Całą wolną moc serca, cały wolny czas.ulado pisze: Ileż to trzeba serca włożyć i czasu na czytanie, by osiągnąć takie wtajemniczenie.
Do tego musisz dojść sama.ulado pisze:A oman wielki, bokkonia, - co to jest?
pozdrawiam
tomek
Jakaś sprzeczność się pojawiła: od kiedy wrzosy i iglaki są niekwasolubnymi roślinami. Z szkoły i teraz z praktycznej wiedzy wiem, że wrzosy lubią wybitnie (silnie) kwaśną glebe i uboższą w składniki pokarmowe. Z tego względu nawozić je można co najwyżej raz w roku. Dobrymi nawozami jest wspomniana Azofoska czy też Hydrocomplex, ale siarczan (IV) amonu jest o tyle lepszy, że dodatkowo zakwasza glebę (jeżeli ma odczyn obojętny lub zasadowy,wronek89 pisze:Do wszystkich niekwasolubnych (czyt. wrzosów i iglaków) używam Azofoski, im większe opakowanie tym taniej wychodzi, ale że działka mała to kupuje 5kg.
Pod winorośl, a także pod krzewy agrestu, porzeczek i malin zaleca się stosować nawozy, w których składzie znajduje się dużo potasu. Najbardziej niekorzystny jest nadmiar azotu (przede wszystkim osłabia rośliny, które stają się podatniejsze na czynniki chorobotwórcze). Na tym forum już pisano (do) kiedy można zasilać winorośle - temat: Winogrono winorośl - nawożenie. Przeważnie nawóz mineralny podajemy wiosną (po odkryciu) oraz przed kwitnieniem.Kryniu pisze:A jakie nawozy stosować pod winogrona, i jak często je stosować
Roztargnienie, oczywiście masz racje, nie wiem co ja za bzdury popisałemWojtekB pisze:Jakaś sprzeczność się pojawiła: od kiedy wrzosy i iglaki są niekwasolubnymi roślinami. Z szkoły i teraz z praktycznej wiedzy wiem, że wrzosy lubią wybitnie (silnie) kwaśną glebe i uboższą w składniki pokarmowe...