wyciąć bo inaczej zagłuszy szlachetną odmianę.
Iga 23 wydaje mi się, że Twoja kalina to prawdopodobnie Viburnum plicatum 'St. Keverne' czyli japoneczka. Ma charakterystyczne "żebrowane" liście. Angielska zaś, ma bardziej okrągłe, gładkie, ciemnozielone i lśniące. Poza tym kalina angielska w czasie kwitnienia bardzo silnie pachnie a japońska słabo. Zobaczysz sama jak zakwitnie.
Bufo-Bufo- Twoja kalina ma 2 rodzaje liści ponieważ wybijają spod ziemi dziczki od podkładki. Należy je wyciąć bo inaczej zagłuszy szlachetną odmianę.
Iga 23 wydaje mi się, że Twoja kalina to prawdopodobnie Viburnum plicatum 'St. Keverne' czyli japoneczka. Ma charakterystyczne "żebrowane" liście. Angielska zaś, ma bardziej okrągłe, gładkie, ciemnozielone i lśniące. Poza tym kalina angielska w czasie kwitnienia bardzo silnie pachnie a japońska słabo. Zobaczysz sama jak zakwitnie.
Z góry przepraszam , bo mój post może nie całkiem na temat ,ale za to widzę ,że wypowiadają się tutaj
fachowcy
Mam Kalinę Roseum -taką w formie swobodnego krzewu, a chciałabym mieć ją w formie na pniu (widziałam na zdjęciu).
Jakiej podkładki powinnam użyć do takiego zabiegu ? Czy będzie to trudne ?
Jeśli chodzi o szczepienie,to mam "na koncie" udane szczepienia róż piennych.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki (a może jakaś lektura?)
fachowcy

Mam Kalinę Roseum -taką w formie swobodnego krzewu, a chciałabym mieć ją w formie na pniu (widziałam na zdjęciu).
Jakiej podkładki powinnam użyć do takiego zabiegu ? Czy będzie to trudne ?
Jeśli chodzi o szczepienie,to mam "na koncie" udane szczepienia róż piennych.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki (a może jakaś lektura?)
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Re: Być może w przyszłości nowa odmiana
Madziu wcale nie musisz jej szczepić aby była na pniu, możesz wyprowadzić formę pienną z już istniejącego krzewu lub młodej rośliny.
Re: Być może w przyszłości nowa odmiana
Dziękuję Paweł
Trochę dzisiaj zasięgnęłam "języka " i faktycznie - są osoby ,które właśnie cięciem doprowadziły
Kalinę do takiego wyglądu . Z moją jednak raczej nie uda się ,bo jest już mocno rozgałęziona.
Nic to
Trzeba będzie kupić następną -będę wiedziała, na co zwrócić uwagę - żeby dało się ładnie
wyprowadzić pieniek

Trochę dzisiaj zasięgnęłam "języka " i faktycznie - są osoby ,które właśnie cięciem doprowadziły
Kalinę do takiego wyglądu . Z moją jednak raczej nie uda się ,bo jest już mocno rozgałęziona.
Nic to

wyprowadzić pieniek

- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Re: Kalina na pniu
Trzeba pamiętać, że taki krzew na pniu (obojętnie, czy prowadzony, czy szczepiony) jest delikatniejszy od normalnej wersji. Łatwiej przemarznie, łatwiej połamie go śnieg... Mnie swego czasu zafascynowała aronia w formie na pniu
Kiedyś się może w to pobawię ( jaka podkładka? jarząb? głóg?) teraz mam inne rzeczy na głowie 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Uła...to mam zadanie teraz. Suma sumarum ona nie wygląda na szczepioną wiec jak odróżnić dzikie od właściwych pędów - nie wiem, które liście są właściwe. Wczoraj zauważyłam na pączkach liściowych czarną mszyce - prysnęłam ją mydłem ogrodniczym czosnkowym..
- asia0809
- 1000p
Bufo-Bufo, kaliny naczęściej szczepione są na hordowinie lub kalinie koralowej. Wpisz te nazwy w wyszukiwarkę i powinnaś znaleźć zdjęcia tych odmian. I takie właśnie łodygi trzeba wycinać. One zazwyczaj wyrastają spod szyjki korzeniowej. Odkop trochę ziemi wokół korzenia i wycinaj je ostrym nożem lub odłamuj. Niestety nie idzie ta robota zbyt lekko, ale niepielęgnowany krzew zostanie wkrótce zagłuszony przez te odrosty. Powodzenia.
- Bufo-bufo
Ta moja to właśnie koralowa Roseum i jak widzę na podkładce koralowej.
- asia0809
- 1000p
Roseum ma jakby bardziej powcinane liście. W takiej sytuacji to nie wiem co zrobić. Jeśli faktycznie wyrasta V.opulus od podkładki to będzie miała inne kwiaty (nie kule tylko baldachy) no i na jesieni piękne, czerwone owoce (roseum nie zawiązuje w ogóle owoców). Taka opcja też nie jest zła: 2w1 

