Sadzenie bulw,kiedy,jak

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ketjow pisze:Jak ma być zwisająca to pewnie taka będzie. a jak dostanie słońca to się na pewno wzmocni. :D
Przeczytałeś dokładnie że właśnie przez słońce stała sie taka wybujała :roll:
ketjow pisze:Wyglądają na bardzo wątłe i wybujałe. A le czy to nie jest begonia zwisająca?
Jeśli nie to warto by było ustrzyknąć. Jak to się robi było już wcześnie opisywane.
I nie wszystkie są wybujałe tylko jedna.
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p
Od: 8 lut 2009, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"

Post »

Przepraszam nie doczytałem. :oops:
Ale czy one widziały słonko przez okno czy też hartowałaś je na dworzu?
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Stoją w dzień na dworzu, na noc do domu jeżeli temp. o 23:00 jest ok.5s, powyżej tej temperatury zostawiam :wink:
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p

Post »

Tak wyglądają moje posadzone (zwisające) w marcu i od 3 tygodni przebywają w diń i w nocy na dworzu. (od wczoraj zabieram na noc do domu)
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

[Uszczykując wierzchołek pędu z pączkami kwiatowymi na pewno nie zaszkodzisz roślinie co najwyżej opóżnisz nieco kwitnienie .Ja uszczykiwałam takie pędy i nawet (nie usuwając pączka)
udało mi się ukorzenić taką sadzonkę.
Życzę powodzenia .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ja miałam w tamtym roku takie właśnie wybujałe begonie, muszę przyznać że nie wyglądały one ładnie, szybko przekwitły i nie były zbytnią ozdobą, ale ja zbyt obficie je podlewałam i były w nieodpowiednim podłożu, one lubią ziemię próchniczą , lekką i przepuszczalną z umiarkowanym podlewanie nie dopuszczając do przesuszenia i oczywiście zasilanie nawozem.
Wiesz ja bym uszczknęła te wierzchołki ,może reszta wtedy bardziej się wzmocni i spróbuj je ukorzenić może tym samym pozyskasz nowe sadzonki.Nie pamiętam czy to w tym wątku ale właśnie wyczytałam że w ten sposób też można rozmnażać begonie, kiedyś też tak robiłam z miniaturkami , nie wszystkie jednak ukorzeniały się.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p

Post »

Lilka bardzo ładnie wyglądała ta kompozycja czerwonej begonii z niebieską lobelią.
Ja też mam zamiar stworzyć taki duet. Na początek posadziłem białą begonię i czerwonawą petunię o drobnych kwiatach. Miał być zestaw niebiesko-biały, ale ja jednak wolę kompozycję z ciepłymi kolorami.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Moja begonia rośnie w szerokość i wysokość,ale nie widać na niej pączków :( Ma teraz 3 miesiące.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Ciachnełam, mam nadzieję że jej tym pomogłam :wink:
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Madzia myślę że zrobiłaś dobrze bo naprawdę takie nie byłyby zbytnią ozdobą, może teraz bardziej się wzmocnią, zasilaj jakimś nawozem może Biohumusem.
Moje wyglądają już w tym roku tak, troszkę listki spalone od słonka są do usunięcia za jakiś czas.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Już nie mogę się doczekać na kwiaty tej czerwonej , a żółtą muszę przesadzić bo jest w zamałej doniczce, takich jakie w tym roku mam do tej pory nie udało mi się wyhodować jeszcze w warunkach domowych tym bardziej mnie to cieszy. ;:1
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Obrazek

tak wygląda moja.. ma jakieś 80 cm wysokości..

na przełomie stycznia i lutego wsadziłam do ziemi dwie małe bulwki kupione w markecie tak od niechcenia.... myślałam że nic nie wyrośnie, ale wyrosło i bardzo wybujało.

Myślę sobie, że poszło w pędy kwiatów nie będzie więc wywalę za pare tygodni , a tu proszę rozkwitła.... od dwóch tygodni stoi na dworze, nie zanoszę na noc do domu .......
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p

Post »

Ania Kropelka pisze: ...tak wygląda moja.. ma jakieś 80 cm wysokości....
:shock: Szok :shock:
Ja do tej pory myślałem że begonie to krępe rośliny i takie tylko widziałem. Twoja ma 80cm. Ja też bym taką chciał :cry:
Czy odpowiednie warunki spowodowały taki duży wzrost czy to tylko i wyłącznie sprawa odmiany.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Aniu piękna, moja też byłą taka wybujała, ale ją ciachnełam. Nie widać u ciebie żeby się przewracała.
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

ketjow pisze:
Ja do tej pory myślałem że begonie to krępe rośliny i takie tylko widziałem. Twoja ma 80cm. Ja też bym taką chciał :cry:
Czy odpowiednie warunki spowodowały taki duży wzrost czy to tylko i wyłącznie sprawa odmiany.
ja sie nie znam na begoniach, wiem tylko że są "zwykłe" i zwisające, nie mam pojęcia co to za "wynalazek", bo zupełnie o nią nie dbałam....

Lenko, jeszcze sie nie przewraca, więc nie ciacham, to były dwie bulwy, więc jakby dwie rośliny rosną, i pędy mają dość grube i sztywne, jak coś to chyba ją ciachnę :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”