Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ciastki
100p
100p
Od: 24 sty 2017, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4

Post »

Ebabka pisze:Gorzkich nie wolno jeść! Nie sadzić obok dyń ozdobnych bo w wyniku zapylenia mogą być gorzkie. Ta gorycz to kukurbitacyna, w nadmiarze jest szkodliwa dla zdrowia.
A co jak ja mam kabaczki i cukinie, a sąsiadka za działkowym płotkiem ma takich daniel ozdobnych od groma? ;:169
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie znaczy to, że się zapylą ozdobnymi i że będą gorzkie. Takie zdarzają się sporadycznie, warto jednak próbować, bo można zepsuć potrawę :)
Pozdrawiam Eugenia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wystarczy mieć minimalną wiedzę w temacie. Z dyniami jak z ludźmi. Kobieta , która ma męża z Afryki nie robi się czarna a on nie bieleje. Dopiero ich dzieci maja pomieszane geny. Jeżeli nawet cukinie zapylą się dyniami to będzie to wiadomo dopiero za rok , jak posadzisz te skrzyżowane lub nie, nasiona.
Poza tym dynie ozdobne to odmiany dyni zwyczajnej i dyni olbrzymaiej. Trafiają się też tykwy ale one chyba się nie krzyżują.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jakiej wielkości cukinie Zbieracie do przetwarzania? Chodzi mi o mrożenie cukinii. 20 cm - długości będą dobre?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Ja mroziłam kiedyś w całości właśnie takie 20 cm. Ale potem nie były zbyt apetyczne, no chyba, że do zupy. Teraz robię leczo w słoiki i dodaję do różnych sosów, też w słoiki.
Iza
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Pomimo suszy nie tylko żyją,ale zaczynają wiązać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Faworyt co to za odmiana? Ładnie wyglądają,jak wszysytko Twoje z resztą ;)

U mnie na szczescie deszczowo co jakiś czas,więc nawet nie podlewam.

Jak chodzi o mrożenie to ja robię sobie mrożonki do zup z warzyw,w tym cukinię właśnie pokrojoną w kostki. Na patelnie też.można wrzucić ,ale jedno ale - jak się już zamrozi to nie rozmrażać,bo faktycznie robi się ohydna.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Ta brodawkowa to Rugosa Friulana.Ponadto tradycyjnie Astra Polka.Soraya moja ulubiona w tym roku jej nie mam,gdyż nie spotkałem w porę nasion.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
ciastki
100p
100p
Od: 24 sty 2017, o 08:28

Post »

kaLo pisze:Wystarczy mieć minimalną wiedzę w temacie. Z dyniami jak z ludźmi. Kobieta , która ma męża z Afryki nie robi się czarna a on nie bieleje. Dopiero ich dzieci maja pomieszane geny. Jeżeli nawet cukinie zapylą się dyniami to będzie to wiadomo dopiero za rok , jak posadzisz te skrzyżowane lub nie, nasiona.
Poza tym dynie ozdobne to odmiany dyni zwyczajnej i dyni olbrzymaiej. Trafiają się też tykwy ale one chyba się nie krzyżują.
Dynie/cukinie z tykwami się nie krzyżują na 100%.
Że dopiero następne pokolenie może wyjść pomieszane po nasionach różnych rodziców to wiem :)
Tylko ta gorzkości mnie zainteresowała.

-- 24 cze 2018, o 10:42 --
ciastki pisze:
kaLo pisze:Wystarczy mieć minimalną wiedzę w temacie. Z dyniami jak z ludźmi. Kobieta , która ma męża z Afryki nie robi się czarna a on nie bieleje. Dopiero ich dzieci maja pomieszane geny. Jeżeli nawet cukinie zapylą się dyniami to będzie to wiadomo dopiero za rok , jak posadzisz te skrzyżowane lub nie, nasiona.
Dynie/cukinie z tykwami się nie krzyżują na 100%.
Że dopiero następne pokolenie może wyjść pomieszane po nasionach zapylonych od różnych rodziców to wiem :)
Tylko ta gorzkośc o której pisała Ebabka mnie zainteresowała.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
azalinda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2018, o 11:24

Post »

Dziękuję za odzew i porady! :) U mnie wreszcie pada deszcz, ale przy okazji bardzo się ochłodziło, więc te nowe nasionka wsadziłam do małej doniczki i postawiłam w domu na parapecie, pod koniec tygodnia podobno powróci upał, to wystawię na dwór. Może tym razem będę miała więcej szczęścia ;:173
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Póki co moja największa - i najdziwniejsza - cukinia :wink: Bo jej nie zauważyłam przez jakiś czas, więc podrosła. Tak na oko ma ok. 25-30 cm. Trochę za duża jak na moje gusta, ale jakieś zastosowanie się dla niej znajdzie.
Powiedzcie mi proszę, skąd wziął się ten kolor? W bliskim (ani nawet dalekim) sąsiedztwie nikt warzyw nie uprawia, a ja mam tylko dwie żółte Ateny. W pobliżu są arbuzy, ale żeby z arbuzami się skrzyżowała? :wink: Mam też ogórki różnej maści, ale jeszcze nie kwitły.

Obrazek

Podglądowo z jabłuszkiem - tu bardziej widać, że się jakiś miks wydarzył.

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też z jednej torebki wyrosły dwie różne cukinie. Różnią się kształtem liści i kolorem owoców.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona się trafiły z jakichś krzyżówek. U mnie np. fasolka szparagowa Supernano Giallo od Legutki - żółte, płaskie strąki, ale większość to niestety zielone i łykowate :evil:
Pozdrawiam Eugenia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy nasionka były czarne? Bo superano własnie takie ma.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jest, takie fioletowo bure, a strączki nawet na jednej roślinie wyszły różne. Może za dużo odmian na małych poletkach w uprawach na materiał siewny i później wchodzą takie kwiatki ? A zaraz wylądujemy w śmietniku :wink:
Pozdrawiam Eugenia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”