Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czosnek niedźwiedzi powoli budzi się do życia. Na razie nie usuwam zaschniętych lobelii bo osłaniają glebę i ziemia wolniej paruje. Siewki w doniczkach rosnące w tunelu są sporo większe od tych w odkrytym gruncie. A z kupnymi nasionami było tyle problemów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku nie będzie szpinaku w tunelu ale rośnie wysadzony z rozsady w gruncie. Do wysadzenia zostały jeszcze sadzonki Asty F1.

Obrazek

Do tunelu dotarła kolejna paleta cebuli.

Obrazek

Rozsada kalarepy pójdzie jutro do gruntu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na rzodkiewkę, sałatę i kapustę pekińską trzeba jeszcze poczekać. ;:131
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia z wczorajszego dnia a dzisiaj rozpoczęły kwitnienie iryski żółte i fioletowe.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyszły 3 rzędy, każdy po 4m szpinaku. Sałaty ok. 30 sztuk, rzodkiewka na dniach trafi do konsumpcji, najstarsza cebula wygląda bardzo ładnie natomiast nad czosnkiem będę musiał troszeczkę popracować. Do kiełkowania powędrowały nasionka skorzonery (1 opakowanie-5g). Do pierścieni powędrowały nasionka pomidorów wysianych 26 III a VP1 F1 z pierścieni powędrowały do 1 l doniczek. Do kiełkowania powędrowały pomidorki gruntowe: Megagron (26n), White Beefsteak (13n), San Marzano 2 (23n), Berner Rose (17n), Colibri (4n) i Reconquista (5n).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najbardziej tej zimy ucierpiały ciemierniki. Wysiane na kiełkowniku 3 odmiany aksamitek: Beata, Orange Boy i Bonita Carmen.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Drugie foto iryski fioletowe.. gdzie kupowałeś cebulki?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na drugim zdjęciu jest Iris reticulata Purple Gem. To jest popularna odmiana i bez problemu pod koniec lata można ją kupić w prawie każdym ogrodniczym. Są w zestawach po 10 sztuk ale często można kupić cebulki na sztuki. Cena ok. 40-60 gr/szt.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Paleta VEFI (10x16) w zupełności wystarcza na rzodkiewki. Teraz praktyczniej jest wysiewać rzodkiewkę bezpośrednio do gruntu ale szkoda by było zmarnować rozsadę. Wyszły 3 rządki po 4 mb. Irys żyłkowany J.S. Dijt na pierwszy rzut oka jest podobny do Purple Gem( ale u niego brak jest pomarańczowo-żółtej plamki na płatku. Pomidory VP1 F1 wytworzyły grono kwiatowe i powinny być wysadzone na miejsce stałe bo inaczej zostanie zahamowany ich wzrost ale w tunelu jest jeszcze zdecydowanie za zimno. Wysadzę jednak 2 sztuki na próbę.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Ja mam tylko takie blado niebieskie i nie wiedziałam, że są inne kolory. Ja z reguły robię zakupy roślinne w necie. Rzadko bywam w mieście, a jak bywam to czasu brak na buszowanie ;)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie dwa pomidory z testowej uprawy były wsadzone trdy dni temu do podwyższonej grządki dla uprawy trombocino i jak na razie tylko jeden padł jakoś dwa dni temu w nocy, gdy było chłodno w nocy. W tunelu już ziemia powinna być nagrzana, więc myślę że możesz wysadzić z powrotem, choć ktoś mówił mi ostatnio, że jeszcze mają jakieś mrozy lekkie w nocy przyjść.

