W.o... Winie własnej roboty.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Iwono - jak napisałem nie znam twoich śliwek, ale po prostu do 5 kg śliwek 2,5 l wody oraz 1,25 kg cukru to w przybliżeniu daje proporcje: sok śliwkowy 3,5 l - syrop (woda z cukrem):3,3 l, czyli prawie jak pół na pół. Dlatego napisałem, że wyjdzie dość cienkie. Bardzo dojrzałe śliwki potrafią mieć dość mało kwasów. Ja raczej starałbym się zrobić wino w proporcji sok 1 - syrop 0,5 czyli na 10 kg śliwek bez pestek 3,5 l syropu (1,7 kg cukru + 2,5 l wody) + pektopol/pektoenzym oczywiście. 1 kg cukru z 1,5 l wody dalbym na początek do miazgi (oczywiście + drożdze winiarskie i pożywka), a po 6-7 dniach, odcedziłbym miazgę, odcisnął przez tetrę co się da i dodał pozostałe 0,7 kg cukru z 1 l wody. Powinno z tego wyjść 10 l wina ok. 15-16% oczywiście wytrawnego - na smak dosładzać po sklarowaniu.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Byłem dzisiaj w piwnicy , a tam złamana szklana rurka fermentacyjna przy baniaczku z dojrzewającym winem
.Wymieniłem na plastikową , mam nadzieję że mi wszystkie procenty nie uciekły 


Pozdrawiam ED.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Procenty może nie uciekły,ale dostęp powietrza jest niewskazany.
- piotrek7725
- 200p
- Posty: 368
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wieluń
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Witam wszystkich dawno nie napisałem żadnego postu na forum a dzisiaj chwila wolnego 
Winko robię 2 rok w tym roku zawartość balonów około 130L ale to dopiero początek służę podpowiedziami chociaż już po sezonie ale zawsze są jakieś zimowe nastawy z suszonych owoców, zbóż czy owoców dostępnych w sklepach banany mandarynki etc.
Aktualnie w balonach:
czereśniowe - 34L
jabłkowe 2013 - 54L
jabłkowo-gruszkowe - 20L
czerwone gronowe - 10L
wiśniowe 5L
aroniowe - 5L
malinowe - 5L
truskawkowe - 8L
mniszkowe (nieudane raczej) - 5L
Jabłkowe 2012 (jeszcze się klaruje) - 5L
Jabłkowe 2013 (kandydat na szampana) - 4,8L
W ubiegłym roku zaczynałem od wiśniowego - 20L nie zostało ani buteleczki
białe gronowe - 15L zostały raptem 3 butelki
rodzynkowo-herbaciane - 5L zostały 2 butelki
rodzynkowo-ryżowe - nieudane ;/
Z chęcią pomogę ułożyć jakiś przepis czy coś w tym stylu, choć jak mówię już po sezonie

Winko robię 2 rok w tym roku zawartość balonów około 130L ale to dopiero początek służę podpowiedziami chociaż już po sezonie ale zawsze są jakieś zimowe nastawy z suszonych owoców, zbóż czy owoców dostępnych w sklepach banany mandarynki etc.
Aktualnie w balonach:
czereśniowe - 34L
jabłkowe 2013 - 54L
jabłkowo-gruszkowe - 20L
czerwone gronowe - 10L
wiśniowe 5L
aroniowe - 5L
malinowe - 5L
truskawkowe - 8L
mniszkowe (nieudane raczej) - 5L
Jabłkowe 2012 (jeszcze się klaruje) - 5L
Jabłkowe 2013 (kandydat na szampana) - 4,8L
W ubiegłym roku zaczynałem od wiśniowego - 20L nie zostało ani buteleczki
białe gronowe - 15L zostały raptem 3 butelki
rodzynkowo-herbaciane - 5L zostały 2 butelki
rodzynkowo-ryżowe - nieudane ;/
Z chęcią pomogę ułożyć jakiś przepis czy coś w tym stylu, choć jak mówię już po sezonie

-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 25 paź 2013, o 09:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Ja stale jak na wiejską dziewczynę przystało kombinuje z winami z czarnej porzeczki, standardowo po zbiorach, z tego co zostało majstruję coś na chłodne zimowe wieczory
jakoś na wyższe progi nie mogę się skusić

