Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Lato nam pędzi, kolorów i kwitnień wciąż przybywa.
Na twoich rabatach jak zawsze poukładane elegancko i pięknie.
Z przyjemnością obejrzałam wszystkie rośliny.
Róze zachwycają. Artemis i Chopen bardzo ładne.
Trawy już pokazują swoje piękno.
Kolekcja jeżówek imponującą.
Widać, ze dobrze się w twoim ogrodzie czują.
U mnie kilka po paru latach zniknęło ;:219
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżówki skradły moje serce muszę na drugi ro próbować te pospolite marne u mnie ale się utrzymują, na rynku widziałam kępkę rudbekii tej takiej grubszej i 35 zł,za to chcieli do małego ogródka może być pod warunkiem że przetrwa zimę,u znajomych mają rząd podobnych to byliny co roku dekorują ogród.Chyba że to jakoś inaczej się nazywa ale jest piękne. ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Maryniu miła jesteś, dziękuję. ;:196 Skoro jeżówki rosną i kwitną ładnie, to rozmnażam i cieszę się kolorami. Gryzonie zniszczyły mi Secret Affair i SunSeekers Salmon, obie różowe, pełne, piękne. ;:145
SunSeekers 'White Perfection rośnie na innej rabacie i wspaniale się rozrosła. Chyba podzielę, ale pomysłu na miejscówkę nie mam. :roll:

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję, ;:196 że znalazłaś czas w nawale zajęć. Jeżówkom sypnę co drugi rok trochę popiołu i cieszą mnie kwiatami. U mnie też niektóre odmiany giną, lub wegetują. Żółta Sekret Glow, trzeci rok ma jeden pęd i dwa kwiatki, a kupiłam 3 sztuki. ;:222
Rozmnażam seslerię jesienną, która jasnym kolorem rozświetla rabaty. Ograniczam miskanty, więc cieszę się nią. Jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu u mnie jeżówki gatunek rosną nawet na betonie przy podjeździe. ;:306 Zarówno białe, jak różowe mam w kilku miejscach i kwitną ładnie. Jeśli jest susza, to raz na dwa tygodnie podleję. Jednak jak sadzę, to zaprawiam dołek kompostem i odrobiną granulowanego obornika. ;:108
Nigdy bym za pospolitą bylinę nie dała tyle pieniędzy. :shock: U nas jest dużo szkółek, więc ładne byliny po 15-18 złotych kupuję.

Obrazek

To akurat samosiejka.

Obrazek

Obrazek

Właśnie kupiłam kolejny raz przetacznik wysoki, ;:124 choć nie chcą się zadomowić.