- Bufo-bufo
Dziękuję serdecznie za pomoc. Rzeczywiście zamierzam je wobec tego pozostawić.
- Bufo-bufo
Doczytałam w tym wątku, że kalina koralowa posiada liście różnej wielkości. Niestety mszyca nie dawała za wygraną więc posmakowała chemii.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Moje KALINY :

Nowa KALINA JAPOŃSKA "Wielkokwiatowa" ( Viburnum plicatum " Grandiflorum" ) syn, Viburnum plicatum "Rotundifolium" .
Podobno rośnie do wys. 1,5-2m. i kwitnie wyjątkowo wielkimi kwiatami.Na razie jest niewielka i ma seledynowe , małe , półkuliste kwiatostany.Wyczytałam ,że nie imają się jej mszyce , ale ...czas pokaże.

-------------------------------------------------------------------------------------------
KALINA SZTYWNOLISTNA (Viburnum rhytiodophyllum) o zimozielonych skórzastych lisciach.
A to ukorzeniony przeze mnie z odkładu w ubiegłym sezonie nowy krzew.
-------------------------------------------------------------------------------------------
KALINA BURKWOODA (Viburnum Burkwoodii) o pięknie pachnących kwiatach

Nowa KALINA JAPOŃSKA "Wielkokwiatowa" ( Viburnum plicatum " Grandiflorum" ) syn, Viburnum plicatum "Rotundifolium" .
Podobno rośnie do wys. 1,5-2m. i kwitnie wyjątkowo wielkimi kwiatami.Na razie jest niewielka i ma seledynowe , małe , półkuliste kwiatostany.Wyczytałam ,że nie imają się jej mszyce , ale ...czas pokaże.

KALINA SZTYWNOLISTNA (Viburnum rhytiodophyllum) o zimozielonych skórzastych lisciach.

A to ukorzeniony przeze mnie z odkładu w ubiegłym sezonie nowy krzew.
KALINA BURKWOODA (Viburnum Burkwoodii) o pięknie pachnących kwiatach

- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kalina koreańska też pięknie pachnie

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
U nas sztywnolistna zrzuciła wszystkie liście. Pewnie było jej za zimno
Ale odżyje na pewno 
A do tego u was kaliny już kwitną, albo i przekwitły, a u mnie widać raptem pączki na gałązkach
No, może watanabe jest szybsza, pokazuje już zaczątki kwiatów, ale to dopiero maleńkie kulki, gdzież im do bukietów...
Pocieszam się, że kiedy u was już wszystko przekwitnie, u mnie właśnie będzie karnawał
Matko jedyna, jak ja wam zazdraszczam tego widoku, takiego klimatu, serdeczne dzięki za zdjęcia, chociaż sobie popatrzę

A do tego u was kaliny już kwitną, albo i przekwitły, a u mnie widać raptem pączki na gałązkach

Pocieszam się, że kiedy u was już wszystko przekwitnie, u mnie właśnie będzie karnawał

Matko jedyna, jak ja wam zazdraszczam tego widoku, takiego klimatu, serdeczne dzięki za zdjęcia, chociaż sobie popatrzę

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Przypomniałaś mi Nalewko o K."Watanabe"
- patrzyłam tak sobie na nią raczej z daleka ale zupełnie zapomniałam,że ona powinna zacząć lada moment kwitnienie
Za chwile idę sprawdzić w jakim jest stadium ale coś podejrzewam ,że w takim jak u Ciebie lub nawet gorszym...
Trudno mi uwierzyć... zawsze mój ogród był ciepły,po minionej zimie mam totalny 'przewrót" moje krzewy dopiero się budzą ...
godz.13.37
Tak jak przewidywałam,Watanabe ma mikroskopijnej wielkości pączki

Za chwile idę sprawdzić w jakim jest stadium ale coś podejrzewam ,że w takim jak u Ciebie lub nawet gorszym...

Trudno mi uwierzyć... zawsze mój ogród był ciepły,po minionej zimie mam totalny 'przewrót" moje krzewy dopiero się budzą ...

godz.13.37
Tak jak przewidywałam,Watanabe ma mikroskopijnej wielkości pączki