Re: W.o... Winie własnej roboty.
Na zimowe nieskomplikowane wino polecam jakieś ryżowe z dodatkiem rodzynek lub żurawiny .
- piotrek7725
- 200p
- Posty: 368
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wieluń
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Właśnie się zastanawiam nad jakimś zimowym winie, stoi baniak 70L wolny i szkoda aby się marnował zrobię pewnie jakieś zbożowe albo bananowe jak dostanę tanio banany.
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Dobre jest równiez z kiwi
Re: W.o... Winie własnej roboty.
U mnie z ryżu ładnie pracuje,w poniedziałek nastawione z dodatkiem winogron malin i rodzynek wystartowało we wtorek, wczoraj dodane drożdże winne, pracuje niesamowicie.
- piotrek7725
- 200p
- Posty: 368
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wieluń
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Pamiętajcie że drożdży winiarskich nie dodaje się do nastawu bezpośrednio z torebki do balona tylko musimy je wcześniej przygotować. W winiarstwie mamy 2 rodzaje drożdży płynne i aktywne. Te 2 czyli aktywne uwadniamy pół godziny przed dodaniem do nastawu czyli bierzemy 100ml wody i wrzucamy do tej wody drożdże odstawiamy na 30 minut po czym wlewamy drożdże do nastawu. Drożdże płynne należy nastawić 48h przed nastawieniem samego wina robimy tzw. matkę drożdżową (MD) czyli bierzemy 250-500ml soku lub wody lub pół na pół wlewamy do butelki słoika czy czegokolwiek ważne aby nasze naczynie na przygotowanie drożdży miało pojemność tak z 2 razy większa od ilości płynu znajdującego się w nim. I do tego naszego soku/wody czy soku z wodą dodajemy 2 łyżeczki cukru drożdże i szczyptę pożywki do drożdży (szczyptę czyli dosłownie kilka kryształków) odstawiamy na 48h do temp. 18-30*C.
W tym czasie drożdże się namnażają po 48h od nastawienia MD dodajemy zawartość do balona z gotowym nastawem. Ważne jest aby dodając zawartość butelki zamieszać nią aby nie zostały na dnie osadzone się drożdże. Gatunków drożdży winiarskich jest bardzo dużo wybierając je kierujemy się oczekiwaną mocą wina. Jeśli chcemy np. wino 14% to wybieramy taką rasę drożdży która ma tolerancję do 14% alkoholu są to np. drożdże rasy tokaj z płynnych lub Fermivin z aktywnych. Jeśli chcemy wino mocniejsze to wybieramy drożdże które mają tolerancję alkoholu do większej ilości % wszystkie te informacje jakie drożdże do ilu % mają tolerancję znajdziecie w googlach wystarczy wpisać np. "drożdże tolerancja 13%"
W tym czasie drożdże się namnażają po 48h od nastawienia MD dodajemy zawartość do balona z gotowym nastawem. Ważne jest aby dodając zawartość butelki zamieszać nią aby nie zostały na dnie osadzone się drożdże. Gatunków drożdży winiarskich jest bardzo dużo wybierając je kierujemy się oczekiwaną mocą wina. Jeśli chcemy np. wino 14% to wybieramy taką rasę drożdży która ma tolerancję do 14% alkoholu są to np. drożdże rasy tokaj z płynnych lub Fermivin z aktywnych. Jeśli chcemy wino mocniejsze to wybieramy drożdże które mają tolerancję alkoholu do większej ilości % wszystkie te informacje jakie drożdże do ilu % mają tolerancję znajdziecie w googlach wystarczy wpisać np. "drożdże tolerancja 13%"
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Jak tam ogrodowi winiarze? Może jakieś winko na wiosnę? W ramach walki z mleczem na trawnikach proponuję, zanim skosicie żółte kwiaty, zrobić wino mniszkowe. Przepis: http://old.wino.org.pl/frames/kwiatowe.htm#mniszek Zamiast 1 g taniny można użyć napar z 1 łyżeczki czarnej zwykłej herbaty liściastej parzonej długo (10- 15 min.)
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4123
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Ja od miesiąca konsumuję jesienne winko winogronowe
. Szybko się sklarowało w tym roku i jest ..ach 


Re: W.o... Winie własnej roboty.
No tak - moje białe gronowe z rocznika 2013 tez już nadaje się do konsumpcji i butelkowania. Czerwone musi jeszcze troszkę poleżeć z odrobiną dębiny mocno przypiekanej. Jednak mniszkowe robi się szybko i szybko nadaje się do konsumpcji. Będzie świetne na upały w lipcu/sierpniu
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Trzymasz winko w dębowych beczkach, czy dodajesz płatki dębowe?
Re: W.o... Winie własnej roboty.
Dodaję płatki dębowe (szczapki, wióry, kostkę - zależy co chcę uzyskać). Beczki są bardzo drogie a w dodatku ja mam tylko mini-winnicę. Nie mam tyle wina, żeby ponalewać je do beczek przynajmniej tokajskich - 130-135 l, że o bordoskich czy burgundzkich (ponad 200 l) nie wspomnę. Małe beczki (np. 20 l - takie mam) mają za małą objętość w stosunku do powierzchni styku z winem - nadają się tylko do destylatów, po destylatach do miodów.