Obrazek

Chyba kwiat zaczyna się piąć wyżej. ;:65

Obrazek

Dziś pierwszy pomidor zaczął się czerwienić. :tan Od lat te same, ale niezawodne w zawiązywaniu owoców.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Soniu jaka cudowna ta dalia! ;:138
A pomidorasy?!!! :heja Bajka. :D Smacznego i ciekawych wrażeń smakowych życzę. ;:167
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Gratuluję pomidorów ;:138 Jednak swój ma inny smak. Moje jeszcze rosną. Cynie przepiękne. Ja wysiałam swoje z nasion ponownie i zaskoczenie ozytywne. Wyszedł róż, ale taki ładny i coś bardziej pomarańczowego. Miłego dnia!
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, piękne jeżówki, przychylam się do stwierdzenia, że jesteś królową jeżowek ;:138 Moje, również te od Ciebie ciągle w pąkach, tylko pojedyncze ciemnoróżowe w formie igiełek.
Pomidorki masz bardzo ładne, już za chwilę będą dojrzewać, u mnie na razie koktajlowe zaczęły pokazywać kolorek.
Jak myślisz, czym można by zastąpić popiół? Bo kominka nie mam, a ognisko też robimy bardzo rzadko (sąsiedzi się burzą, że im dym przeszkadza :wink: ) Może mączką bazaltową można by podsypać?
Miłego weekendu Soniu ;:4 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżówki piękne u Ciebie!
Ostatnio czytałam, że trudno je dzielić, a u Ciebie chyba bez problemu. Jak to robisz, że tak dobrze Ci rosną?
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Soniu, jeżówki piękne. U Ciebie rosną nawet na betonie a u mnie na rabacie bylinowej niezbyt chętnie się ostają.
Magiczna ich u Ciebie ilość i różnorodność ;:180
Zwróciłam też uwagę na tego niebieskiego przetacznika - bardzo mi się spodobał. Czy próbowałaś go wysiać jesienią i potem wiosną? Powinno mu się wtedy bardziej chcieć być u Ciebie.
Pozdrawiam. ;:3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Zazdroszczę jeżówek, są takie piękne.
U mnie po raz pierwszy od paru lat przetrwały 2 szt i mają pączki kwiatowe.
Jakoś do tej pory nie umiały się u mnie zadomowić.
Lilie u Ciebie zdrowe, u mnie ślimaki pożerają wszystko, niektóre w fazie początkowej już były pożarte, a te co zakwitły po raz pierwszy mają wielkie dziury na płatkach. Po prostu rozpacz na to patrzeć.
Pomidorki mniam, aż ślinka cieknie.
Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jeżówkami oczarowałaś mnie! Tak dużych kęp odmianowych jeżówek nigdy w życiu nie widziałem. Byłem przekonany, że odmiany rosną słabo i lubią wypadać. Twoja kolekcja przeczy moim przekonaniom. A ja tu się cieszę z pierwszego kwiatka zwykłej jeżówki :;230
Muszę się zainteresować tą werbeną, skoro sama się sieje. Od ub. roku mam patagońską, teraz daje popis i mam nadzieję, że będzie się siała chętnie tak, jak piszesz. 8-)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie ci jeżówki kwitną.
Pomidorki swoje, pyszne. to jest to. ;:215
U mnie też się zaczynają.
Czy dajesz jakieś opryski teraz na pomidory ?
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Soniu zachorowałam jak zobaczyłam SunSeekers 'White Perfection cudowna, obłędna już szukałam w necie ale chyba na razie nie sprzedają trudno poczekam. Uwielbiam jeżówki i w dodatku biała. Niech Ci dalej wszystko tak pięknie rośnie pozdrawiam miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie do wątku i dobre słowo. ;:180 ;:196

W niedzielę wreszcie deszcz porządnie podlał ogród. Trochę niektóre rośliny przygięte do ziemi. Dzisiaj 34 stopnie, tylko pomidory podlałam.

Karo kupiłam kilka dalii na wyprzedaży, wszystkie karpy były trochę większe od mojego kciuka. :shock: Na razie zakwitły cztery, jedna nie ma pąków, a dwie wcale nie wypuściły pędów. Pablo ma wielkie kwiaty w stosunku do pędów.
Pomidory wyłącznie w donicach, uczę się nawożenia, bo to inna bajka niż gruntowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halinko cynii mam trochę, ale tylko liliputki z własnych nasion mają cechy jak w poprzednim roku. Z nasion sklepowych zakwitły w wielu kolorach, choć kupiłam różowe. ;:222
Trzy pomidory już zerwane, reszta się nie spieszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko zaczynałam od wysiewu gatunku, a potem już odmianowe jeżówki się pojawiły. Przystosowały się do gleby, więc kwitną.
Kilka odmłodzonych mi zostało, więc żeby nie wyrzucać, posadziłam w ekstremalnych warunkach przy świerkach i miskancie. Całkiem ładnie zakwitły. ;:215
Znajomi używają wióry rogowe dla rozluźnienia gleby i wzbogacenia w materię organiczną. Mączka bazaltowa, jak najbardziej, ja najczęściej używam obornika granulowanego.
Też nie mam kominka, ale czasem w małym palenisku spalę jakieś suche trawy i z tego mam popiół.
Pomidory donicowe, od niedzieli delektujemy się jednym na śniadanie. :D
Strong Alabelle jest niesamowita, ma ogromne kwiaty i nawet po deszczu ładnie trzyma pion, Kwiaty Anabelle leżą na ziemi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moniko od kilku lat odmładzam czteroletnie lub starsze jeżówki w dość radykalny sposób. ;:173 U mnie się sprawdza dzielenie zarówno wrześniowe, jak i wiosenne. Może na początek podziel na dwie, trzy części, które łatwo oddzielić po wykopaniu.
Tak podzieliłam jesienią, z jednej zrobiłam jedenaście. Trzeba kliknąć na ikonkę, bo w wątku zdjęcie się nie otwiera bezpośrednio.

