Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
tea
50p
50p
Od: 11 lis 2007, o 17:37

Post »

Dzięki za poradę.Faktycznie nie przesypywałam kompostownika wapnem i nie napowietrzałam go.W tygodniu nadrobię zaległości.Myślałam ,ze wystarczy zielsko przesypa ziemią :shock:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdecydowanie odradzam wyrzucania do kompostownika kłączy perzu i skrzypu nawet jeżeli "jest właściwie prowadzony". Jedynym wyjściem by pozbyć się tych kłączy jest wysuszenie w słońcu i spalenie.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No chyba że ktoś lubi mieć chwasty w ogrodzie to proponuję wrzucać je do kompostu. Efekt będzie nieziemski. :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Może podkreślę to, co dla mnie ważne, bo wszyscy tu mają rację, ale piszą o różnych sprawach :lol:

Na kompostownik można wyrzucać chwasty przed kwitnieniem i zawiązaniem nasion, nawet perz i rdest, ale samo zielone. Kłączy czy rozłogów NIE!!!

Dla mnie skutek praktyczny jest taki, że cały perz palę, bo nie mam zamiaru bawić się w odcinanie czegokolwiek. Resztę chwastów mam na tyle młodych, że nawet nie śni im się o kwitnieniu. Jeśli jednak miałyby nasiona, to idą w ognisko, a nie do kompostownika.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Święte słowa Nalewko, nie warto dopuścić do kwitnienia i trzeba je od razu usuwać inaczej możemy mieć wielki problem. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

No cóż na pewno każdy ma na niechciane zielsko swoje sposoby. W każdym bądź razie ja jal wywalam wszystko na kompostownik włącznie z kłączami to do czasu aż rozrzuce nawozik poogrodzie tj.bardzo późną jesienią to praktycznie wszystko jest już rozłożone a jeśli coś się uchowa to przy rozgrabianiu i tak wyjdzie i można wybrać. Ale rację przyznaję że jak jakiemuś chwastowi się uda zakwitnąć to tylko do ogniia idzie.
tea
50p
50p

Post »

Zastanawiam się w takim bądż razie co zrobić z górą (efekt starannego zbierania zeszłego roku) swojego kompostu, w którym są kłącza skrzypu (nieznoszę tego chwastu).
pozdrawiam TEA
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli w tej górze są kłącza, to nie jest to jeszcze kompost, jeśli jest to kompost, to kłącza już się rozłożyły :lol:

Możesz ew. przesiać całą pryzmę i większe elementy wysuszyć i spalić, albo zrobić z tego tzw. gnojówkę do podlewania roślin.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Można jeszcze spalić je mocznikiem.
Rozsypać dobrą garść mocznika na zwilżony kompost,
potem przykryć na kilka dni grubą włókniną,
np. złożoną parokrotnie czarną, zimową.

Mocznik przyspieszy rozkład materii, a do jesiennego sypania, kompostu na grządki,
mocznik całkowice się rozłoży ( tzn. bakterie go pożrą ) :lol: .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tea
50p
50p

Post »

To znaczy ,że nie jest tak żle z naszym kompostem. Ma już około 3 lata,więc chyba mogę bezpiecznie go stosować.
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

tea po 3 latach to już jest bardzo smaczny i zdrowy kompościk ( no dla roślinek oczywiście :lol: ), myślę że bez obaw możesz go stosować a w razie gdyby coś nie dokońca rozłożonego zostało - nie koniecznie resztki perzu itp - to tak jak pisałem wcześniej poprotu powygrabia się :D
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kompost

Post »

Mam roczny kompost (taki nawet w miarę ładny) na którym ląduje wszystko, czy mogę go wykorzystać jako ziemię ogrodową (pod drzewka i dla róż)?
Do tej pory robiłam tak z kompostem dwuletnim i było ok, ale z rocznym boję się, że "spalę" korzenie.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Nie spalisz... chyba ,że dodawałaś do niego coś mocnego np: obornik
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
iwoboj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 paź 2008, o 01:59

Post »

Co z kompostem zimą?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A o co pytasz? O kompost usypany w kopczykach koło roślin, kompost zmieszany w ziemią na grządkach, kompost robiony w kompostowniku, czy jeszcze o coś innego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”