Moja działka -Moje królestwo...Iwcia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Re: Moja działka -Moje królestwo...Iwcia

Post »

Malvy co swoje warzywa i owoce to swoje ,przynajmniej wiem co daje dzieciakom do jedzenia. Kwiaty też są ,dość sporo ich nasadziłam -jak oporządzę rabatki też pokażę. Samych tulipanów posadziłam w tamtym roku kilkadziesiąt kupionych i cały wielki koszyk tych zwykłych czerwonych. Oprócz tego mam chyba z 10 piwonii i nowo posadzone ok 18 odmian liliowców -więc będzie miało co zakwitnąć ;:224
A później czeka mnie przenoszenie tego wszystkiego na nową działkę. :heja
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelina, nie zazdroszczę tych twardych brył. No, ale już wiesz jak postępować tozcawsze coś do przodu :) Jak już na nową się wyprowadzisz to tej działki się pozbywasz czy zostawiasz obie? Fajnie byłoby mieć dwie, ale najlepiej obok siebie. No i robota podwójna, jak w ogrodzie 8-) Za to radość też podwójna :D
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochana, też miałam taki sam kłopot z twardą glebą.U nas w pobliżu była cegielnia i wyrobiska, więc grunt jest celiniasty w głąb.
Przywoziliśmy ziemię z pieczarkarni i porządkowania tartaku, oraz co roku kupowaliśmy furę obornika, później własny nawóz od kur i królików. Teraz mamy prawdziwy czarnoziem i puszystą glebę, którą nie trzeba stawiać w ostrą skibę, żeby bryły zimą skruszały. ;:215
I Twoja ziemia z biegiem czasu też się wyrobi a poplon i kompost również pomogą, tylko trzeba czasu. ;:108
Wysiewaj co pilniejsze, zima już nie wróci, tylko nocne przymrozki mogą się jeszcze sporadycznie pojawić.
Niech Ci słonko przygrzewa i siły pozwalają na prace polowe. ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu już kilka lat rozrzucam kompost,wysiewam poplon i parę razy nawoziłam obornik a ziemia jaka była taka jest. Chyba mnie nie lubi :;230 . Ale przenoszę się bardzo pomalutku na nową a tam jest inna ziemia. Mam nadzieję że wtedy nie zatęsknię za starą gliną bo tam bardziej piaseczek ;:215
Właśnie rozpoczęłam wysiewy i dzisiaj przez 2godziny siałam bób ;:306 . Całe 20torebek a jeszcze mam 30 doniczek z rozsadą na balkonie.

Izuś jestem Iwona ;:224 . Na samym początku będę robiła na obu , na starą na razie jest lepszy dojazd rowerem a moja mama lubi podłubać w ziemi. Zresztą nic nie wiadomo ,bo w tym roku kończy mi się umowa i nie wiem na jakich zasadach przedłuży nam parafia. Szkoda że obie działki leżą po dwóch stronach mojego miasta ,dojazd trwa mniej więcej tyle samo czasu tylko na starą działkę jedzie się po ścieżce rowerowej ,a na nową główną drogą bez ścieżki i do tego przez most.

A i kupiłam cebulki mieczyków -chociaż miałam nie kupować bo nie mam gdzie przechowywać. ;:124
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwciu, jak widzę, szał zakupowy trwa i ma się bardzo dobrze. :tan
Śliczne mieczyki! ;:333
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, matko! :oops: Nie wiem dlaczego napisałam Ewelina. Nie gniewaj się ;:196

Mieczyki bardzo ładne są, nie wiem jak się je pielęgnuje więc nie kupiłam póki co choć już dwa razy oglądałam. Zaczynam od łatwych rzeczy :)
Dwie działki to nie lada wyzwanie. Trzymam kciuki :D
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza nie gniewam się ;:304 . Miałam nie kupować mieczyków bo mam problem z przechowywaniem cebulek przez zimę -ale tak je lubię że nie mogłam się powstrzymać. Na nowej działce mamy piwnice to w tym roku zobaczymy ,może wytrzymają.

