tydzień temu kupiłem Cycasa w sklepie ogrodniczym. Kupując miał był cały ciemno zielony, a po przeniesieniu do domu po 2 dniach zaczęły żółknąć liście.
1. Postawiłem go blisko okna, ale promienie słoneczne nie docierają do niego bezpośrednio. Znalazłem informacje, że może mieć za mało światła, ale stoi przed oknami od strony południowej. Okna są na całą ścianę, więc więcej światła może mieć jak postawię go na słońcu. Obok stoi Oliwka (na słońcu) oraz Dracena (obok Cycasa od roku), którym jest bardzo dobrze.
2. Nie został przelany, ponieważ w sklepie mówili że dopiero za tydzień mam go przelać więc jedynie co to był pryskany.
3. Może jednak za mało wody miał?
4. Doniczka jest pęknięta na dole i korzenie wychodzą. Po zakupie poszedłem ponownie do sklepu zapytać czy go przesadzić bo żółkną mu liście, to Pani w sklepie powiedziała że dopiero za 2 lata, a to że doniczka pęknięta to nie ma znaczenia.
5. Pani ze sklepu mówiła, że codziennie go pryskać wodą na liście, a podlewać też przez pryskanie zamiast lać wodę.
6. Od czasu do czasu stawiałem go na parapecie przy otwartym oknie, ponieważ lubi świeże powietrze (tak mi zalecano w sklepie). Słońca ostrego nie było, raczej zachmurzenie. W związku z czym nie sądzę, żeby to był efekt poparzenia.
7. Ma 7 liści z czego 4 robią się lekko żółte i mają suche końcówki.
8. W tym samym pokoju posiadam 7 roślin, które dotychczas nie narzekały

Link do galerii:
https://imgur.com/a/mQIVqPh
Prosiłbym Was o pomoc

Pozdrawiam
Piotr