Pierwsze koty za płoty cz.ll

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty cz.ll

Post »

Iwonko Anahe cudna ;:167 Mam nadzieję,że moja ładnie przezimuje ;:224 Już teraz wiem czemu moje kilka kobei nie rozrosły się jak Twoje ;:108 Sukces jest prawdopodobnie w nawożeniu.Może znów z nią spróbuję? Na balkonie dość ładnie zarosła pergolę,muszę pomyśleć.Ładne zakupy,kilka paczuszek,a ile radości :D

Pozdrowienia :wit
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Iwonko przygoda z wielkim stworem jak, opowieść z dreszczykiem ;:132 fajnie że przy tych mrozach na działce jeszcze leży pierzynka śniegowa 8-) , a ogrodomaniakom nawet drobne zakupy sprawiają przyjemność... :) Dziękuję za wskazówki co do kobei ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O widzisz Iwonka, a chciałam dziś siać kobeę, ale dobrze, że poczytałam, wysieję w marcu, a ten niedźwiedź cyrkowy też może być niebezpieczny, więc uważaj Iwonko, uważaj :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Niedźwiedź cyrkowy ;:306 a to dobre. Faktycznie musisz tam u siebie uważać ;:108 . Strasznie spodobała mi się sesja tej Twojej kobei ,czy jak to tam się odmienia :oops: . Nawet przeszło mi przez myśl, żeby ją wysiać ;:224 .Ja już wcześniej o niej myślałam ale wyczytałam, że późno kwitnie i takie tam. Może jednak warto spróbować . Jakiej wielkości są jej nasiona ?? żo jest ich w opakowaniu czy raczej można je policzyć ?? Po przeczytaniu Twoich porad to może i mi b się udało .No zobaczymy ale kilka sadzonek mogłabym gdzieś przy siatce posadzić ;:108 .
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Iwonko i ja zachwyciłam się Twoją kobeą ;:138 Pięknie ją przedstawiłaś na zdjęciach! ;:333
A ślady na działce rzeczywiście zagadkowe... ;:131

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, ja zawsze siałam kobeę już w lutym, dzięki czemu raz nawet nasionek się dochowałam. Z nasionami tej rośliny jest tak, że nieliczne kiełkują. Zawsze kupowałam trzy opakowania i dochowałam się maksymalnie trzech roślin.
Teraz dorobiłam się odpowiedniej ilości powojników i z kobeą już się nie bawię. Nie denerwuję się już pustym siewem. ;:306
Ślady na śniegu robią wrażenie. :roll: Swoją drogą ciekawe, co lub kto tak sobie pospacerował. Musiało to być stworzenie dwunożne... Pewnie jednak yeti. ;:113
Moim roślinkom dzisiaj dopadało śniegu i to dobrze, bo mróz, aczkolwiek niewielki (ok.-6, -7*), trzyma przez cały dzień. W nocy zapewne spadnie jeszcze o jakieś 3-4 stopnie.
Twoje roślinki opatulone białym puchem. Nie zmarzną. ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Bea, Przekroczenie granicy czasowej jaką jest Zimna Zośka zawsze strasznie mi się dłuży. Niecierpliwie oczekuję tego dnia, żeby już można było zacząć wysadzać rozsady do gruntu. A w ubiegłym roku miałam taką miłą niespodziankęObrazek.
Wyguglałam sobie te niebieskie maczki- są śliczne. Ale w sprzedaży jeszcze żadne nasiona maków się nie pokazały ;:222 Mam jakieś od Marysi i Lucynki, to będę je siała. Te jednoroczne bardziej mi się spodobały niż bylinowe. Miałam takiego jednego i jakoś zupełnie mnie nie zachwycił.