viewtopic.php?t=124003&start=780

Tylko jedna teraz nie zakwitła. Dopiero za rok będzie ładna kępka i więcej kwiatów. ;:65

Obrazek

Nie mam patentu na uprawę jeżówek. Do dołka daję zawsze kompost i obornik granulowany. Czasem wiosną podrzucę łyżeczkę popiołu. Chyba przepuszczalna gleba się im u mnie spodobała. Kępy bardzo szybko przyrastają.

Beatko nie pamiętam jaką masz glebę, na lekkich jeżówki dobrze rosną. Co roku dzielę się z innymi ogrodniczkami. U tych na glinie często wygniwają zimą, a na piaskowych glebach rosną ładnie.
Na początku swojej drogi ogrodniczej siałam przetaczniki ale bez powodzenia. ;:174 Może pora spróbować ponownie. Jak zawiąże nasiona pobawię się w sianie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewo już pisałam, że jeżówki nie lubią zastoin wody zimą. U Ciebie w gliniastej części ogrodu, pewnie mają za mokro. ;:218 Posadź w tej części, gdzie masz gorszą glebę i zobaczysz, jak sobie poradzą. Może usypać jeżówkom jakąś podwyższoną rabatę z resztek roślinnych, które jednocześnie rozluźnią glebę.
Często jak jakaś roślina wypadnie, albo mam nowe miejsce, zakopuję tam wycięte pędy, chwasty bez nasion, skórki z banana. Nie muszę rozluźniać gleby, ale piaski pochłaniają każdą ilość materii organicznej.
Ze ślimakami walczy M, zbierając je po deszczu. :) Niestety niebieskie granulki sypię wiosną wokół młodych nasadzeń. Lilie u mnie zwykle uszkadzają larwy poskrzypki, ślimaków nie zauważyłam.
Pomidorów tylko 14 sztuk, wszystkie donicach, oby zaraza ziemniaczana ich nie dopadła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Florianie sama byłam zdziwiona, jak posadziłam pierwszą odmianową, podarowaną przez miłą Forumkę. Dostałam jeden mały odrost i już po dwu latach była ładna kępka. :shock: Oczywiście podzieliłam i już nabrałam chęci na kolejne. Część z wymiany, kilka kupiłam.
Teraz kiedy zaczynają hortensje, jeżówki jeszcze ciekawiej się prezentują. :tan
Werbena rigida u mnie przeżywa i z rozłogów wypuszcza wiosną nowe pędy. Wcześniej kwitnie niż siewki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu u mnie wiosną kwitnie kilkadziesiąt szałwii, a teraz co najmniej tyle jeżówek. ;:173
Pomidorów niczym nie pryskam, ile zdąży dojrzeć, tyle zjemy. Kupuję cały rok pomidory, więc przynajmniej własne jemy bez chemii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alu kupiłam ładne sadzonki SunSeekers Salmon i SunSeekers White Perfection w znanej szkółce w necie.
Różowa równie piękna, ;:oj niestety gryzonie spustoszyły rabatę na której rosła. Może znajdę w szkółce to kupię ponownie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ładna dalijka ;:333 ,że o jeżówkach i całej reszcie nie wspomnę... ;:138
Przyjemnego dnia,mimo upału Soniu! ;:196\
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Cześć kochana ja już kupiłam wczoraj zrobiłam zamówienie i końcem miesiąca przyjdzie paczuszka. Jak pooglądałam u Ciebie nie mogłam się oprzeć i będę miała na moja nowa grządkę Salmon, golden sun, apple green, reinbow no i najważniejsze perfection Pozdrawiam miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”