Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Ewelinko, tulipany zakończyły już spektakl, ale kolejne rośliny dzielnie je zastępują.
Widzę że czosnków też sporo nasadziłaś :D Jejku, ile ty tych cebul jesienią wsadziłaś :lol:
Widoczki piękne no i ten powojnik ;:167
Bardzo, ale to bardzo zazdroszczę deszczu. U mnie to już Sahara, trawnik usycha a roślinki więdną. Aż wszystkiego się odechciewa :roll:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj miałam ładny dzień i wzięłam się za plewienie. Było tego mnóstwo . Jutro czeka mnie jeszcze jedna rabata i będę miała na jakiś czas spokój . Dzisiaj dostałam paczkę z pumilkami i już siedzą w ziemi ;:215 . Jutro czekam na kolejne paczki bo mają przyjechać ostróżki z bylinowego oraz powojniki od Stasi ;:108 . W ogrodzie coraz piękniej a róże mają coraz większe pąki i lada dzień zakwitną ;:oj . Od wczoraj wynajęta firma kładzie asfalt na drodze do której dołączymy mam nadzieję w tym roku ;:138 . Jak tylko zrobimy wjazd będziemy mieli utwardzoną drogę na działkę . Jestem bardzo zadowolona bo jednak pchanie wózka z Weroniką po kamieniach pod górkę nie należy do lekkich ;:224 . Póki co z równaniem terenu czekamy do urlopu eMa a ten wypada w połowie czerwca. Potem ruszamy pełną parą z pracami ;:108 . Trochę się obawiam ściągania siatki bo Cola ma zapędy na uciekiniera a poza tym ma pierwszą cieczkę przed sobą . Zobaczymy ile uda się zrobić w tej sytuacji.

Moniko akurat w majówkę leniuchowałam na potęgę ;:224 . Plewiłam dopiero dzisiaj ;:108 . Czosnki uwielbiam i mus mieć ich sporo. To różowo -zielone cudo to surfinia z marketu . Bardzo mi się spodobała i musiałam kupić . Pozdrawiam :wit .

mat23 bardzo dziękuję za komplement . Jeszcze sporo brakuje do tego co chcę osiągnąć ale powoli małymi krokami idę do celu. Na zdjęciach mam mixy czosnków ale są tam też Gladiatory, czosnki aflatuneńskie , Nigrum. Pozdrawiam :wit .

Natalio fajnie, że u Ciebie trochę popadało ;:138 . Rośliny potrzebują teraz sporo wody a ostatnio z tym był problem. Myślę, że na pewno wpłynie to na ich kondycję ;:333 .

Agnieszko w sumie to pokazuję Wam tylko część działki. Pozostałe miejsca nie nadają się do pokazania a poza tym będą tam zmiany więc nawet za bardzo nie przejmuje się chwastami . Jeśli chodzi o moje lawendy to niestety przezimowały marnie. Część ładnie odrosła ale sporo niestety mi przymarzło i chyba nic z nich nie będzie. No nic, tak to czasem bywa .

Zuza dzięki ;:196 , chociaż mam jeszcze mnóstwo pracy przed sobą to częściowo jestem zadowolona . Czosnki to ogrodowy must have więc dokup koniecznie . Pozdrawiam ;:196 .

Aniu tak to jest kocimiętka ,chociaż przyznam, że mocno zredukowałam jej liczbę i porozsadzałam w rożnych miejscach . Szpaler mnie wkurzał bo jak przycięłam to było łyso ;:131 . Teraz mam po kilka sztuk w różnych miejscach. Czosnki są wspaniałe gdyby jeszcze nie te liście. Pozdrawiam .

Wiolu suszy nie zazdroszczę :( . Czosnki sadziłam i w zeszłym roku i dwa lata temu więc uzbierało się ;:224 . Powojnik cudny a w zeszłym roku był taki marny , że sama nie wiedziałam co z niego będzie. jak widać dał radę i tego roku mnie zaskoczył pozytywnie. Pozdrawiam i deszczu życzę ;:196 .

Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Ewelinko! śliczne masz te czosnki i jak ich dużo :D Podoba mi się ten biały powojnik, masz jego nazwę?
Piwonia już kwitnie, moja dopiero kolor w pączku pokazała i widzę że róże też masz z mnóstwem pączków, będzie cudne różane lato...właściwie wiosna :D Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko czosnkami też muszę się pozachwycać, ;:oj ale dojrzałam też biel na skarpie. :)
Nareszcie nam podlało rabatki. ;:215
Spokojnej pracy. ;:168
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, ależ u ciebie jest cudnie. Piękne masz powojniki, takie delikatne. Twoje czosnki maja duże główki. U mnie małe bo było sucho. Czekam, aż przekwitną i je przeniosę. Zaczynają róże i piwonie, będzie pachnąco. Zauważyłam rodka. Moje rosną na totalnej patelni, cały dzień mają słońce. Dużo go podlewaj, zasilaj i da radę. Pozdrawiam i czekam na więcej
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewelinko jak zwykle nie próżnujesz, praca wre u Ciebie, ogród prezentuje się pięknie ;:63
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Ewelinko!
Wspaniale wiosennie, a nawet z lekka letnio w Twoim ogrodzie! ;:138 ;:138
Czosnki (moje nie przeżyły zimy), powojniki, piwonie różyczki - niektóre już kwitnące, inne zapączkowane i tylko patrzeć jak buchną kwieciem, orliki i zieleń w różnych odcieniach! ;:433 ;:433 A wszystko w takim ładzie i składzie, że klękajcie narody! ;:114 Cudownie urządziłaś wiosenny ogród. ;:215 ;:215 ;:215
Niech weekendowe dnie upłyną Ci na wypoczynku wśród kwiecia. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko piękne u Ciebie! Twoje czosnki zachwycają.
Powiedz mi, czy sadziłaś je jesienią ub. roku? Z moimi olbrzymimi jest coś nie teges... posadzone w 2016 jesienią, pięknie kwitły w ub. roku, a w tym roku liście a zawiązki kwiatów nie ma... liście zresztą już usychają ;:222 Nie wiem czy je trzeba traktować jak tulipany (tzn. wykopywać a potem znowu do ziemi)? Bardzo zawiedziona jestem, bo czekałam na ich kwitnienie...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Gratulacje - niemal trzykrotne więcej czosnków ;:oj Widać spodobało się się im U Ciebie. Orlik wdzięczny kwiatek co prawda sieje się samorzutnie, ale obecność jego w nieoczekiwanych miejscach jak dotąd mnie nie razi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko śliczny powojnik, taki gęsty.
Fajnie że będziesz miała asfalt, zawsze to udogodnienie.
Czosnki ładne, rabatki wysprzątane, choć widzę że u sąsiadki prace też poszły do przodu :;230
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Porządnego deszczu zazdroszczę...
Tulipany się pożegnały, za to czosnki dają czadu ;:333 Miałam je kupić jesienią, ale oczywiście mi brakło ;:218
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Z przyjemnością podziwiam obfitość pąków, jakimi obdarzyły Cię róże ;:oj
Przekwitły już tulipany, ale za to pojawiły się czosnki i zachwycają intensywnością koloru. Na rabatach robi się coraz gęściej, zieleń jest coraz bujniejsza, po prostu pięknie ;:138 Ten powojniczek jest śliczny. Ma go również Ania-Annes77 i też go chwali ;:108 A przynajmniej u niej właśnie zapadł mi w pamięć, więc musiał być być równie piękny.
W krakowskim Zoo nie byłam już od wieków, ale w Krakowie byliśmy kilka dni po Was. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewelino...masz piękny ogród i taki duży na takim areale możesz poszaleć. :uszy Jedne kwiatki przekwitną już następne zaczynają. Dopiero niedawno cieszyliśmy się z tulipanów a tu już czosnki, clematisy a nawet róże..te u mnie jeszcze w maleńkich pączkach. Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aha...a ja myślałam o stworzeniu szpaleru z kocimietki przed różami. Trochę już jej tam mam. Jak przytne i będzie łyso to moje kamienie i tak to zaslonia .
Tak czosnki piękne. A fakt liście już nie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Ostatni tydzień zleciał mi bardzo szybko ;:108 .W sobotę udało mi się wreszcie kupić śliwę wiśniową Pissardi i klona Odessanum. Wciąż nie mogę znaleźć wiśni Kanzan . W poprzedniej szkółce była ale taka duża nieszczepiona na pniu. Mimo cudnej i wielkiej sadzonki nie wzięłam bo nie mam pojęcia jak takie drzewo urośnie ale z opisu sądzę, że byłoby olbrzymie. Jednak formy szczepione na pniu mają trochę ograniczony rozrost . No nic, szukam dalej i nie spocznę do póki nie kupię ;:224 . Moja lista chciejstw niebezpiecznie się powiększa bo zapragnęłam mieć też jodłę koreańską i kalifornijską a także świerka srebrnego . Obiecałam sobie, że od tej pory nie będę kupowała kompletnie nic do ogrodu. Czekam cierpliwie aż będę mogła sadzić rośliny na nowej części działki. Będę miała też sporo przesadzania bo mam taką jedną rabatę na której tymczasowo mieszkają rośliny, których nie miałam gdzie posadzić ;:131 . To jest efekt spontanicznego kupowania . W ogrodzie powoli przekwitają czosnki ale mam jeszcze w blokach startowych inne białe oraz główkowate i Ping-Pongi, których jestem bardzo ciekawa . Róże mają coraz większe pąki i gdyby nie chwilowe załamanie pogody pewnie już pokazywałyby swoje sukienki . Na razie jako pierwsza ( nie licząc dzikiej róży ) zakwitła róża kanadyjska Morden Blush a na resztę czekam cierpliwie ;:65 .

