Ogród Ignis05 część 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 8

Post »

Witaj :wit . Pięknie wygląda Twój zielony trawnik ;:215 a mostek jest bardzo klimatyczny. Objętości w ogrodzie to Ci na pewno nie brakuje i wzdycham do tych ogólnych widoczków ;:215 . Sporo roślin Ci kwitnie a czerwiec na pewno przyniesie nowe kolory. Koty bliźniaki bardzo fajnie się bawią, zrobiłaś piękne zdjęcia. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ogród ;:167
Magnolie, różaneczniki, woda i jeszcze koty, na które zawsze miło się patrzy :) a czy dają się pogłaskać?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Puk, puk, Krysiu kochana czyżbyś już zapadła w zimowy sen. ;:306 :;230 To chyba za wcześnie, nawet niedźwiadki pracowicie napełniają brzuszki i nie spanie im o tej porze w głowach. ;:112 ;:112 A tak na poważnie, to niepokoi mnie Twoja tak długa nieobecność na forum, od maja się nie pokazujesz, tfu, tfu, oby nic złego się u Ciebie nie wydarzyło. ;:202 ;:202
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam serdecznie w nowym roku 2021. :wit

U nas zimowy pejzaż, świeci słonko, kosy się przeganiają przy karmniku, koty buszują po śniegu.
Na przekór bieli za oknem trochę ciepłych kolorów.
Na początek dalie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koty latem ;:173
Obrazek

Obrazek

My i koty mamy się dobrze.
Czas szybko ucieka i nim się obejrzałam a tu już mamy nowy rok.
Wszystkim w tym nowym roku życzę zdrowia i optymizmu oraz pięknych ogrodów.

Dziękuję za Wasze wpisy i przepraszam, że nie odpowiadałam na nie.
Kiedyś łatwiej było mi się zmobilizować. Teraz wiele spraw mnie odciąga od pisania.
Latem i jesienią bardzo zajmował mnie ogród a zimą reperuję swoje zdrowie.
Trzeba szykować siły na wiosnę.

Tara Aniu, Madziu, Wandeczko, tu.ja Izo, anabuko1 Aniu, Dorotko, Ewelinko, Bufo-bufo Olu

maj , jak zawsze czaruje swoją świeżością i tak było i tym razem.

Stasieńko kochana ;:196
dziękuję Ci za troskę. Jakoś przetrwałam wszystkie bolączki, z niektórymi nadal walczę.
Mam nadzieję, że u Ciebie też wszystko w porządku. ;:167

Kotki dzielnie maszerują przez nasze ogrody, są bardzo uspołecznione, dają się pogłaskać, poczochrać i tak dalej.
Kupiłam im jedną budkę i nawet jedno z nich z niej korzysta od czasu do czasu.
Zawsze z rana i po południu czekają na posiłek. Kiedy już napełnią brzuszki idą dalej , sprawdzić, czy nie ma gdzieś innych smakołyków. Są dobrze wypasione i przygotowane na zimę. Pięknie zareagowały na puszyste opady śniegu.
Brykały w nim , bawiły się tym puchem. Kiedy teraz tego śniegu jest więcej , to chętniej chodzą przetartymi ścieżkami.
Kotka zwłaszcza pilnie obserwuje ptaki przy karmniku. Idzie razem ze mną do karmnika, kiedy dosypuję tam słonecznik.
Kilka razy nawet próbowała tego słonecznika. :lol:
Mimo zabezpieczeń karmnika i tak udało się jej dopaść czasami jakiegoś ptaszka.
Kocurek woli gotowe dania i tylko czasami gapi się na ptaki. :lol:

Obrazek Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu :wit . Wspominki daliowe bardzo kolorowe ale ja jednak z przyjemnością obejrzałabym zdjęcia zimy ;:138 . Póki co niech trwa i wcale mi nie przeszkadza, że trzeba odśnieżać, że zimno. Rośliny na pewno są zadowolone z takiej pierzynki i może wymrozi wszelkie robactwo i wirusy ;:224 . Oby tylko ta zima nie przedłużała się za bardzo bo tego akurat nie lubię ;:224 . Wszystkiego dobrego na ten rok ;:196 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewelinko :wit

Pięknie wygląda śnieg na zdjęciach.
Jednak niemal codziennie jest dosypywany i to na tyle, że trzeba odśnieżać.
To już się mniej podoba mojemu M.
Ale masz rację. Taka pierzynka się przydaje moim roślinom. W tym sezonie nie zabezpieczyłam swoich róż.
Miałam nadzieję, że to będzie taka zima jak w poprzednim roku. A do tego mocno dokuczały mi już kolana i odpuściłam sobie.

