Storczyki i ja, czyli moje upadki ! I wzloty ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Balkon loggii ??? Mój stoi przy uchylonym oknie. Mój chyba pójdzie do łazienki, tam wilgotniej i chłodniej zimą jest.

Marta - sweet sugar ? Cudna nazwa 8)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adianko, przede wszystkim gratulacje ;:2 Zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka :)

Co do keramzytu - ja na razie trzymam doniczki w podstawkach wypełnionych keramzytem. Z całą pewnością możesz zajrzeć do wątku Platynki - ona stosuje keramzyt w osłonkach i storczyki pięknie jej rosną w takich warunkach. Metodę "platynkową" stosuje również Orion. Ja jak w końcu wybiorę się na jakieś osłonkowe zakupy, to chyba też się skuszę na taki sposób, bo rośliny naprawdę świetnie dziewczynom rosną.
Ale o ilość keramzytu a ilość wody w osłonce musiałabyś już zapytać bezpośrednio Platynkę, bo ja nie wiem dokładnie jak to wygląda jeśli chodzi o proporcje.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Dziękuję za podpowiedź, jutro pobuszuję dokładniej u dziewczyn w wątkach 8)

Lecę do łóżka, bo padam na pysk, męczące te nagłe zaniki zasilania w organizmie :twisted:
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Co słychować u Twojej zielonej rodzinki? ;)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

A moja rodzinka mnie stresuje, nie chcą wtórnie zakwitnąć te co mi przekwitły, ale może jestem

w gorącej wodzie kąpana...przekwitły w maju, więc czy mają jeszcze czas na nowe kwiaty ? Dwa

przeszły terapię odmładzającą i czekam na efekty. A te nowe nabytki - jasny róż zrzucił kwiaty, białe

się trzymają, pospadało im chyba po 1-2 sztuki. Mój róż pastelowy pięknie stoi po odrzuceniu dwóch

a mój "stary" żółty dzielnie się trzyma, chyba zaskoczył z klimatem.

Kupiłam sobie następnego - ale czekam z przelewem, bo postanowiłam kupić jeszcze coś u naszego

sprzedawcy - a co, należy mi się :twisted:

Maluszki wyglądają dziwnie, dwa chyba nie dadzą rady, 4 powinny przeżyć. Już je wyjęłam spod folii 8)
Szamanka
1000p
1000p

Post »

No ładnie.. ;) To widzę, że tylko ja ćwiczę silną wolę ;)
A jaki kolorek kupiłaś teraz? I ile masz już wszystkich storczyków?

Myślę, że te, które przekwitły w maju muszą mieć jeszcze troszkę czasu ;) W końcu maj nie był znowuż tak dawno temu ;) Nie wiem ile miesięcy zajmuje roślinkom wypuszczenie nowych pędów. Ja na razie nawet o tym nie myślę.
A czy żaden z tych nowych, ostatnio zakupionych nie przedłuża pędu? U mnie kilka wygląda jakby miało zamiar... Na razie sie nie cieszę..tylko bacznie obserwuję
8)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Anetko - większość z nich wygląda jakby zaczęło w trakcie, ale po tej podróży na razie zastój. Niby

kilka oczek śpiących się jakby ruszyło z tych nowych, ale sama nie wiem. Na razie cieszę się, że się

ustabilizowały. A te moje stare - trzy wysuszyły pędy, więc obcięłam, reszta stoi z zielonymi.

W sumie mam 13 Phalaenopsisów dorosłych, zdolnych do kwitnienia i 6 maluchów plus jedno

dorosłe Oncidium z wyprzedaży "po kwitnieniu".

A kupiłam sobie takiego :

Obrazek Obrazek

Ma niesamowicie dziwne kwiaty, prawie każdy inaczej wybarwiony to jeszcze niektóre jakby bryłę

tworzyły, takie wypukłe w niektórych miejscach 8)
Awatar użytkownika
m81
50p
50p
Od: 27 sie 2008, o 12:44

Post »

kupiłaś ostatniego storczyka na allegro?
MoNiKa
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Ostatniego w jakim sensie ?

Zamierzam jeszcze dziś lub jutro coś dobrać u tego sprzedawcy a dopiero potem robię przelew 8)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Wow...rzeczywiście jest niesamowity :) Chyba jeszcze takiego nie widziałam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ciekawie zdeformowany ten Phalaenopsis
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Zdeformowany ? Myślisz, że go ktoś celowo pozagniatał ? Jak dla mnie, to ułomnością są braki

tego koloru i kantów na niektórych kwiatkach 8)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zdeformowany w sensie, że kwiaty mają dziwny kształt. może został tak wyhodowany, by miał taki kształt. kiedyś widziałam Phal. co miał 3 płatki w miarę normalne i 3 takie warżkopodobne, nie rozwinięte do końca.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Też takiego widziałam, nazwali go "pełnym". Myślałam, że podejrzewasz celową manipulację lub

wadę w tym "moim" dlatego zapytałam 8)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak. deformacje mogą być robione specjalnie, może to też być wada. mam jednego, który ma zawsze normalne kwiaty, potem przekwitł i puścił 2 takie zdeformowane, wg. mnie żałosne. zastanawiam się czy mu nie obciąć łodyg, niech się lepiej nie męczy. jak będzie chciał, puści nowe... twój może być specjalnie zdeformowany, jak ma wszystkie kwiaty takie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”