Parapecik na zielono

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Parapecik na zielono

Post »

Nie mam siły po raz enty pisać utraconego posta,a więc tylko foty z parapetowego frontu :

koleusy

Obrazek

Obrazek

Bakłażan Patio
Obrazek

Pomidor Perła
Obrazek

(no cóż,no cóż...)
Obrazek
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

Awokado ma za sucho ( chodzi mi o wilgotność)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak z ciekawości, po czym to wnioskujesz?
Może i racja ,bo teraz miało suszenie po zalaniu, ale tak normalnie chyba nie jest najgorzej - jest na podstawce z wodą i keramzytem, spryskuję go i otoczenie (np firanki), a jak trzeba to włączam nawilżacz( tu akurat w sezonie jesien-zima).
Co robię nie tak?
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy bakłażana prowadzisz od nasionka? Łatwiejsza/trudniejsza uprawa niż pomidorów?

B.
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p

Post »

@Foxowa wnioskuje po liściach
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia
Tak. No ja bym nie prowadziła od nasionka? ;)
Nasiona dostałam od forumki, która pomogła mi wybrać najmniejsze odmiany do donic.
To mój pierwszy rok z bakłażanami,ale jestem nimi oczarowana.

Czy są łatwiejsze czy trudniejsze to nie wiem. Powiedziałabym że łatwiejsze. Przynajmniej w mojej opini.
A choćby dlatego, że pomidory szybciej uległy wszelkim niedoborom i poparzeniom i opadły im liście, a bakłażan się trzyma.
Ten jeden Patio, bo mam jeszcze 3 Listady, ale one nie mają zamiaru kwitnąć :roll:
Uważam,że mi się udał,bo z tego samego siewu mam w gruncie i też nic z tego nie wyszło.

Jestem już pewna, że bakłażana na parapetach nie zrezygnuję. Tak samo chyba warto się rozpędzić w stronę papryk.Obecnie mam 6 owoców czarnej Ingrid i codzienie są większe. Zadowala mnie taka forma,bo nie hoduję ich dla jedzenia tylko bardziej traktuję jako ozdobę i nowe doświadczenie.

Natomiast muszę opanować kwestię pomidorów, bo mi trochę nie wyszły.Dużo brzydkich liści, krzaki się wyciągnęły i ogólnie dziwnym trafem nie odkryłam wcześniej że moja zakryta barierka nie będzie najlepszym miejscem dla roślin.
Owszem,pomidorki niech będą ale stawiam tylko na mini odmiany, takie w 5-10 l donicach.

Grigor
no bardzo kiepsko wyglądają te liście ;:145
To co radzisz zrobić?Włączyć im ten nawilżacz?
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p

Post »

Najlepszym rozwiązaniem byłaby szklarnia. Ale w takiej sytuacji to najlepiej użyć nawilżacza i postawić go blisko awokado. Jutro dodam świeże zdjęcia awokado.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ale szklarni nie mam niestety...

P?ki co wstrzymałam się z nawilżaczem,bo od kilku dni pada i moje kwiaty wietrzą się na parapetach zewnętrznych. Awokado zn?w puszcza kolejny czubek. Widzę że na łodydze też idą mu pączki,może jakoś odbije. Z nawilżaczem jest o tyle problem,że trzeba mu dolewać wody,a jak mnie nie ma całymi dniami w domu to jest to ciężkie.

Wysiałam też w kubeczku kolejne kiwi i już mi skiełkowało. Nie wiem na ile dożyje dorosłego źycia,zostawiam to na pastwę losu.

Wydawało mi się,że parapety opustoszały a jak tak patrzę to mam niesamowity gąszcz. Szczeg?lnie gęsta jest begonia i koleusy. Og?lnie to mam ich za dużo. Koleusy wyniesione na działkę zrobiły się niesamowicie duże i gęste.
No i kolorek też mają całkiem ciekawy.

Obrazek

Zrobiłam je w donicy dla cioci na cmentarz,a skończyły u mnie na działce wymieszane z heliotropami i innymi cudami. Nie wiem co z nimi zrobię na jesień,ale chyba będzie mi ich szkoda i wezmę do domu ..

Obrazek

Ciekawe czy te czerwone wstawki im się utrzymają. Te same szczepki na moim parapecie zewnętrznym są ż?łto- zielone. Zupełne inne.

Ale m?j parapet zewnętrzny jest piekielny. Już się zastanawiam jakby tu zrobić żeby trochę roślinki osłonić. Ostatnio podpiekło mi bakłażana. Na szczęscie szybka reakcja i wstał. Ale pewnie nie obejdzie się bez problemu,bo zaraz znowu zalał go ulewny deszcz. Z resztą zalał wszystkie roślinki,nawet w nocy wstawałam wciągać do środka begonię,bo uświadomiłam sobie że jest gradobicie a jej dopiero co odżyły tak pięknie listki
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowy członek mojej parapetowej rodziny ;:167

Obrazek

Będzie dłuższa zabawa,bo nasiona kiełkują nawet i rok.
Jak wykiełkują to będą drzewem. Wysokim i pięknym o liściach ciut podobnych do miłorzębu zmieniających kolor jesienią i kwiatach jak bibułowe tulipany. Już dawno do niego wzdychałam...

Jak wyrośnie mi na 20 metrów to posadzę sobie obok glediczji, którą też mam ochotę znów wysiać...