Zimowe widoczki - proszę bardzo. ;:173
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tobie również życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysieńko, kochana wczoraj o Tobie myślałam a tu dzisiaj taka niespodzianka, ogromnie się cieszę, że znowu jesteś z nami. ;:1 ;:1
Widzę, że śniegu masz pod dostatkiem i Twoim roślinkom nic nie zagraża. ;:215
No nikt się aż takiej zimy nie spodziewał, ale to jeszcze nie koniec, lutowe mrozy mogą wszystkim dać w kość, strach się bać. ;:202
Dalie kwitły Ci na bogato a ten słonecznik zapewne sikorkom wyhodowałaś. ;:63 ;:138
Piszesz, że koty się oswoiły i razem z kotką karmicie ptaszki. Ona zapewne się cieszy, bo będą smaczniejsze gdy upoluje.
Natomiast kocury są leniwe, tylko jeść i spać w ciepłym kąciku, kotka bardziej łowna, to Ci nornice wyłapie. ;:108
Cieszę się, że ze zdrowiem w miarę dobrze a te kolanka to też wina tamtego upadku, czy raczej smarowanie wysiadło. :?: :?:
Ja miałam wstrzyknięty kwas hialuronowy do jednego kolanka i już drugi rok nic mi nie dokucza.Warto było. :tan
Niech ten Rok kochana, będzie dla Ciebie zdrowszy i bezpieczniejszy a ogród pełen kwiecia, warzyw i owoców. ;:167 ;:168 ;:79 ;:cm
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Stasiu ;:196
Zimę mamy nawet dość solidną, śniegu pod dostatkiem i jeszcze dzisiaj ma dosypać.
Na szczęście mrozów za wielkich dotychczas nie było.
Dalie rzeczywiście dopisały latem. Akurat pięknie wypełniły czas, kiedy różom opadły już siły.
Słoneczników miałam więcej ale nim zdążyły wyrosnąć, to dopadły je ślimaki i tylko dwa uratowałam.
Mam nadzieję, że w w tym roku uda mi się więcej ich ocalić przed ślimakami.
Kolana naprawiam na różne sposoby i też wzięłam już zastrzyki. Teraz czekam na efekty.
Tobie również życzę zdrowia ;:167 i wszystkiego najlepszego w tym roku oraz pięknych kwiatów i dorodnych plonów. ;:196 ;:196

Trochę nowinek z kocich przygód.

W piękny czerwcowy dzień kotka Kropka wybrała się na zwiedzanie dachu. :lol:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jak tu zejść? Trochę to trwało ale , przy mojej pomocy znalazła drogę powrotną. Tutaj Kropka i kocurek Kubuś.
Obrazek Obrazek

Koty najedzone z ciekawością przyglądają się jeżowi pałaszującemu ich posiłek. :lol:
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u nas nocą padał deszcz, do tego rozhulał się halny i rankiem już było po śniegu. ;:145 Mogłoby znowu sypnąć, bo idą mrozy. ;:174
To chyba kalina tak obficie kwitnie obok różaneczników. ;:215 ;:215 ;:215
Kropka, to imię nadałaś od jej ubarwienia, widać dużą kropkę na boku, ;:306 bo z niej to raczej kropka nie jest. ;:306
Kubuś jest ciemniejszy, sukienki mają podobne, bo to chyba jest rodzeństwo. ;:108
Dobrze że najedzone, to nie atakują jeżyka, ale że jemu sucha karma smakuje to nie wiedziałam. ;:oj ;:oj
Krysieńko, zatem pomyślnych efektów w leczeniu kolanek, bo przydadzą się nie tylko wiosną sprawne stawy.
Pozdrawiam i ściskam serdecznie. ;:167 ;:168 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit . Piękne zimowe zdjęcia pokazałaś ale jednak przekonałaś mnie bardziej do tych czerwcowych ;:138 . Tego roku ja też nie zabezpieczałam róż prócz tych nowo posadzonych i przesadzonych jesienią ;:224 , dlatego śnieg mnie ucieszył . Odśnieżanie to już inna bajka ;:306 . U mnie na ten moment wielka odwilż :roll: . Czekamy na wiosnę a ta już niebawem ;:138 . Kotka bardzo ciekawska z tego co widzę :;230 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Kotka i kocurek. Hmmm?to brzmi rozwojowo :wink:
Różami się nie martw. Nic im nie będzie, nie ma i prawie na pewno nie będzie takich mrozów.
A krioterapii na kolana próbowałaś?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu,

Jak dobrze, że się pojawiłaś! Brakowało Twojego pięknego ogrodu i jego przepięknych kocich mieszkańców.
Dalie udały Ci się świetnie, w przeciwieństwie do moich. W tym roku będą nowe, może bardziej udane. Zimowe widoki Twojej okolicy są po prostu bajeczne, taką zimę uwielbiam.

