clem3 pisze:Monisiu z wielką przykrością przeczytałam ten post o problemach zdrowotnych

Nawet do tej pory nie słyszałam o takim schorzeniu

Jeśli pomaga szybkie rozgrzanie dłoni to na przyszłą zimę polecam takie specjalne rozgrzewacze dłoni. Są to takie małe jakby woreczki z płynem, w nim pływa taka blaszka, wystarczy skrzywić tę blaszkę, a płyn się podgrzewa. Wkładasz do kieszeni razem z dłonią i już masz cieplutką

Ooo, nie wiedziałam, ze jest coś takiego

Super, muszę kupić - tylko gdzie się toto kupuje?
Rozgrzać szybko dłonie to bardzo ważne w tej chorobie, bo nie można dopuścić do zbyt długiego stanu zaprzestania krążenia, żeby nie doszło do martwicy.
Musze też zrobić dokładne badania, bo ta choroba w moim wieku może oznaczać również sygnał, że dzieje się coś innego niedobrego w organizmie

Teraz nie mam czasu na badania, bo każdą wolną chwilę spędzam opiekując się chorym tatą. Jak będę miała urlop, to się zajmę sobą, bo do południa tato śpi, to wówczas wyskoczę na szybkie podstawowe badania.
marpa pisze:Witam!Muszę wtrącić swoje 3 grosze w temacie
choroby R..da ponieważ mogę się wypowiedzieć w tej kwestii..Mój Małżonek miał zdiagnozowaną tę chorobę ponad pewnie 30 lat temu, nawet skierowano go na rentę /ale to dawne czasy i dziś pewnie nie zakwalifikowałby się/...Objawy miał takie jakie i Ty opisujesz ...Dzisiaj już o tej chorobie zapomniał...objawy"
białych palców" minęły choć zimą objawy zimnych rąk i nóg nadal odczuwa ale można nad tym spokojnie panować... Był leczony w Poradni Chirurgii Naczyniowej ...od kilku lat nie bierze już leków i o tej poradni już dawno zapomniał.
Praktyczna porada jeszcze, rękawiczek nie nosi bo w nich szybko marznie,najlepiej się czuje trzymając luźno ręce w kieszeniach...Mam nadzieję
Moniko ,że te kilka słów pomoże w oswojeniu się z chorobą!

Nie potrafię trzymać rąk w kieszeniach

Zresztą rzadko chodzę ubrana na sportowo, żeby tak móc zrobić. Najlepsze byłyby rękawiczki z jednym palcem - takie jak dla małych dzieci
ewka36jj pisze:To się nazywa mieć farta - prawie prywatny jastrząb! Na pieska uważaj, bo yorki to cudne pieski i ... bardzo kochane!
Uważam, uważam - wychodząc na spacer po ogrodzie najpierw sprawdzam, czy nic nie krąży nad nami