Nie było mnie kilka dni. Wybaczcie, to był bardzo intensywny czas. Masa pracy, dużo rzeczy do zrobienia na działce i tak zleciało. A jeszcze przygotowania do świąt, jak to szybko zleciało ! Przecież niedawno ubierałem choinkę
Rodzice postanowili mi w prezencie postawić płotek na froncie działki. Teraz w sumie żywopłot będzie wyglądał tam głupio także zmiana planów. Przy płotku będzie różana rabatka z floksami i mieczykami !
Podczas przekopywania miejsca pod róże znalazłem coś takiego. Ceglane rury, ułożone jedna obok drugiej ciągiem. Wykopałem tylko kilka ale wbijając widły obok też było je czuć pod ziemią. Nie wiem zupełnie do czego mogły/mogą służyć.
Zadziałałem też trochę dzisiaj pod choinkami. Dzięki podcięciu dolnych gałęzi do wysokości 2-2.5metra pod spodem jest duuuużo światła. Przy okazji wywaliłem cały krzew derenia ozdobnego. Półtorej godziny walczyłem z wykopaniem jego korzenia. Było warto, teraz rosną tam porzeczki(2 białe i 2 czerwone) i borówka wysoka

W rogu postawiłem też kompostownik. Swoją drogą nie zdawałem sobie sprawy że tyle kosztują :O
Szybki rzut na oczko wodne
Zakwitło 16 kremowych tulipanów które posadziłem jesienią. Mając też chwilę policzyłem wszystkie tulipany z pąkami na działce. Jest ich prawie 180 sztuk
W szklarni też wszystko rośnie jak szalone. Dzisiaj było takj ciepło że termometr ok 12 pokazywał 47 stopni. Dzisiaj pierwszy raz postanowiłem nie nakrywać na noc wszystkiego co tam rośnie.
Koper, cebula i pietruszka naciowa
Sałata
Sałata i rzodkiewka
Rozsada nasturcji i groszku pachnącego
A tak wyglądają eksperymentalnie wystawione do szklarni pomidory, kobea i rącznik. Stwierdzam że chyba wszystkie tam już wystawię bo świetnie sobie dają radę. Dzisiaj sąsiad też swoją rozsadę pomidorów do szklarni przywiózł i zostawił na półce.
Masa pracy jeszcze mnie czeka przy porządkowaniu tej dziwnej rabaty przed domkiem. Na samą myśl aż mi się słabo robi.... Ale cóż, mus to mus ! Zastanawiam się też coraz poważniej żeby już wysadzić mieczyki i może dalie?
Teraz lecę ponadrabiać zaległości w waszych wątkach bo dawno nie zaglądałem