Gwiazdą dzisiejszego odcinka będzie aksamitka Fantastic. To moja ulubiona aksamitkaObrazek. Ciężko wschodzi, ale kilkanaście sadzonek zawsze uda mi się wyhodować, a to jest wystarczająca liczba. Rosną wysoko i rozłożyście. Od początku trzeba ich pilnować i w razie potrzeby podpierać, bo później jest je ciężko naprostować. Łodygi są sztywne i grube i przy nieostrożnych manewrach łatwo się wyłamują. Kwiaty złożone są z niezliczonej ilości cieniutkich paseczków, dzięki którym są takie piękne. Po prostu Fantastic ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Maruisz, co roku sobie obiecuję, że już nic nie kupuję, bo przecież nie mam miejsca ;:185 I niestety co roku nie udaje mi się obietnicy dotrzymaćObrazek.
Zazwyczaj kupuję doniczki torfowe, ale w sprzedaży są tylko jakieś nędzne resztki z ubiegłego roku, niepasujące mi wymiarami do posiadanych pojemników. Kupiłam więc szklarenkę, żebym mogła popikować heliotropy. Jeszcze co prawda na nie nie czas, ale wolę być przygotowana ;:108

Obrazek

Aniu, moja Anahe na razie wygląda całkiem dobrze. Dostała duży kopiec i dodatkowo przysypałam ją jeszcze warstwą śniegu. Teraz znowu nadchodzą większe mrozy ale i śnieg sypie w gratisie, dlatego myślę, że nic im złego się nie stanie. Mam kilka róż, które wzbudzają mój zachwyt, wśród nich jest oczywiście Anahe. Zupełnie bezproblemowa, a przy tym taka cudnaObrazek.
Dobrze odżywiona kobea będzie pięknym pnączem. Aż trudno wtedy uwierzyć, że ta roślina jest tylko jednoroczna. Nawóz i woda to podstawa ;:108

Obrazek

Ewo-ewarost, jak zobaczyłam te regały w Obi, to nie mogłam się powstrzymać. Chyba dopiero co je postawili, bo były jeszcze zupełnie nie przebrane. Ale wyboru nadzwyczajnego też jeszcze nie było. Dopiero mamy luty, największe oferty są dopiero przed namiObrazek.
Kobea jest cudna i warto ją mieć na swoim płocie. Ale wcale nie tak łatwo się dochować ładnego egzemplarza. Przez kilka lat mi się to nie udawało, mam nadzieję, że teraz to już będzie tylko lepiej.

Obrazek

Iwonko, dużo osób sieje już w lutym. Ja jednak nie mam gdzie trzymać tego wszystkiego i sieję później, żeby jak najkrócej musieć trzymać je w pokoju. Kwitły dość wcześnie, bo już w lipcu miały kwiaty i kwitły długo. Z nasionami jednak kiepska sprawa. Owoców zawiązało się bardzo mało ;:222 i nasiona nie zdążyły dojrzeć. Ale mam już zakupione dwie paczuszki, to powinno mi wystarczyć. Jeszcze muszę dokupić białą. Ona kwitnie trochę słabiej, ale ma swój urok i też chciałabym ją mieć

Obrazek

Ewelinko, nasiona kobei są duże a w opakowaniu jest ich tyko kilka sztuk. W zależności od wagi od 5 do 8 nasionek.Zawsze kupuję przynajmniej dwa opakowania, a i tak nie zawsze to wystarcza ;:222 Jak posiejesz ją zbyt późno, to będzie i późno kwitła. Kwiatami swojej kobei mogłam się cieszyć już w lipcu, tak więc widzisz, że jej sezon wcale nie trwa tak bardzo krótko.
Ślady były bardzo tajemnicze, ale wiedziałam, że pomożecie rozpoznać mi gatunek. W wątku rozpoznawczym może byłoby więcej propozycji, ale te co mam też mi wystarczą ;:202

Obrazek

Maryniu, nie da się zaprzeczyć, że kobea w tym roku była cudna. Jeżeli dalej będzie się tak starała, to zostanę jej zagorzała fanką :tan
Pochwała zdjęć z Twoich ust, to dla mnie duże wyróżnienie.
Nawet się nie domyślam, co mogło pozostawić takie ślady. Pewnie ktoś dobrze się bawił, a ja teraz będę się bała YetiObrazek

