Dorotko, bodziszki rozrastają się szybko. więc na drugi rok będziesz miała już ładnie rozrośnięte.korzo_m pisze:Gabrysiu iryski również cudńka![]()
. O bodziszki pytałam,gdyż tego roku dzięki koleżance z forum prybyło mi kilka odmian, pierwszy kwiatuszek już zakwitł na różowo, ale kiedy ja doczekam się takich kępek jak u Ciebie.
Te różowe które pokazywałam to zeszłoroczne nasadzenie, a teraz już jest spora kępa.
Asiorku, moje iryski powoli też przekwitają, a szkoda bo są piękne.JSZFRED pisze:Gabi ,
ale u Ciebie różnorodnie i kolorowo takie zrowe te wszystkie roślinki, moje iryski już dawno przekwitły, a dyptam się dopiero przymierza do kwitnienia, przyroda jest jednak fascynująca,
Pozdrowionka
Tak myślę, że gdyby u wszystkich kwitło wszystko w jednym czasie, to szybko byśmy mieli koniec oglądania.
A tak u jednych szybciej, u innych później, i tak oglądanie się wydłuża.
Moniko, ten bodziszek tak się nazywa "bodziszek czerwony". Geranium Sanguineum.rogalm1 pisze:Gabrysiu, naoglądałam się nawet ten upał jakby mniej odczuwalny! A tak z ciekawości chciałam zapytać dlaczego bodziszek czerwony ma białe kwiatki, czy one sczerwienieją?
Chociaż kwiaty ma takie raczej purpurowe, no i białe.
Nie wiem skąd wzięła się nazwa, może dlatego że liście na jesień się przebarwiają tak trochę na czerwono ?
Wiesiu, napisz które byś chciała to Ci wyślę.piku pisze:Gabrysiu- pokazujesz takie pięknosci jakich jeszcze nie widziałam i nie wiadomo na czym zatrzymać wzrok. Ale ja jestem akurat na etapie kompletowania różnych kolorów irysów więc jak się pewnie domyślasz mój wzrok padł w łaśnie w tym kierunku, i stąd moje pytanie- czy nie miałabyś ochoty na małą wymianę
Katarzynko, dzięki za miłe słowa i wizytę.Katarzynka pisze:Gabrysiu już kiedyś zwiedzajac Twój ogród zauroczył mnie ostrogowiec, Dzięki że sobie o nim przypomniałam, jest cudowny.
Szafirek bardzo urokliwy , pierwszy raz taki widzę, i nie przyszło mi do głowy ze to szafirek.
Ja jakbym tego szafirka nie kupowała, też bym nie wpadła na to