Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tak Aniu, Twoja inna dalia, co widać po szczegółach. I cieszę się z tego, bo będę miał sie z kim podzielić :)
A oto kolejna dalia - również bordowa ale kryzowana

Obrazek

Dzwonek szerokolistny uratowany dzięki Hance zaczyna odpuszczać
Obrazek

Rabata półcienista powoli się zapełnia
Obrazek

a na niej fuksja patagońska coraz piękniejsza i intensywny zapach kozłówki
Obrazek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku, z tego co widzę to tworzysz ciekawy ogród :!:
Zapowiada się bardzo interesująco, najpierw ta kora,
teraz te kawałki drewna między roślinkami na prawdę super :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Krzysiu, pomysły rodzą się same, a że na razie nie stać mnie na zakup budulca, to robię z tego, co znajdę wokół.

Aniu, przesyłam Ci zdjęcia funkii, o których mówiliśmy oraz mój różowy przetacznik kłosowy. Porównaj zTwoimi kwiatkami.

Tak wygląda ta żółto-zielona funkia wiosną
Obrazek Obrazek

A to jest ta funkia wg mnie Siebolda, ale może się mylę?
Obrazek

No i tej nie zidentyfikowałem. Mam ją z nasion i kwitnie bardzo wcześnie już w maju
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewik pisze:zrobiłam obchód Twojego ogrodu rzeźkim porankiem... ;:65
o tej porze dnia pięknie wyglądają roślinki ustrojone w rosę... :)

też czekam na kwitnienie kolejnych dalii Jacku...
i pozdrawiam bardzo miło... ;:61
Dziękuję Ci Ewo! Cieszę się że wpadłaś. Też lubię poranną rosę i w ogóle kropelki wody na roślinach.
Ewo, a kiedy ujrzymy Twój ogródek, bo chyba jeszcze nie założyłaś własnego wątku? Przynajmniej nie mogę go zlokalizować. Pozdrawiam Cię ciepło!
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Jacku - pierwsza to na pewno Albopicta
druga - sama nie wiem, wygląda jak mój Blue Angel wiosną, masz jakieś zdjęcie bardziej aktualne? Z tego co wiem, to "dorosłe" sieboldiany mają bardziej okrągłe i karbowane liście
a trzecia - super jest ta NN, nie znam żadnej hosty, która by kwitła w maju!
A może dasz je do identyfikacji w dziale Hosty?
Przetacznik też extra, miałam taki, ale mi nornica zżarła.

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coraz więcej kolorowych fotek u Ciebie. Hosty są cudowne. Też mam kilka, ale moje to jeszcze maluszki. Chyba wkrótce je przedstawię. Pięciornik nepalski kupiłam w zeszłym roku i okazało się,że jest znacznie bardziej okazały niż inne pięciorniki. Urósł mi wysoki i rozłożysty, ale na razie żadnych młodych nie widać koło niego.
Dziękuję za wszystkie miłe słowa, ale chyba nie zasłużyłam na nie. Moja zasługa jest jedynie taka,że nie wyrwałam kruszczyka po zakupie działki. Od razu patrząc na niego miałam przeświadczenie,że to jest COŚ.
Też dostałam trochę roślin i zrobiłam małą rewolucję w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

Jacek P.... pisze:
Ewik pisze:zrobiłam obchód Twojego ogrodu rzeźkim porankiem... ;:65
o tej porze dnia pięknie wyglądają roślinki ustrojone w rosę... :)

też czekam na kwitnienie kolejnych dalii Jacku...
i pozdrawiam bardzo miło... ;:61
Dziękuję Ci Ewo! Cieszę się że wpadłaś. Też lubię poranną rosę i w ogóle kropelki wody na roślinach.
Ewo, a kiedy ujrzymy Twój ogródek, bo chyba jeszcze nie założyłaś własnego wątku? Przynajmniej nie mogę go zlokalizować. Pozdrawiam Cię ciepło!
dzień dobry Jacku :)

nie mam ogródka... ;:145
to i nie mam się czym chwalić...
mam tylko nadzieję, że może kiedyś moje pragnienia się urzeczywistnią...
a w przyszłym roku postaram się podziałać trochę na działeczce Mamy...
trochę miałabym daleko, ale dla chcącego...

na razie jestem gościem w Waszych ogródkach i podziwiam, podziwiam...
u Ciebie podoba mi się bardzo...

dobrego dnia Jacku...
:)
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Funkie

Post »

zanna pisze:Jacku - pierwsza to na pewno Albopicta
druga - sama nie wiem, wygląda jak mój Blue Angel wiosną, masz jakieś zdjęcie bardziej aktualne? Z tego co wiem, to "dorosłe" sieboldiany mają bardziej okrągłe i karbowane liście
a trzecia - super jest ta NN, nie znam żadnej hosty, która by kwitła w maju!
A może dasz je do identyfikacji w dziale Hosty?
Przetacznik też extra, miałam taki, ale mi nornica zżarła.