Lucynko szał może i trwa ale mam nadzieje,że długo nie będzie mnie trzymał. Bo portfel się na mnie pogniewa :;230 a musimy wyremontować altankę na nowej działce i zrobić ogrodzenie. ;:224
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196

Jeśli masz piwnicę to już połowa sukcesu. Będzie gdzie trzymać nie tylko mieczyki :D
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza jest piwnica nawet dość duża i głęboka -czy da radę w niej przechowywać cebulki to sprawdzę w tym roku. Może w końcu będę miała też dalie ;:215 .
Byliśmy dzisiaj na nowej działce mimo że mocno wiało. Oczyściliśmy kawałek przy domku pod winogronami . Będę miała miejsce na przechowalnie kwiatków które znajdziemy w chaszczach. Wykopaliśmy też aronię a właściwie wykarczowaliśmy bo była poprzerastana bzem .
Obrazek

Dopiero co spaliliśmy dwie kupy gałęzi a znowu uzbierały się tylko teraz korzenie . A to jeszcze nie koniec ;:223
Obrazek

Obrazek

Ziemia w porównaniu ze starą działką jest super -przynajmniej na razie -pięknie się rozsypuje i bez problemu można wybrać chwasty :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwciu, to już problem z przechowaniem cebulek mieczyków czy karp dalii rozwiązany. ;:63 Głęboka piwnica do tego najlepsza. ;:333
Postępy prac bardzo już widoczne, ;:108 niedługo pochwalisz się ich zakończeniem i zajmiesz się tą najprzyjemniejszą stroną działalności działkowej, czyli kwiatkami. ;:215
Dużo zdrówka życzę i siły do pracy. ;:167
No i dobrej słonecznej pogody. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Iwonko ;:168 widzę ,ze nie tylko ze mnie taka desperatka , pracująca w niesprzyjającej pogodzie.
Postępy imponujące, jeszcze momencik i będziesz rabatki planować ;:138
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona, już coraz lepiej na działce :D Cieszę się, że ziemia jest bardziej przyjazna. Będzie szybciej szła praca :D
Ja mam wielką kupę gałęzi u siebie i boję się trochę robić ognisko. Nie znam dobrze innych działkowców :? A trochę mi szkoda kasy na zamawianie kontenera tym bardziej, że kontener na śmieci nieorganiczne i tak trzeba zamówic.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie, że na nowej działce masz lżejszą glebę, trzeba będzie częściej podlewać, ale coś za coś. ;:306
Widzę że też jesteś amatorką bobu jak ja a swój najlepszy, ja z braku miejsca liczę na sklepowy. ;:224
Fajna kolekcja mieczyków ;:215 a mnie, miłość do nich dawno minęła, gdy zaczęły się wyradzać na takie pospolite. ;:110
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ,żebym te postępy i ja widziała :;230 . Do zakładania rabatek jeszcze daleka droga ,najpierw chcę na jesień porządnie nawieść obornikiem i dopiero potem będę wszystko planować.

Julciu to mój M mnie ciągnął ,mnie troszkę wiatr przerażał ;:306 ale nie żałuję ,tam była nawet spokojniejsza pogoda. A termos z herbatą był bardzo przydatny ;:304

Iza myślę że dopóki jest mało osób możesz spróbować spalić,zamawianie kontenera co roku jakoś mi nie pasuje ;:224 a przecież co roku będzie sporo rzeczy do palenia. A ziemia -jeszcze dzisiaj się nią zachwycam.

Stasiu bób mogę jeść w każdej ilości ;:215 . A co do ziemi to wiem że podlewać trzeba będzie częściej. Mam tylko nadzieję że po nawiezieniu będą fajnie rosły i kwiatki i warzywa. ;:224
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pewnością wszystko będzie świetnie rosło, gdy takie smaczne papu dostanie. ;:114
W kwietniu, zrób sobie do kubeczków sadzonki cukinii i ogórków, potem w maju, gdy pogoda już się unormuje, wsadzisz do gruntu. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”