Pomidorki piękne. ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczęły kiełkować aksamitki więc trochę ich dzisiaj posadziłem do multiplatu. Wykiełkowały też pomidory: Megagron, Berner Rose i Reconquista ale powędrowały do doniczek P9. Zaczyna też kiełkować skorzonera a ja nie mam dla niej przygotowanego miejsca. ;:oj
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wykiełkowała większość nasion pomidora San Marzano 2 (przeniesione do P9). Zaczęte pikowanie papryk King Arthur F1. Przepikowana większość szałwii. 4 kępy czosnku niedźwiedziego powędrowały do doniczek. Tradycyjnie już jak co roku zbieram z całej działki siewki niezapominajek. Zostaną posadzone na rabacie jak zaczną kwitnąć. W ubiegłym roku rozpocząłem grupowanie śnieżników i teraz mam tego efekty. Iryski powoli kończą kwitnienie i teraz trzeba je będzie troszeczkę podnawozić. Czosnek niedźwiedzi został troszeczkę podskubany. Cebulice niestety nie zgrały się z terminem kwitnienia z rannikami. Sadzonki: szałwii, poziomek, chryzantem i selera Zagłoba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do kiełkowania powędrowały nasiona brukselki Groninger, kapusty czerwonej Kalibos oraz brokuła Marathon F1.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy rządek podkiełkowanych nasion skorzonery wysiany. Zaczynają kiełkować aksamitki (na razie 2 multiplaty) Kiełkuje marchewka w gruncie. Skrzynia/podwyższona grządka została napełniona balotami ze słomy ale do zagrzania słomy potrzeba sporo wody a na razie na działkach woda zakręcona. Pojawia się sporo siewek fajnych roślinek ale jakoś nie mam zapału do ich sadzenia. Na pewno wyzbieram i popikuję resztę siewek ciemierników bo mogą to być ciekawe egzemplarze. Zaczynają kwitnąć pierwsze narcyzy. Zakończyłem sadzenie rozsady pietruszki naciowej. Rozsada trafiła do koszyczków w celu ochrony przed nornicami. Do kwitnienia przygotowują się pierwiosnki gruzińskie. Jutro je nawiozę i uzupełnię ew. wypady sadzonkami z doniczek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj część pomidorów powędrowało do tunelu ale na razie będą rosnąć w 4 l doniczkach. Nasiona brokułów, brukselki i kapusty czerwonej wykiełkowały więc nie było na co czekać i już nasionka siedzą w małych pierścieniach. Buraczki kiełkowały strasznie długo więc zamiast do tunelu trafią na grządkę, parę dni niech jeszcze podrosną w multiplacie. Dzisiaj zerwałem pierwsze 4 rzodkiewki. W smaku rewelacja. Szalotka właściwie gotowa do wysadzenia. Czosnek też powoli zaczyna nadawać się do jedzenia. Na razie na szczypiorek nie ma chętnych ale ja już więcej na grządkach nie wysadzę. W sobotę mają na działkach włączyć wodę więc jest szansa, że zacznę przygotowywać podkład grzejny pod ogórki a może pod paprykę.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Trochę czasu to trwało ale pokazuje się marchew Laguna F1 i koperek.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marchew rosnąca w tunelu jest zdecydowanie większa od rosnącej w gruncie. Kapusta pekińska Optiko F1 rośnie przyzwoicie. Rzodkiewka po podlaniu ostro przyspieszyła we wzroście. Roszponka rosnąca w tunelu jest zdecydowanie smaczniejsza i nie jest tak twarda jak rosnąca w odkrytym gruncie. Bób powoli szykuje się do kwitnienia. Czekam na otwarcie wody i po silnym podlaniu zdejmę osłony z roślin. Pomidorki przepikowane do doniczek na zdjęciu jeszcze w dobrej formie ale noc w tunelu nie wyszła im na dobre. Trzeba będzie je otoczyć troskliwszą opieką. Cebula z pierwszego rzutu praktycznie nadaje się do sadzenia ale jeszcze trochę porośnie w tunelu. Trzeba ją trochę podkarmić. Ostatnie miejsce na działce z dużym areałem podagrycznika. Najgorsze, że w kłączach rosną cebule szafirków i śnieżników. To ten "zielony trawniczek" przed narcyzami.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”