Pozdrawiam. Ania
Aniu! Wielkie dzięki za pomoc ale jeszcze pozwolisz, że Cię troche pomęczę w temacie funkii? :) Chcę ostatecznie rozstrzygnąć, co mam.
Ta pierwsza 'Albopicta' to funkia Fortune'a? (ja ją wstępnie sklasyfikowałem jako 'Aureomaculata' ale trzymam sie Twojej wersji)

Drugiej dodaję kolejne zdjęcie. Na nim jest bardziej rozwinięta. Czy to na pewno 'Blue Angel'? A z jakiego by to było rodzaju funkii?
Obrazek

Tej trzeciej NN znalazłem jeszcze tylko takie cząstkowe zdjęcie. Z tym kwitnieniem to chyba przesadziłem (mógł to być czerwiec), ale kwitła najwcześniej z moich funkii. Kwiaty ma białe
Obrazek

To kwiaty takiej najbardziej pospolitej funkii (wg mnie funkia falista 'Univittata')
Obrazek

No i jeszcze takie zdjęcie, gdzie są cztery naraz (ta druga od lewej to funkia falista ''Erromena'?)
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu.ja pisze:Coraz więcej kolorowych fotek u Ciebie. Hosty są cudowne. Też mam kilka, ale moje to jeszcze maluszki. Chyba wkrótce je przedstawię. Pięciornik nepalski kupiłam w zeszłym roku i okazało się,że jest znacznie bardziej okazały niż inne pięciorniki. Urósł mi wysoki i rozłożysty, ale na razie żadnych młodych nie widać koło niego.
Dziękuję za wszystkie miłe słowa, ale chyba nie zasłużyłam na nie. Moja zasługa jest jedynie taka,że nie wyrwałam kruszczyka po zakupie działki. Od razu patrząc na niego miałam przeświadczenie,że to jest COŚ.
Też dostałam trochę roślin i zrobiłam małą rewolucję w ogrodzie.
Witaj Iza! Większość host, jakie prezentuję, rośnie w starym ogrodzie. Będę je dzielił i przewoził. Na razie próbuję rozstrzygnąć, jak się nazywają.
A pięciornik nepalski chodził za mna jak cień. Dwie próby okazywały sie pomyłką (wyrastały poziomki kalifornijskie czy coś takiego). Teraz wszystko na dobrej drodze - pięciornik nie więdnie więc mam nadzieję, że się przyjmie.
Jestem ciekaw zmian w Twoim ogródku? Może już coś umieściłaś w Twoim wątku?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo! Twoje marzenia o ogródku na pewno się wkrótce spełnią, tak jak to się stało w przypadku wielu z nas. U mnie też - najpierw było marzenie i ogromne pragnienie. No i stało się!!!
A póki co wpadaj do mojego ogródka, kiedy tylko chcesz. Jesteś zawsze mile widzianym gościem :)
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Patrzę Jacku na te Twoje dodatki ogrodowe i chyba przejdę się po wsi i popytam czy ludzie nie mają starych doniczek itp., a raczej posłużę się swoim pomocnikiem, który jest tubylcem, może on coś zdziała. Takie rasowe doniczki czy stara wiklina to skarb w dzisiejszych czasach zalanych produktami z dalekiego wschodu....Fajnie je można wkomponować w ogródeczku.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kocico! Tak, warto sie przejść po wsi a tym bardziej z przewodnikiem - stracisz mniej czasu na zdobycie zaufania u ludzi, którzy Cię może nie znają. Na pewno ludzie mają takie stare graty; im niepotrzebne a w ogrodzie, takie COŚ może zrobić furorę :)
Ja też wczoraj zrobiłem spacer po wsi, ale w bardziej odludne miejsca no i wielkie odkrycie - po wyrównywaniu terenu na wierzch wyszły kamienie :!: :!: :!: Mojej radości nie było dziś końca, gdy zwiozłem ich sobie dziś rano. To było jak grzybobranie - szukałem, dostrzegałem "łepek" wystający z ziemi i dobierałem się do niego. A że nie wziąłem kilofa ani żadnego konkretnego narzędzia, do odkopywania posłużył mi...... bolec do blokady skrzyni biegów :shock: I udało się! Jeszcze się tam wybiorę, by nasycić się "głodem kamiennym"
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwie rzeczy które mnie w ostatnich dniach szczególnie zajęły - zakwitło stylophorum i zacząłem majstrować przy dużej rabacie

Stylophorum lasiocarpum - mój tegoroczny nabytek; piękna rozeta liści ścielących sie po ziemi a w środku kwiat na niezbyt wysokiej nóżce - bardzo zgrabna i urocza roślina nasuwająca mi skojarzenia z baśniowym "kwiatem paproci" (choć to rodzina makowatych). Chyba wyłania się drugi pęd ale jednocześnie roślina trochę zasycha
Obrazek Obrazek

Najpierw zacząłem kopać część pod ogródek ziołowy, bo mniejsza i bardziej z kraja. Ale Ania obdarowała mnie pięknymi piwoniami i nie było zmiłuj - trzeba je było posadzić w konkretnym miejscu bez konieczności przesadzania za pół roku. Zatem zajęły miejsce w drugim rzędzie krótszego boku rabaty. A może to będzie trzeci rząd, bo jeszcze nie wiem co będę sadził przed nimi. No i musiałem Wam przy okazji pokazać część mojego chwastowiska. Mam nadzieję, że mi wybaczycie, ale z chwastami wkrótce się rozprawię. Mrówki mnie gryzą, pokrzywy parzą, broniąc swojego terytorium, ale nie dam za wygraną :!: :wink:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy nie zajrzę to Ty jakieś cuda pokazujesz...Mówisz,że ja jestem pracowita..? Człowieku Ty to dopiero jesteś pracuś!!! A tego kamiennego znaleziska to troszkę zazdroszczę...Życzę miłej pracy!
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No Jacku ale pracuś z Ciebie. Kawał roboty już za Tobą i pewnie drugie jeszcze przed Tobą. Ale działka zmienia się nie do poznania. Pokazujesz jak zrobić coś fajnego i to nie drogim kosztem. Super sprawa po prostu. :lol: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”