Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:lol: A no tak :lol: Zaczęła sie szkoła :D na razie się cieszę i juz się doczekać nie mogę jutrzejszych roślinek ozdobnych :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

platynka80 pisze:ja raz wyszłam z 4, a teraz znoszę po 1. Vanda... chciałabym, ale się boję... trudna w uprawie?
ja najwięcej to 6 przyniosłam ;) a Vandy uprawiam podobnie do Phalaenopsis, tylko inaczej się nawadnia (ja zamaczam ich korzenie w wiaderku z wodą, a Phalaenopsisy i inne podlewam normalnie). Vandy są bardzo ładne, ale trochę trudniejsze od Phal. i raczej dla początkujących się nie nadają, ale jak ja w 2005 r. kupiłam swoją pierwszą to o tym nie wiedziałam. uschła od nawozu. aha, no i na Vandy trzeba dużo miejsca, bo większość z nich to duże rośliny, ale rosną powoli. moje 3 Vandy zajmują pół parapetu, ale chciałabym jeszcze jedną...
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Storczykowa,dziękuję za odpowiedź... informacje o miejscu są ważne, bo nie mam wielkiego mieszkania, a parapet zastawiony phalaenopsisami...
platynka :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

platynka80 pisze:Storczykowa,dziękuję za odpowiedź... informacje o miejscu są ważne, bo nie mam wielkiego mieszkania, a parapet zastawiony phalaenopsisami...
no Vanda niestety dużo miejsca zajmuje... ale są mniejsze Vandy od moich. a Ascocendy też są zwykle mniejsze. całkiem małą Vandowatą jest Vascostylis, ale on chyba jest trudniejszy, bo mam go 2 lata i ani razu nie kwitł... Vandy jednak najlepsze ;)
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

ja próbowałam swoich sił z Miltoniopsis, ale... chyba nic z teg. Sabotek (odpukać) jeszcze rosnie, Dendrobium i Oncidium też, ale nie wkitną wciąż, najlepiej maja się Phalaenopsisy...
platynka :)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Tez trochę się obawiam uprawy Vandy :) Na razie Dendrobium, Phalaenopsis, Ludisia i Paphiopedilum, a z Cambri nie wiem czy coś będzie :( taką ją dostałem i jakos się nie zmienia :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja kiedy zaczynałam zbierać storczyki to kupowałam wszystkie które mi się podobały, bo nie wiedziałam, które u mnie będą dobrze rosły. teraz, po 4 latach uprawy tych roślin, już wiem, że do moich warunków najlepsze są Phalaenopsis i Vanda. Phalaenopsisy są piękne, łatwe w uprawie, chętnie i długo kwitną... a Vandy też są piękne, a w odpowiednich warunkach mogą kwitnąć. mi w tym roku kwitła różowa, żółta ma już drugą łodyżkę, poprzednia uschła bo ją przewiało, ale teraz staram się już nie otwierać okna i ta rośnie szybko. za miesiąc, dwa powinna kwitnąć.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

No to naprawdę im dobrze :D
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Post »

witaj jesteś już weteranem hmmmmm
ja dziś znalazłam trochę czasu i chciałam powiedzieć ,że znów moje grono storczyków się powiększyło.... za sprawą siostry i dania mi cynku zakupiłam w sobotę ca brie gatunku jej nie znam bo nie było info na niej ale ma drobne jasnobrązowy-kremowo różowe kwiaty bardzo ich dużo i pachną. kosztowała mnie 30zł. z osłonką glinianą
dziś zaś dendrobium typu Phal. kolor purpura. zadowolona jestem ,że hej:))))) i mam pytanko do ciebie bo pisałes ,że mam takie dendrobium jak je uprawiam, wiesz o co pytam wdzięczna byłabym za odpis. pozdrawiam
martuś
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Witam Marto!
Gratuluję nowych storczyków. Mam 2 dendrobia jedno nie wiem jakie i 2 Dendrobium Phalaenopsis, ale to 2 jeszcze u mnie nie kwitło, a o co pytasz?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Juz wszystkie storczyki podlane. Zauważyłem nowy listek :D u Phalaenopsisa z lisćmi w kropeczki, a drugi listek u mojej keiki juz coraz większy. Zaraz sfotografuję :D
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Zdjęcie kropeczek nie uchwyciło :(
Obrazek
A to moje keiki :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dawidzie, czy te kropeczki są może takie delikatne i malutkie, ledwo zauważalne? czy duże plamy? :roll:
bo jeśli takie małe to moja żółto-bordowa "mućka" też ma takie listki :lol: na fotce nie wychodzą ale w rzeczywistości jak się przyjrzeć uważnie to widać ze liść nie jest jednolity :wink:
A keiki super, ono wyrasta u podstawy dorosłego tak :?:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja mam 2 Phalaenopsisy co mają liście w kropki. a taki keik wyrastający u podstawy mam teraz u Phal. liodoro
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Orchideomaniak pisze:A to moje keiki :D
Obrazek
Gratuluję Obrazek
Gdyby któryś z moich storczyków wpadł na taki pomysł Obrazek byłabym wniebowzięta i przestraszona jednocześnie ... w swoim Obrazek storczykowym Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”