Może w tym czasie doczekam się jeszcze kiwi , bo wrzuciłam niechlujnie do kubeczka i wykiełkowało ;:202 Ciekawę co z nim będzie.

Bo awokado to raczej oka cieszyć nie będzie.Choć ono wcale się nie poddaje...
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie doczekałam jak moje pomidory złapały kolor....

Obrazek

Są już w tak kiepskim stanie, że aż przykro na nie patrzeć.

Obrazek
Kombinuję jak koń pod górę, ale już raczej z nich nic nie będzie. Wczoraj ucięłam im wszystkie młode odrosty i (nie wiedzieć po co) wsadziłam do dzbanka do ukorzeniania, a na krzaku zostały praktycznie same owoce i jak dojrzeją to wycinam wszystko i to będzie mój koniec skrzynkowych pomidorów ;:218

Oczywiście nasionka na następny rok zebrałam ;:224

Czaję się też na nasionka koleusa. Podziwiam go jak kwitnie, choć słońce te kwiaty bardzo szybko kosi...
Obrazek

Begonia też w kwiatach.

Obrazek

Moje niedośpiany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Granacik na parapetach zewnętrznych
Obrazek

i jeszcze moje kaktusiki - po ostatni przypaleniu na parapetach zewnętrznych rosną na długość w jakiś dziwny kształt...

Obrazek
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p

Post »

W granatach głupie jest to że takie cienkie patyczki rosną :/ chce 2 sztuki 3 letnie uformować na drzewa ale nie idzie :(
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hahahah,o taak,święta racja. Rośnie to w g?rę badylem cieńszym od zapałki aż śmiech ogarnia jak się patrzy.
Ten m?j bez przerwy podwiązuję bo jak tylko podrośnie to się zaczyna przechylać. Patyczek do szaszłyka przy tym wygląda jak.kawał grubego kija do podpory :D
Ale są śliczne. Teraz z kolei żałuję,że zostawiłam sobie tylko jeden,nie spodziewałam się że tak ładnie odżyje.

Jeszcze mam w planach kolejną próbę z anyżem gwiazdkowym, bo znowu znalazłam artykuł w gazecie ogrodniczej zachęcający do hodowli anyżu. Bardzo mi się podoba i podobno obłędnie pachnie drzewko i kwiaty.
W tamtym roku próbowałam siać z gwiazdek przyprawowych, ale nic mi nie wyszło. Spr?buję raz jeszcze choć nie wiem czy klęska nie jest spowodowana jego przetworzeniem.
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p

Post »

Jakbyś chciała to na włoskie rośliny są granty za 10zł ukorzenione, kupiłem i nawet duże sadzonki ( większe do twojej i bardziej rozkrzewione) :D Kupiona miesiąc temu i zdjęcie zrobione zaraz po rozpakowaniu. Przez ten miesiąc sporo podrosło, kilkanaście przyrostów po 10cm i nie zwalnia tempa. Ogólnie jakoś inaczej wygląda taki granat od tego z pestki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grigor- granacik przepiękny, widać, że rozsadzony z jakiejś dobrej części i wart zakupu, ale ja póki co dzięki. Jeden mi wystarczy. Z niepokojem czekam na zimę...

Obrazek

No i zrobiło mi się to co najbardziej lubię- skasowało mi posta. A tyle napisałam i dodałam fot....

Zrobiłam sobie pościk wspomnieniowy, bo zerknęłam w moje pierwsze posty i zauważyłam jak bardzo rośliny mi się pozmieniały....

zielistka w tamtym roku , po znalezieniu
Obrazek
i dziś

Obrazek

Begonia
dawniej - rosła w dnie od butelki,heh.
Obrazek

Obrazek

i dziś- przyrosły dwa takie gigantyczne pędy, że o rety..
Obrazek

Sansevieria
kiedyś - u rodziców
Obrazek
i dziś - u mnie,rozsadzona i puszczająca nowy odrost
Obrazek

Kiwi mi nie przeżyło z tamtego roku, ale za to mam nowe,które w tym kubeczku szaleje totalnie. Nie spodziewałam się aż tak :shock:

Obrazek

Awokado trochę gorzej, ale muszę wyznać, że już od jakiegoś czasu stoi na parapecie zewnętrznym. Wędrowało tam juz jakiś czas i mam nadzieję, że nie pożałuję tego...

Obrazek

(wiem, ten kurczak na patyczku ewidentnie tam ozdabia, ale musi tam być bo podarowało go tam moje dziecko, ponadto jego patyczek pełni też funkcję podtrzymującą).

i na koniec moje bakłażanki, które ostatecznie nie mogę się zdecydować czy są Patio czy Listada...
W każdym razie zachowują się tak jakby już skończyły rosnąć i były gotowe do zerwania. Może są i mnie to ucieszy, bo pomidory skasowałam już wszystkie...
Obrazek
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p

Post »

Łoo jak kiwi ci padło? Myślałem że ono przeżyje każde warunki :D. Moje 3-letnie bezproblemowo przezimowały w gruncie jak i sadzonki 10cm w doniczkach w szklarni nieogrzewanej. :) Jeszcze że 2-3 lata i może doczekam się owoców z tych 3-letnich :) Mega szybko rosną, jak na razie od wiosny urosły do ponad 2m a miały z 70cm (były na zimę cięte), przyciąłem je znownu do 70cm, znowu wypuściły pędy po ponad 1m i znowu uciąłem do 80cm. Pień jest już spory.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”