W.o. Psach cz.10

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W.o. Psach cz.10

Post »

Niezbadane są wyroki Boskie (mimo że niepraktykujący katolik), nie można powiedzieć że nie ma błąkających się dusz wśród nas (szczególnie gdy nadejdzie nagła śmierć), tutaj pozwolę sobie zrobić OT (nagle pod wieczór zmarł mój dziadek który zajmował się paleniem w piecu, następnego dnia w piecu się paliło mimo, że nikt nie był w piwnicy i każdy każdego się pytał czy nie dołożył do pieca...).

Osobiście nie jestem za nazywaniem nowego psa imieniem poprzedniego, moją chcieli tak samo nazwać, ale wzięłam głos i zadecydowałam że będzie Luną, wcześniej była Dianą bo spotkałam raz jej wcześniejszą właścicielkę (wiadomo, człowiek przyzwyczajony do wołania tego jednego imienia, ale każdy pies jest inny).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolek, bardzo lubię takie historie. Wierzę w to, że istnieje jakiś inny świat w którym znów się spotkamy niedługo. Kiedyś czytałam historię kobiety która po stacie swojego psa czasem słyszała odgłos pazurków stukających o podłogę. Myślę, że trzeba im spokojnie pozwolić odejść, a rozpacz to utrudnia. Uważam, że nazywanie nowego psa imieniem poprzedniego też nie jest korzystne, tak samo jak oczekiwanie od psa tych samych zachowań, do których tak jesteśmy przyzwyczajeni. Może to być krzywdzące dla zwierzęcia, które jest już inną istotą, ma swój indywidualny charakter i musimy się go nauczyć od nowa.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Trochę opacznie mnie zrozumieliście :D .
Nowy psiak dostał swoje imię i przydomek :D Jednak jak wspominało się imię zmarłej to stawiał uszy i nasłuchiwał Nasza Sunia zginęła tragicznie, wyszła śmierci naprzeciw. Zdarzyło się też parę dziwnych zdarzeń po jej śmierci, nie zrozumiałych dla nas.
Jak rozmawiałam z weterynarz powiedziała, że coś w tym jest bo nieraz słyszała podobne historie.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Przykro mi :( bo wiem co czuje właściciel po stracie przyjaciela.Decyzja o eutanazji jest najcięższa,a potem cisza i pustka i....a może za wcześnie było na taką decyzję???
Straciłam wiele zwierząt w swoim życiu i im jestem starsza tym jest mi ciężej.W tamtym roku straciliśmy dwa koty,szczurka,papugę i psa.Wszystkie zwierzęta dożyły bardzo sędziwego wieku.Zbyt dużo jak dla mnie...
Wierzę ,że jest jakieś inne życie gdzieś tam....a to dla tego ,że przecież musi być,musi ,bo tak mi łatwiej żyć i myśleć.
Moja kotka odeszła 4 lata temu,ale do tej pory śni się córce.Wszyscy mamy wrażenie ,że gdzieś przemyka po mieszkaniu.Została po niej jej córcia,która ma sporo po mamie.Często zachowuje się tak samo,tak samo mruczy,budzi nas kiedy nie odbieramy telefonu,uwielbia te same potrawy,to samo miejsce do spania.....Dziś kupiłam hortensję o nazwie RUBY,a to dla tego ,że moja kotka nazywała się RUBI.To są takie momenty ,których nie potrafię wytłumaczyć,ale wiem,że nasze zwierzęta zawsze są z nami,nawet kiedy odejdą...
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolek a jak się wabi psina a jak ta która odeszła? może podobnie fonetycznie (psy jak wiadomo reagują na różne imiona które brzmią tak samo).
Miewanie snów o zmarłych, to nic innego jak tęsknota (nie ma różnicy czy tyczy się to ludzi czy zwierząt).
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmarła w wieku 11 lat to wilczurka o imieniu Dzindzer. Otrzymany w 3 dniu po śm. w podarunku psiak to spaniel o imieniu Blaki.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Bogdan, nadszedł czas. Na zdjęciach widać, że nadszedł. Poza tym sam wiedziałeś najlepiej. Ja każdego dnia, jestem coraz bliżej takiej decyzji.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolek to rzeczywiście musiały tutaj zadziałać jakieś siły wyższe :roll: .
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ,tak - coś w tym jest.
Zauważyliście może , że zwierzęta czy ptaki które traktowaliśmy jak domowników, obdarzaliśmy swoją miłością w dniu śmierci czekały aby ich ulubiona osoba wzięła je do ręki aby oddać ostatnie spokojne tchnienie.
Dlatego bronię się już przed przyjęciem nowych ,,domowników" bo bardzo to przeżywaliśmy.Jednego roku syn po stracie kota przez 4 dni miał gorączkę z majakami. Nie był w stanie iść do szkoły. A to był z wielu kotów bardzo ,,indywidum, dziwny" kot.

annodomini bardzo Ci współczuję podjęcia tak trudnej decyzji, jednak jest ona konieczna aby nie przeciągać bólu Towarzysza. Trzymaj się ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Ginka pisze:Jolek a jak się wabi psina a jak ta która odeszła? może podobnie fonetycznie (psy jak wiadomo reagują na różne imiona które brzmią tak samo).
Miewanie snów o zmarłych, to nic innego jak tęsknota (nie ma różnicy czy tyczy się to ludzi czy zwierząt).
Zdecydowanie sie z Tobą nie zgadzam ze to tylko wynik tęskonoty
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miki331 czyli wierzysz w "rozmowy dusz" podczas snu? że przychodzą do nas żeby coś nam powiedzieć, pocieszyć? (każdy ma swoje opinie). Osobiście śnił mi się dziadek gdy intensywnie o nim myślałam, również sny ze wcześniejszym psem gdy o niej myślałam (była ze mną od dziecka).
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Jak wcześniej pisałam, mam szczeniaka (zaraz skończy 8 m-cy), którego wzięłam, gdy moja podhalanka odeszła w wieku 14 lat. Wczoraj rozmawiałam ze starszym synem, że boję się puszczać tego szaleńca przy wnuczkach, bo jest wielki, masywny i ciężko go opanować, kiedy się ekscytuje. A syn mówi, że dzieci jak były małe też się bały Nory (była jednak starsza od dzieci o 6 lat), bo je zaganiała w kąty, a potem - jeździły na niej jak na koniu i wylegiwały się na podłodze mając ją za poduszkę. Ten wariat też wydorośleje. Mam nadzieję.
Bardzo mi tej suni brakuje ;:145 , ale muszę się skupiać na młodym, żeby też był dobrym towarzyszem.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ruduś dzisiaj "święcił jajka" :)