Obrazek

Obrazek

Marysiu ten powojnik to Guernsey Cream . Rzeczywiście pięknie kwitnie, ma duże kwiaty i jest ich całkiem sporo jak na takiego młodzika. Nie spodziewałam się prawdę mówiąc. Piwonie otwierają kwiaty ;:138 . Mam też kilka nowych z zeszłego roku i czekam niecierpliwie na kwiat. Ciekawa jestem czy odmiana się potwierdzi . Dziękuję i również pozdrawiam ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Soniu niektóre czosnki powoli kończą swój popis ale jeszcze pozostały inne . Na skarpie biel od rogownicy a za moment zakwitną goździki ;:333 . Obecnie temperatury trochę niższe więc może rośliny ciut dłużej pokwitną. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Ewo pięknie to jest u Ciebie. Nie mogłam napatrzeć się na Twoje różaneczniki. Mój tego roku nie kwitł i ciut przymarzła mu jeden pęd. Zadbam o niego w tym roku i może jeszcze pokaże swoje piękne oblicze. Róże mimo mocnego cięcia pięknie odrosły i mają mnóstwo pąków ;:138 . Pozdrawiam :wit .

Jak Paweł II

Obrazek

Obrazek

Mariuszu ostatnio jestem jakoś sceptycznie nastawiona do mojego ogrodu ;:131 . Rabata z różami i bylinami nie prezentuje się tak jak sobie wymarzyłam no ale to przecież młode rośliny więc cudów nie będzie. Mimo wszystko dziękuję za dobre słowo ;:196 .

Obrazek

Morden Blush

Obrazek

Lucynko pogoda tego roku jest jakaś dziwna . Kompletnie jej się pomieszało z porami roku. Na róże czekam niecierpliwie bo obdarowały mnie mnóstwem pąków :heja . Bardzo dziękuję za tyle komplementów chociaż są niesłuszne . Jeszcze sporo do zrobienia i to nie jest szczyt moich ogrodowych marzeń. Już planuję przeróbki . Dziękuję, weekend był udany. Pozdrawiam :wit .

Eden Rose.

Obrazek

Polish Spirit i Reine des Violettes

Obrazek

Basiu czosnki sadziłam i w zeszłym roku i dwa lata temu. Wszystkie kwitły i nie było z tym problemu. Najstarsze Gladiatory pięknie się podzieliły i z 2 cebul na starcie obecnie mam 11 kwiatów. Nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie tak się dzieje. U mnie nie ma z nimi żadnego problemu a nawet ich nie zasilam. Szkoda, że u Ciebie zachowuję się tak dziwnie :( . Powodzenia :wit .

Obrazek

Obrazek

Olu faktycznie czosnki u mnie bardzo chętnie się dzielą i w końcu trzeba będzie je wykopać i porozdzielać cebulki. Orliki są bardzo fajne i tak dostojnie górują nad innymi roślinami. U mnie nie sieją się jakoś mocno a to co się wysieje zostawiam . W ten sposób mam kilka roślin więcej . Szkoda, że nie wszystkie rośliny takie chętne do wysiewania ;:224 .

Zeszłoroczna przecenowa Pashmina w końcu normalnie urosła i ma kilka pąków. Może tego roku kwiaty mnie zachwycą ?

Obrazek

Louise Odier jest największą różą w moim ogrodzie i ma masę pąków.

Obrazek

Kasiu asfalt już leży i tylko czekamy aż będziemy mogli podłączyć się do tej nowej drogi . Przy dobrych wiatrach damy radę tego roku a jak się nie uda to dopiero w przyszłym. W każdym razie perspektywa jest i to najważniejsze. O co chodziło Ci z pracami u sąsiadki :lol: ??

Obrazek

Obrazek

Małgosiu niby coś padało ale ziemia głębiej jest sucha. Jak sadziłam drzewa to miałam problem z kopaniem. No ale nie narzekam bo bywało gorzej. Czosnki dokup koniecznie tego roku. Ja chyba niektóre swoje wykopię i przesadzę bo nie wszystkie rosną tam gdzie powinny.

Obrazek

Obrazek

Iwonko każda roślina ma swój czas i trzeba się cieszyć, że ogród jest taki zmienny . Tak, ten powojnik upatrzyłam chyba u Ani i tak w zeszłym roku całkiem przypadkiem był w szkółce i wzięłam. Cudnie kwitnie i bardzo się z tego cieszę. Jeszcze gdyby tak zarósł mi całą pionową część przejścia byłoby fajnie ;:224 . Dziękuję i wzajemnie.

Lilii mam sporo i czekam na ich pokaz.

Obrazek

Obrazek

Zuza dziękuję ale jeszcze sporo prac i zmian przede mną. Może za 5 lat będę zadowolona kiedy krzewy i drzewa podrosną . Róże i powojniki na pewno nas zachwycą oby wszystkie bujnie zakwitły. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Aniu-anabuko kocimiętka świetnie komponuje się z różami jednak mnie takie przycięte kulki raziły wolę więc żeby było ich gdzieniegdzie kilka niż cała obwódka. Musisz sama spróbować i przekonać się czy Ci takie coś odpowiada. Pozdrawiam .

Pissardi zajęła miejsce wierzby Hakuro . Zdjęcia trochę kiepskie przez pogodę ale myślę, że w tym miejscu będzie ładnie wyglądała podsadzona kocimiętką i tawułami.

Obrazek

Obrazek

W oddali widać klona Odessanum .

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”