Koci reportaż fantastyczny! A swoją drogą, przyplątały się do Ciebie wyjątkowo piękne koty o rzadkim umaszczeniu "marmurkowym". Oba są cudne, fajnie, że zadomowiły się w Twoim obejściu. Ja aktualnie mam dwa koty (Diabolinę i Wolfunia), oba bure. Tego nowego mam dzięki Madzi i jej koleżance, u której wykociło się chyba 5 małych kotków. Jednego "zaklepałam" i mam.

Krysiu, nabieraj sił przed nowym sezonem. Stęskniłam się za naszymi spotkaniami. W czerwcu zapraszam tradycyjnie na Kaszuby. Posiedzimy sobie w altanie, pogadamy, pośmiejemy się.
Tymczasem pozdrawiam zimowo, bo zimę mamy taką, jak za dawnych lat.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasieńko ;:196
U nas właśnie śnieg jest dosypywany i to szczodrze.
Będzie jeszcze piękniej , zimowo ale niestety, trzeba będzie znowu torować drogę do wyjazdu.
Mąż już się cieszy, będzie miał jutro zajęcie. ;:222
Na tamtej fotce, to widać kwitnącą kalinę. Poniżej jest w zbliżeniu.
Kotka została Kropką, bo swego czasu miała na nosie taką kropkę. Myśleliśmy, że to jej uroda ale to była pamiątka, chyba po kleszczu.
Ponieważ to jest rodzeństwo, to kocurek został Kubusiem. :lol: Oba imiona na tę samą literę.
Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru życzę. ;:196 ;:196

Obrazek Obrazek

Ewelinko ;:196
Skoro przekonałam Cię do fotek z czerwca, to pokażę jeszcze trochę.
U nas ten śnieg już trochę leży i chociaż zapowiadano ocieplenie, to dotąd nie stopniał od tych zapowiedzi. :wink:
Kotka jest ciekawska, ostatnio znowu wlazła na dach, cały w śniegu i miauczała, bo bała się zejść.
Próbowaliśmy jej pomóc ale to tylko pogarszało sytuację. W końcu daliśmy jej spokój i po jakimś czasie sama
znalazła drogę, prosto do kociej budki. ;:215

Obrazek Obrazek

Madziu ;:196
Może i brzmi rozwojowo ale nic z tego. :lol: Kotka jest po sterylizacji.
Wiesz, jakoś mnie sytuacja róż nie martwi. Pomyślałam, że dość tych starań i pieszczot - które sobie poradzą te będą,
a które nie, to posadzę tam dalie.
Miałam przeróżne zabiegi, krioterapię też. :wink:

Obrazek Obrazek

Witaj Asiu ;:196
Też stęskniłam się za Wami. ;:168

Dalie pomogły mi znieść fatalną kondycję moich róż pod koniec lata.
Gdzieś doczytałam, że nie lubią rosnąć w tej samej ziemi, co w poprzednim sezonie.
Trzeba im zmieniać miejsce a przynajmniej ziemię a tym samym miejscu.
Nawet zastanawiam się, czy nie sadzić ich w donicach a donice do ziemi.
Wtedy będą odgrodzone od środowiska z poprzednich nasadzeń.

Koty są nasze wspólne , osiedlowe. Przynajmniej tak mogę się nimi cieszyć.
Często , zwłaszcza latem wylegiwały się w naszym ogrodzie.
Karmię je regularnie, nawet udało mi się je przed zimą odrobaczyć.
Tylko do domu nie mogą wchodzić. Ale fundnęłam im budkę. :D
Pod zadaszeniem mają też koci kojec.
Mam nadzieję, że latem będzie okazja do spotkań.
Dziękuję za zaproszenie na Kaszuby. Ciebie i Jagódkę też zapraszam do mnie.
nawzajem, pozdrawiam zimowo ale cieplutko . ;:79

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, u mnie sadzenie dalii w zadołowanych donicach nie sprawdziło się. Rozwijały się, ale tylko do pewnego czasu, potem jakby im coś nie pasowało. Natomiast lepiej radziły sobie w donicach wolnostojących, ale wtedy donice muszą być wielkie.

Cudną masz kalinę! Czy wiesz, że pierwszym krzewem posadzonym na mojej nowej działce są dwie kaliny? Koralowe są. Jesienią rewelacyjnie się przebarwiły te moje maluszki. Czy Twoja też jest koralowa? Ile ma lat?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kalina kwitła Ci na bogato, pozostałe rośliny również, bo wspaniała z Ciebie ogrodniczka. ;:433 ;:433 ;:433
Przydałaby mi się taka porządna, śnieżna zima jak u Ciebie, ale co ma być to będzie. ;:108
Zaglądałam wczoraj do begonii, jeszcze są w piwnicy, ale niebawem będę musiała wysadzać, bo niektóre już puszczają kiełeczki. ;:215
Zdróweczka Wam życzę a dla M dużo siły przy odśnieżaniu. ;:97 ;:97 ;:79 ;:211
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”