Oto moje Storczyki
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ja najwięcej to 6 przyniosłam ;) a Vandy uprawiam podobnie do Phalaenopsis, tylko inaczej się nawadnia (ja zamaczam ich korzenie w wiaderku z wodą, a Phalaenopsisy i inne podlewam normalnie). Vandy są bardzo ładne, ale trochę trudniejsze od Phal. i raczej dla początkujących się nie nadają, ale jak ja w 2005 r. kupiłam swoją pierwszą to o tym nie wiedziałam. uschła od nawozu. aha, no i na Vandy trzeba dużo miejsca, bo większość z nich to duże rośliny, ale rosną powoli. moje 3 Vandy zajmują pół parapetu, ale chciałabym jeszcze jedną...platynka80 pisze:ja raz wyszłam z 4, a teraz znoszę po 1. Vanda... chciałabym, ale się boję... trudna w uprawie?
- platynka80
- 500p

- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- Storczykowa

no Vanda niestety dużo miejsca zajmuje... ale są mniejsze Vandy od moich. a Ascocendy też są zwykle mniejsze. całkiem małą Vandowatą jest Vascostylis, ale on chyba jest trudniejszy, bo mam go 2 lata i ani razu nie kwitł... Vandy jednak najlepsze ;)platynka80 pisze:Storczykowa,dziękuję za odpowiedź... informacje o miejscu są ważne, bo nie mam wielkiego mieszkania, a parapet zastawiony phalaenopsisami...
- platynka80
- 500p

- Od: 8 cze 2008, o 22:32
-
Orchideomaniak
- 500p

- Storczykowa

ja kiedy zaczynałam zbierać storczyki to kupowałam wszystkie które mi się podobały, bo nie wiedziałam, które u mnie będą dobrze rosły. teraz, po 4 latach uprawy tych roślin, już wiem, że do moich warunków najlepsze są Phalaenopsis i Vanda. Phalaenopsisy są piękne, łatwe w uprawie, chętnie i długo kwitną... a Vandy też są piękne, a w odpowiednich warunkach mogą kwitnąć. mi w tym roku kwitła różowa, żółta ma już drugą łodyżkę, poprzednia uschła bo ją przewiało, ale teraz staram się już nie otwierać okna i ta rośnie szybko. za miesiąc, dwa powinna kwitnąć.
-
Orchideomaniak
- 500p

witaj jesteś już weteranem hmmmmm
ja dziś znalazłam trochę czasu i chciałam powiedzieć ,że znów moje grono storczyków się powiększyło.... za sprawą siostry i dania mi cynku zakupiłam w sobotę ca brie gatunku jej nie znam bo nie było info na niej ale ma drobne jasnobrązowy-kremowo różowe kwiaty bardzo ich dużo i pachną. kosztowała mnie 30zł. z osłonką glinianą
dziś zaś dendrobium typu Phal. kolor purpura. zadowolona jestem ,że hej:))))) i mam pytanko do ciebie bo pisałes ,że mam takie dendrobium jak je uprawiam, wiesz o co pytam wdzięczna byłabym za odpis. pozdrawiam
ja dziś znalazłam trochę czasu i chciałam powiedzieć ,że znów moje grono storczyków się powiększyło.... za sprawą siostry i dania mi cynku zakupiłam w sobotę ca brie gatunku jej nie znam bo nie było info na niej ale ma drobne jasnobrązowy-kremowo różowe kwiaty bardzo ich dużo i pachną. kosztowała mnie 30zł. z osłonką glinianą
dziś zaś dendrobium typu Phal. kolor purpura. zadowolona jestem ,że hej:))))) i mam pytanko do ciebie bo pisałes ,że mam takie dendrobium jak je uprawiam, wiesz o co pytam wdzięczna byłabym za odpis. pozdrawiam
martuś
-
Orchideomaniak
- 500p

-
Orchideomaniak
- 500p

-
Orchideomaniak
- 500p

- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dawidzie, czy te kropeczki są może takie delikatne i malutkie, ledwo zauważalne? czy duże plamy?
bo jeśli takie małe to moja żółto-bordowa "mućka" też ma takie listki
na fotce nie wychodzą ale w rzeczywistości jak się przyjrzeć uważnie to widać ze liść nie jest jednolity
A keiki super, ono wyrasta u podstawy dorosłego tak
bo jeśli takie małe to moja żółto-bordowa "mućka" też ma takie listki
A keiki super, ono wyrasta u podstawy dorosłego tak
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa

byłabym wniebowzięta i przestraszona jednocześnie ... w swoim
storczykowym