Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Również pojawiły się na moich kilku czereśniach mszyce .
Jak zwykle standardowo na końcach gałązek w rozwijających się liściach
które mają najwięcej soków . Został mi się PIRIMOR w saszetkach z tamtego roku
więc opryskam .Chciałem zapytać jak ma się pryskanie do warunków pogodowych .
Np pryskanie na mszyce : można to zrobić w południe słoneczny dzień czy raczej
wieczorem ? I za jaki czas mogę powtórzyć zabieg ? Pzdr
Polecam ten artykuł co do mszyc na drzewach i krzewach owocowych :
Jak zwykle standardowo na końcach gałązek w rozwijających się liściach
które mają najwięcej soków . Został mi się PIRIMOR w saszetkach z tamtego roku
więc opryskam .Chciałem zapytać jak ma się pryskanie do warunków pogodowych .
Np pryskanie na mszyce : można to zrobić w południe słoneczny dzień czy raczej
wieczorem ? I za jaki czas mogę powtórzyć zabieg ? Pzdr
Polecam ten artykuł co do mszyc na drzewach i krzewach owocowych :
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
z ulotki wynika:
Jako że pszczoły są dla nas bardzo ważne to przestrzegałbym zaleceń.
Kod: Zaznacz cały
1. Środek działa najskuteczniej w temperaturze powyżej 15 C.
2. Wyższe z zalecanych dawek lub stężeń stosować w przypadku dużej liczebności mszyc,
np. gdy liście zwijają się lub gdy rośliny są bujne oraz w temperaturze niższej niż 15 C.
4. Na plantacjach kwitnących roślin, a także w bliskim ich sąsiedztwie zabieg wykonać
wieczorem po zakończeniu dziennego lotu pszczół. Nie stosować na roślinach
pokrytych spadzią.
OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ (okres zapobiegający zatruciu):
6 godzin.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Witam.
Żadnym pestycydem nie należy pryskać w czasie suchej słonecznej pogody po prostu albo będą mniej skuteczne,albo wcale nie zadziałają.
Zabieg Pirimorem,aby wykorzystać w pełni jego walory(działanie gazowe) należy bezwzględnie wykonać w takich warunkach aby po zabiegu jeszcze przez 2-3 godziny była temperatura powyżej 15 stopni,najlepiej koło 20.Albo wieczorem,jeżeli wieczór będzie ciepły albo wcześnie(5-6)rano,nawet przy niższej temperaturze,jeżeli na pewno ona wzrośnie.Obecność kwitnących roślin,czy spadzi,eliminuje Pirimor z użycia.
Pozrdawiam.
Żadnym pestycydem nie należy pryskać w czasie suchej słonecznej pogody po prostu albo będą mniej skuteczne,albo wcale nie zadziałają.
Zabieg Pirimorem,aby wykorzystać w pełni jego walory(działanie gazowe) należy bezwzględnie wykonać w takich warunkach aby po zabiegu jeszcze przez 2-3 godziny była temperatura powyżej 15 stopni,najlepiej koło 20.Albo wieczorem,jeżeli wieczór będzie ciepły albo wcześnie(5-6)rano,nawet przy niższej temperaturze,jeżeli na pewno ona wzrośnie.Obecność kwitnących roślin,czy spadzi,eliminuje Pirimor z użycia.
Pozrdawiam.
Jakieś plamy na czereśni - pomocy
Witam wszystkich
W tym roku opryskałem czereśnię na mszycę i nic więcej, ma bardzo dużo owoców, ale w weekend zauważyłem że pojawiły się jakieś plamy na owocach i owoce zaczynają opadać.
Co można w tym przypadku zrobić, czy jest jeszcze jakaś szansa na pomoc dla tych owoców ?
Coś czytałem że powinienem popryskać na grzyba miedzianem, czy mogę to nadal teraz zrobić, kiedy są już owoce ?? czy jeśli tak to coś pomoże?
Macie może jakieś rozwiązanie na mój problem ?
Z góry dziękuje za informację i pomoc
Pozdrawiam
W tym roku opryskałem czereśnię na mszycę i nic więcej, ma bardzo dużo owoców, ale w weekend zauważyłem że pojawiły się jakieś plamy na owocach i owoce zaczynają opadać.
Co można w tym przypadku zrobić, czy jest jeszcze jakaś szansa na pomoc dla tych owoców ?
Coś czytałem że powinienem popryskać na grzyba miedzianem, czy mogę to nadal teraz zrobić, kiedy są już owoce ?? czy jeśli tak to coś pomoże?
Macie może jakieś rozwiązanie na mój problem ?
Z góry dziękuje za informację i pomoc
Pozdrawiam
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnie- gniją na drzewie
Okazało się, że owoce nie spadły, za to dojrzały i zjedliśmy je jak nigdy nic. A tak się przeraziłem!maryann pisze:Zauważyłem po ostatnich opadach deszczu, najpierw na kilku potem na większości owoców. Oczywiście za późno na cokolwiek, ale chcę się przygotować na rok przyszły. Choroba wystąpiła głównie na odm. Kordia(i nieznacznie na Majowej, reszta bez śladu porażenia) i chyba to jeden z objawów monilozy, ale żadnych innych na drzewie nie ma, tylko na owocach. Miał ktoś takie?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!