Cynamonowy ogród ... dopiero będzie piękny ;-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jako że różany bakcyl rozprzestrzenia się w pewnych kręgach tutejszego forum :)
... opierałam się długo, ale wszystko ma swoje granice ... :;230 :;230
... i kupiłam dzisiaj, po okazyjnej cenie trzy róże. Na etykietach było jedynie ogólne określenie "róża angielska" piękne pełne kwiaty, biała i czerwona (dwie ostatnie, mocno już sfatygowane) i różę o wdzięcznej nazwie "Ena Harknes" - znalazłam zdjęcie w necie, ale niestety nie zechciało mnie usłuchać i tu się pojawić.

Na północnym trawniku walka z koślawą darnią trwa i oto efekty na dziś ... widać postępy ???

Obrazek
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny placuszek, teraz można szaleć z roślinkami :P. Czy to będzie ogród różany :?:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Oj Ewuś!!! Daje nam w kości. Ja dziś to nie mogę chodzić. Też wyrywam darń i walczę z chwastami. To istna orka. Najfajniejsze jest jednak to, że jak człowiek skończy i usiądzie to słyszy śpiew ptaków i czuje zapach trawy, a nie spalin ;:112.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewaś, fajny ten kleks! :P
Taki nie standardowy i malarski.
Może w całości zadarnić go jednobarwinie kontrastem ?
Na niebiesko np. miodunką
Na biało - jasnota plamistą White Nancy
Na żółto - Lysymachia Aurea ( tojeść rozesłana świetliście żółta) :-)
Różom niskie byliny nie będa przeszkałdzały, a wyraźnie podkreślą nietypowy kształt grządki.
faaaaaaaaaaaaajna jest :P
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Cynamonku kochany, cieszę się, że "różyczka" i Ciebie dotknęła!!! Wcale się też nie dziwię, że zaraz w "pierwszym miocie" pojawiła się u Ciebie "królowa" w kolorze czerwonym! :D :D :D Chyba większość tak zaczyna... (oczywiscie ja też!) :lol: :lol: :lol:

Ale co ja będę gadać... Ciebie i tak nie ma, bo TWORZYSZ! ;:122 Jestem pewna, że "namalujesz" piękny ogród! ;:77 ;:100
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ewuniu! wczoraj walczyłam z internetem i ... poległam w końcu, bo nie chciały otwierać mi się zdjęcia :( .
Dzisiaj na spokojnie sobie wszystko obejrzałam i doczytałam.
Ale fajny masz ten murek! Może jednak nie zmniejszaj go (hihihi... ciągle Ci ktoś doradza :wink:), bo i tak
masz dużo innej roboty, ale jakieś przecierki faktycznie fajnie by wyglądały. Tylko jak masz tam już coś
posadzone, to malowanie musiałoby chyba zaczekać do następnego sezonu?
Też uwielbiam murki i walczę z mężem, żeby wszystkiego nie burzyć, tylko właśnie coś zostawić. Jeden już wywalczyłam, może z jeszcze jednym jakoś pójdzie?
Oczywiście, że widać efekty Twojej walki z darnią (mnie też czeka ciąg dalszy)! Ale będziesz miała dużo miejsca dla roślin!
A pomocnika masz fajnego! ;:215
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Witaj Ewo, dawno nie zaglądałam, a tu tyle się dzieje :D . Na temat murku to już nie będę dawała swoich rad, a jeśli chodzi o ten wolny kawałek przy betonie to można by posadzić jakiegoś płożącego jałowca, nie wejdzie na drzewo, troche wpełznie na beton, ale można go spokojnie ciąć i formować, przy zakupie warto wybrać jakąś szybko rosnacą odmianę. Piesio śliczny :D

Pozdrawiam serdecznie

Anu-La
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Pierwszy raz

Post »

Witaj Ewo!
Jestem po raz pierwszy w Twoim ogrodzie i podpatruję różne pomysły, bo właśnie stałem się posiadaczem sporego kawałka ziemi na zachód od Warszawy i chciałbym z niego zrobić ładny ogródek. Na razie są same chwasty (odkryłem pietruszkę więc na początek mam własną natkę). Pewnie i trochę świerczków by się przydało, by nie było tak płasko. Byliny będę przywoził z ogrodu moich rodziców, którym się zajmowałem przez ostatnie 10 lat. No a teraz muszę zaczynać wszystko od początku. Liczę na pomoc Drogich Forumowiczów. Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu! Gdzie zniknęłaś?! Jakie kolory u Ciebie maluje maj? :D
Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

No właśnie Ewcia, gdzie jesteś? Mam nadzieję, że zdrówko OK, a Ty ulepszasz, sadzisz i poprawiasz naturę aby pokazać nam piękne odsłony Twojego ogrodu :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

To znowu ja :) Cynamonkowa Ewciu, gdzie jesteś? Mam nadzieję, że zdrowa jesteś :?
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, kochane jesteście :D :oops: ... już jestem, najpierw wyjeśdżałam, a potem była dość długa awaria komputera. Już wszystko naprawione i śpieszę donieść, że na moich ugorach wiele się zmieniło, zaraz wstawię zdjęcia.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Uff... no to całe szczęście, że u Ciebie wszystko ok! :D
W takim razie czekamy na zdjęcia! Ciekawe, co tam u Ciebie się zmieniło ....
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynam od ... plam na ziemi ;:24 ... w miejscu "górzystej" darni ;) zdjęliśmy wierzchnią warstwę gliny i w to miejsce sypiemy nową ziemię, mieszaną z piachem. Strasznie ciężka praca, w suche dni glinę rąbie się kilofem, a w mokre nie da się tam wejść, połowę wynosi się na butach :D

Obrazek

Warzywnik - nasza chluba i duma, wszystko rośnie jak na drożdżach :) a na ścianę wspina się winobluszcz, oby szybko zarósł ten paskudny mur. Malowanie i inne ozdoby są w planach, ale teraz jest za dużo pracy i nie ma czasu, by się tym zająć.

Obrazek

To wejście do warzywnika, zrobiłam tu zaczątek skalniaczka, bo to betonowe obramowanie grządek jakoś marnie wygląda, oby szbko zarosło :)

Obrazek

Obrazek

Pod ogromną wierzbą - pamiętacie tę betonową dziurę - zdjęliśmy darń, odkuliśmy trochę betonu i posadziliśmy sporo bluszczu. Na razie stoją tam różne donice i skrzynki z sadzonkami, bo było jakoś łyso ;)

Tak było ...
Obrazek

Tak jest dzisiaj ...
Obrazek

W sadzie już jest masa malutkich owocków, wisienek, śliwek, jabłek, gruszek ... zdjęcia będą później :)
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Świetnie Ewuniu to sobie wymyśliłaś! ;:333
Warzywniaczek - miodzio! Ale będziesz miała dużo własnych jarzynek!
No i to miejsce pod drzewem już zupełnie inaczej wygląda.
Faktycznie - zanim bluszcz się rozrośnie, dobrze czymś innym to miejsce przysłonić.
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”