Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
wojtas91
100p
100p
Od: 20 paź 2007, o 13:19

Re: Fikus - Jak go uformować?

Post »

To super, że zapytałem bo juz sie lekko przegiął w strone światła. A czy przy ziemi moge całkowicie wyciać suche gałązki? Może go przyciać? Jak tak to prosiłbym o zaznaczenie w których miejscach :wink:
Dodaje foto.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

norbert76 pisze:Nie, można go w ostateczności obracać, ale najlepiej tylko o dosłownie kilka stopni, co jakiś czas, inaczej zrzuci liście.
Dziwi mnie, że wszyscy tak się boją obracać beniaminki. Ja mam w domu trzy egzemplarze i co jakiś czas je obracam, często właśnie o 180 stopni i nigdy nie protestowały jakimś strasznym zrzucaniem liści. Jedyny czas kiedy więcej liści gubią, to jesień, ale to normalna reakcja na zmniejszoną ilość światła. Jak roślinie jest dobrze na danym stanowisku, to nie zrzuci liści tylko dlatego, że się ją obróciło. Co innego gdyby przestawić ją w zupełnie inne miejsce, wtedy to zrozumiałe. Według mnie to lawinowe zrzucanie liści po obróceniu to trochę taki mit.
wojtas91
100p
100p

Post »

Zaryzykuje i obróce :wink:
A co z tymi suchymi gałązkami, moge obciąć czy lepiej zostawic?
Przycinać/nie przycinać? Nie zalezy mi na wzroście tylko aby był ładny gęsty :D
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolino napisałem również z własnego doświadczenia. Miałem kiedyś benjaminka i jak go za każdym razem obracałem o 180 stopni, to zawsze mi gubił liście. Z początku nie wiedziałem o co chodzi, dopiero w literaturze przeczytałem, że te fikusy są szczególnie wrażliwymi roślinami. W końcu książki też zostały napisane na doświadczeniach i badaniach, szczególnie że w każdej, której mam publikacji powtarza się informacja o gubieniu liści. Więc na pewno nie jest to mit, jak napisałaś - widocznie, Twoje egzemplarze są wyjątkowo wytrzymałe i tyle.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

Zobaczymy czy mój będzie tak wytrzymały :shock:
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44

Post »

Rzeczywiście w każdej książce jest napisane, że beniaminki nie lubią przekręcania i na pewno musi w tym coś być, chodzi mi tylko o to, żeby tego nie wyolbrzymiać. Owszem, po przekręceniu prawdopodobnie zrzuci kilka liści, ale szybko wypuści nowe. Pierwszym razem na pewno będzie bezpieczniej przekręcać go co jakiś czas o ok. 45 stopni i poobserwować jak reaguje. Jeśli ma wystarczającą dla siebie ilość światła, to nie powinno się za wiele zadziać. Jeśli natomiast zrzuci sporo liści, to będzie świadczyć o tym, że jest niedostatecznie oświetlony i może najlepszym wyjściem byłoby znalezienie mu innego stanowiska, inaczej ciągle będzie niesymetrycznie rósł. Oczywiście zawsze mogą się zdarzyć jakieś wyjątkowo wytrzymałe albo wrażliwe egzemplarze, dlatego zawsze najlepszym doradcą jest doświadczenie na własnych roślinach. Sama się przekonałam, że niektóre rosną świetnie praktycznie bez poświęcania im uwagi, natomiast inne choćby robić wszystko i tak nie przetrwają.
wojtas91
100p
100p

Post »

Jak na razie przez 5 dni jest wszystko dobrze z nia. Nie zrzuciła żadnego liscia :D
Ktos odpowie czy mozna wyciac suche gałązki ? I czy przyciąć ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suche tak, roślina nie będzie miała już z nich pożytku, a ogólnie co do zasad przycinania gdzieś już pisałem. W każdym razie jeśli chcesz zachować w miarę zwarty pokrój korony, to młodym pędom pozwalasz rosnąć, aż wyrośnie na nich ok 7-8 liści i wtedy skracasz pędy o tyle, żeby zostały 3-4 liście.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

Obawiam się, że może zrzucić kilka nowych liści, które wyszły jak były przy oknie :( Zaczynają robić się blade :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sirossi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2014, o 18:06

Post »

Możesz śmiało przyciąć zeschnięte gałązki. Delikatne przycięcie też nie powinno zaszkodzić. Co do obracania fikusa. Śmiało można go obracać, ale nie więcej niż jakieś 45 stopni. Zaznacz sobie na doniczce "światłowskaz" i możesz co 2-3 dni lekko go obrócić. Wtedy będzie się równo rozwijał. Opadanie liści najczęściej występuje po przestawieniu, a nie po obróceniu :D.
Awatar użytkownika
kivinko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 paź 2014, o 15:13

Re: Fikus Benjamina - wszystko o przycinaniu i formowaniu

Post »

Ehh... Chyba narobiłam głupot. Przesadziłam wczoraj mojego Benka... ;:123 Czemu mi się wydawało, że jesień to przejściówka jak wiosna i można z roślinkami robić to samo....? Myślicie, że on to przeżyje? Przeczytałam też w pierwszych postach tego wątku, że ta plecionka, którą miał już 1,5 roku wcale wskazana nie jest.... ;:123 To ściągnęłam teraz. Pytanie... czy ja go mogę teraz przyciąć, skoro już go przesadziłam...? Jak uformować?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niepotrzebnie przesadzałeś, przesadza się wiosną. Ustaw go w tym samym miejscu, najlepiej tak samo zwróconym w stronę światła jak poprzednio. Przycięcia dokonaj na wiosnę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
kivinko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 paź 2014, o 15:13

Post »

Niestety, jestem nowocjuszem i ciągle popełniam takie głupie błędy... stoi gdzie stał, odwrócony w tą samą stronę. Mam nadzieję, że nic mu nie będzie
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ficus beniaminek cięcie

Post »

Witam ,dostałam od kuzynki Ficusa benjamina . Roślina jest duża i stara , do tego ma trochę przerzedzone gałązki . Moje pytanie jest takie czy można go przyciąć aby wypuścił nowe odrosty :?: Czy roślina nie będzie po tym zabiegu chorować. I jeśli można to jak najlepiej przeprowadzić cięcie, nie wiem ile roślina ma lat ale chyba dużo. Chcę ją zatrzymać, wkleję zdjęcia rośliny
Obrazek Obrazek
Chętnie bym go skróciła o połowę. Ale zobaczymy co na to powiecie :?:
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17

Re: Ficus beniaminek cięcie

Post »

Dawno go dostałaś ? Jeśli dopiero co, to bym go na razie nie ruszał. Ta roślina jest wrażliwa na przenosiny a objawia się to dosyć sporym gubieniem liści. Jak go teraz przytniesz to będzie podwójny szok dla rośliny i może bardzo zmarnieć o ile nie gorzej.
Sam mam bardzo dużego fikusa odziedziczonego po rodzicach i po przenosinach gubił liście jak drzewa na jesieni. Też chcę przyciąć ale mój stoi już u mnie ze dwa lata.
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”