Obrazek

Lucynko, własne nasionka kobei, to całkiem niezłe osiągnięcie ;:63 Parapetów prawie nie mam, dlatego moje sianie ogranicza się do minimalnych ilości. Z dziesięciu nasion wyrosło mi siedem sadzonek.
W tym roku sporo nasion posieję sporo wprost do gruntu :heja i będę miała jednoroczne. Znowu będę miała kolorowy, jarmarczny busz. Ale ja swój busz uwielbiam ;:108
Śnieg i u mnie pada nieprzerwanie już od wczorajObrazek. Pada drobniutki, ale jest go coraz więcej. Dzisiaj mimo niewielkiego mrozu było bardzo zimno. Wiał nieprzyjemny wiatr i sypało igiełkami w oczy

Obrazek

Po głębszym przeanalizowaniu problemu, to chyba jednak wolę, żeby te ślady zrobiło Yeti. Yeti grasuje tylko zimą, a w zimowych miesiącach bywam tam niezwykle rzadko. I to nie sama ;:108 Ryzyko ataku jest więc znikome.
Natomiast niedźwiedź, jak każdy miś zimą raczej śpi, a wzmożoną aktywność przejawia w miesiącach wiosenno-letnich. Dlatego samotna rowerzystka nie mogłaby się czuć w lesie bezpiecznie.

Obrazek

EM już każe mi iść spać ;:223
Dobranoc ;:196 :wit
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Bardzo fajna niesforna i rozczochrana aksamitka, żeby nie chciało się nic nowego trzeba zakazać sobie wchodzenia na forum. Mnie się na przykład zachciało mieć taką aksamitkę.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Hmm , a więc pozostaje mi kibicować Tobie i trzymać kciuki za kobeę a ja sobie w tym roku daruję ;:306 . Może kiedyś ale póki co jednak zrezygnuję ;:224 . Mam w sumie sporo innych nasion i i tak będzie kupa roboty zanim rośliny wysadzimy do donic czy gruntu ;:108 . Piękna ta aksamitka ;:138 . Ja wolę te niższe i w zeszłym roku siałam taką wielkokwiatową żółtą Monę , była piękna. Jedynie nad czym ubolewam to, że nie ma wśród aksamitek różowych ;:306 . Ten kolor lubię w ogrodzie bardzo a one niestety są w takich innych słonecznych kolorach . Pozdrawiam i uważaj na Yeti ;:224 .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Iwonko z tą kobeą to tak jak z tykwą niby wszyscy robią tak samo , a jednym wychodzi innym nie i to jest świetne... w ogrodzie rok do roku nie podobny ;:215 bardzo się ciesze ze jesteś wielbicielką aksamitki (tek) Miałam ich sporo w ogrodzie (twoja jest wyjątkowa).... dają takie słoneczne wypełnienie na rabatkach... no i w warzywniku robią za pogotowie sanitarne ;:306
Piękne zdjęcia ;:138
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko ale kolorowo i słonecznie się zrobiło w mojej głowie dzięki Twoim aksamitkom !!! :heja :heja :heja
To takie wdzięczne i urocze kwiaty!!! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne, kolorowe widoki, tęskno do nich, ale przyjemnie pooglądać ;:173 ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, piękna i taka inna jest ta aksamitka. ;:138
Cieszę się, że też ją mam. :tan Bardzo Ci dziękuję. ;:196
Dobrze że napisałaś, jak się z nią obchodzić. ;:108 Zapamiętam sobie. ;:63
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko wspaniała kobea! tylko raz taką miałam, ale może zawita jeszcze raz :?:
Ślady zagadkowe i pewnie poszłabym za nimi, tak z ciekawości :oops:
Wszystko masz dorodne kebeę, hortensje ale że aksamitki mają kwiaty wielkości hortensjowych! coś niesamowitego ;:oj Oj zaczyna się penetracja regałów, branie, odkładanie ;:306 Dalia z prawej bardzo ładna!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Piękne masz te aksamitki ;:167
Ta kremowa także bardzo mi się podoba.
Ale takiej strzępiastej jeszcze nigdy nie miałam, więc podziwiam ją u Ciebie. ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”