Przy najbliższej okazji do ziemi pójdzie dymka.
Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Poczytałam i wysiałam: wczesną marchew, groch i rzodkiewkę 18 dniową (zobaczymy co będzie za 18 dni
)
Pozdrawiam
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Gosiu z tą 18 dniową rzodkiewką to "pic na wodę fotomontaż"
Nie licz za zbiory w marcu 
- Aquaforta

- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Seba, tak podejrzewałam, że to byłoby za piękne
Trudno, będzie kiedy urośnie
Trudno, będzie kiedy urośnie
Pozdrawiam
-
marcinbb

- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś jak groszek 6 tygodniowy ale tam napisali że okres do zbioru to 60-75 dni dzieląc to na tygodnie mamy 8 lub 10 tygodni ;) A z ciekawości wrzuciłem w googla tę odmianę rzodkiewki i co widzę na opakowaniu wysiew luty (osłony), marzec - coś tam... zbiór marzec - coś tam.
4 tyg jest większe niż 18 dni ;)
4 tyg jest większe niż 18 dni ;)
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nazwa tej rzodkiewki wzięła się stąd, że najczęściej po tych 18 dniach dajemy na luz i przestajemy codziennie jeździć na działkę, żeby sprawdzić czy już wykiełkowała
.
Moja rzodkiewka z pierwszego wysiewu (13 lutego), do multiplatu już skonsumowana - po 10 dniach. Smaczna była
. Skończyła jako zieleninka na kanapce z twarożkiem, ponieważ za bardzo się wybiła. W sobotę wysiałam rundę drugą odm.De Dix-Huit Jours - 18 dniowa. Również na parapecie ,ale w większych pojemniczkach (na rozsadę).
- ZielonaZabka
- 500p

- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj zdążyłam posiać tylko rzodkiewkę, nawet nie pamiętam jaką - podłużna, jakaś Opolanka? Chłodna i mżysta pogoda nie zachęca teraz do pracy w ogródku, dzisiaj gardło chore więc daję sobie dzień wolnego przed skopaniem grządki pod groszek (niestety muszę skopać mój piach pod ścianą i wymieszać go z normalną ziemią, bo mam zamiar całą ścianę domu obsadzić groszkiem).
Namoczyłam nasiona melonów, jutro powędrują do paletki 
aria, już? nie za wcześnie? ja dopiero w tym roku będę próbowała z melonami, będą w gruncie. Czytałam gdzieś, żeby wysiewać do kubeczków na początku kwietnia, ale może to za późno?
Też powoli przymierzam się do wysiewania w gruncie. Powiedzcie czy glebę przed wysiewem jakoś przygotowaliście? Tzn. jakiś naturalny/ekologiczny oprysk czy biohumus, czy kompletnie nic?
-
tomw
- 100p

- Od: 1 maja 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzodkiewka w tunelu ma się dobrze i rośnie
jeszcze czekam na sałatę
Majka86 U nas mąż rozsypał nawóz kurzy kupiony w ogrodniczym. Dziś deszcz poszedł to może się ładnie rozpuści.
Ja mam starą odmianę i robię sadzonki, przycinam i na to potrzebuję więcej czasu.orlik755 pisze:aria, już? nie za wcześnie? ja dopiero w tym roku będę próbowała z melonami, będą w gruncie. Czytałam gdzieś, żeby wysiewać do kubeczków na początku kwietnia, ale może to za późno?
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że przycinasz jeszcze na etapie sadzonek, przed wysadzeniem do gruntu?
Orlik755, najpierw czekam, aż sadzonka będzie miała 4 liście i obcinam pęd, wtedy sadzonka wypuszcza z kątów liści 2-3 pędy i taką rozkrzewioną sadzonkę wsadzam do gruntu, po 15 maja, pod mały tunelik z włókniny. W czerwcu odkrywam i już sobie rosną w ciepełku dalej. Pierwsze melony są pod koniec lipca.